There was an error in this gadget

Thursday, May 16

Review 3 - Setting / Deko & Meja Makan Beradap

Khemah
ok..dah lama xbuat review..review pasal baju hari tu dah cecah 1103 org yg view..Alhamdulillah ada jugak org yg klik n view blog ni..so kali ni aku nak review pasal setting, deko dan lain2...ok..memandangkan aku berkahwin di rumah sendiri..bukan di dewan atau hotel atau di 'garden'...so benda yg utama sekali adalah menyewa khemah dan kusi meja....semua brg2 tu abah sewa dari Masjid Taman Yayasan..harga sewa adalah seperti berikut :


Khemah 1 unit = RM180 (termasuk 5 unit meja bulat dan kusi 40 biji) 
total semua khemah ada 8 unit . Meja hidang makanan pun include skali dlm harga total tu..
ada 2 meja panjang untuk hidang makanan.
Sarung Kerusi + riben = RM0.50 seunit..(aku sewa utk meja makan keluarga pengantin lelaki je..yg lain kerusi kosong je)
Scallop Khemah = RM50 1set untuk 1 unit khemah...(so aku ambik untuk khemah keluarga pengantin dengan area makan beradap je)
Scallop bumbung khemah = RM200 untuk 1 khemah...(memang aku xambik la...ahahaha)

harga2 ni mungkin berbeza ikut tempat masing2..kat kawasan kampung harga scallop tu mahal sgt aku rasa..

Meja Makan Beradap 
Untuk deko meja makan beradap, aku tempah dari Galeri Andaman Hanie ..butik pengantin blkg umah je..kawan mak jugak..senang citer..ok dekat Kak Along (nama mak andam) ape yg aku tempah kat dia adalah :
Mekap utk Resepsi
Meja Makan Beradap
Pintu Gerbang
Bunga2 utk deko kt Pelamin Khatam
Bantal Nikah
Inai

Total semua : RM500

klau harga asing2 aku xpasti plak..tp rasanya utk deko meja makan skali dengan kerusi meja langsir backdrop bunga2 dgn pintu gerbang tu RM300..

ni pintu gerbang..bile dh last2 jadikan props utk bergambar..hehe..


Meja makan beradap tu aku bg dia design yg simple..2 ke 3 kali sketch sampaila dapat hasil yg paling simple..belek2 majalah kawin..rasanya yg ni la paling ok....warna yg ada time tu yg sesuai pun warna gold..so okla kot dgn warna peach...nak warna putih dia kata xde warna putih utk kain depan dan blkg..do okla ni ada campur2 gold..yg penting nmpk simple je..xsarat sgt..

Bile ada makan beradap...mesti la ada makanan2 yg special skit kan...hahaha..so makanan atas meja..sama je mcm makanan utk tetamu..nasi briyani...cuma ada tambahan lauk iaitu ayam golek yg dah dipotong dan ada lauk sotong kot...ntah yg ni aku xingat..sebab sibuk makan sambil bergambo...


Buah2 ukir yg terletak depan meja tu..diukir oleh sepupu aku..dia dulu keje kat hotel...so abag2 aku kawen dulu pun panggil dia tolong ukirkan..setting meja makan n hias2 makanan semua keje dia..air oren 3 layer tu pun dia buat..sedap gak..umur dia baru 32 tahun..nama dia Shukor..


ni plak mak tempah dari kawan lama masa duk Banting dulu...mak tempah halwa betik dgn kek ombre...klau nk diikutkan asalnya masa nk suap2 nk suap halwa tu..tp ada org alih halwa...so potong kek n suap kek je la...biasala time kenduri kelam kabut skit...sebab tu mak tempah kek setingkat je tp halwa 3 tingkat...so ni gambar kek dan halwa yg lebih detail..klau nk tempah bgtau la..nnt aku bg contact org tu...




Setting & Deko DIY
dan lain2 deko dan pelamin khatam alquran aku DIY sendiri je..so banyak gak la yg aku DIY sendiri..jimat dan seronok..anak2 sdara semua kene paksa tolong..hahaha..so yg ape aku DIY ni xyah citer la..aku letak gambar n bg link ke blog kraf aku je..buat ape nk citer 2 kali kan..hahaha...




malam jadi tempat khatam Quran..siangnya utk bergambar...tp kecik je la..bila masuk kawan ramai2 abis tertutup semuanya..cth seperti gambar di bawah..hahaha..


Yang bawah ni plak..kononnya photobooth..tempat bergambo..tp ramai org duduk kat situ..sbb ada bangku..benda ni pun pagi sebelum aku mandi nk g nikah aku gantung..mmg kene marah ngan abah la..sbb xsiap lg..hahaha...tp demi semangat nk menDIY yg membara..berjaya jugak la aku mengindahkan skit pokok mangga ni..hahaha..pakai barang2 deko masa tunang dulu je..



ni makcik aku..kakak2 mak..iaitu Mak Rom & Mak Kama...
dan antara gambar2 lain yg diambil di 'Photobooth la sgt' ni....seperti dibawah..hehehe


sementara tunggu sesi outdoor..panas petang mula menyinar..dan....

berkerut muka tahan silau...dh la tgh panas bleh lak fotografer suh dongak pandang kamera..adoi..berkerut dan berair mata tahan silau..huhuhu




ok ..ini je la review utk kali ni...next review pasal fotografer plak..tengkiu sudi baca...=)

Sunday, May 12

TTC - trying to conceive

Alhamdulillah..genaplah sudah usia perkahwinan kitorg yg pertama hari ahad minggu lepas bersamaan dengan hari mengundi...takdelah celebrate ape pun..sekadar bertukar2 terima kasih dan berkasih sayang je...syukur sangat2..dengan kehidupan yg serba sederhana..InsyaAllah meneruskan perjuangan perhubungan ini hingga ke syurga InsyaAllah...seperti biasa...nobody perfect and nobody always right...bertolak ansur amat la penting setelah diperhatikan selama setahun ini..bila dah duk serumah baru lah masing2 nampak secara detail kelebihan dan kekurangan masing2..tp itulah yg menjadikan kita saling melengkapi...InsyaAllah...semoga jodoh berkekalan dan berbahagia hingga kesyurga...amin~~..hendak kesyurga itu tidaklah mudah...oleh tu kene lah saling perbaiki diri...

disebalik cerita anniversary ni..bnd singkatan yg aku baru blaja adalah TTC...iaitu trying to conceive...iaitu try2 nk pregnant kot..hahaha...inipun Marlia yg bgtau..klau x..aku pun xambik tau term2 ni...so dipendekkan cerita..setelah setahun berumah tangga..kitorg masih belum ada rezki untuk memiliki zuriat sendiri...so bermula dari hari ini..iaitu 12 Mei 2013..kitorg nak ber TTC la dengan segigihnya..

baru2 ni aku ada ke klinik..dan mendapati yang aku berkemungkinan besar menghadapi masalah gangguan hormon yg terlalu tinggi..sebab tu period xteratur dan ada simptom2 perasan pregnant baru2 ni..maka doktor pun suruh aku merujuk ke pakar gynae jika berkesempatan...InsyaAllah aku sentiasa berkesempatan waktu cuma kos nya saja yang membuat kan rasa sedikit berkesempitan...so menjelang duit2 terkumpul...maka marilah kita try secara alami dulu..InsyaAllah kesemuanya bergantung dari rezki yg Allah nk bg..dan Allah tu maha mengetahui..dia akan beri pada saat yg tepat dan sesuai...

bercerita mengenai gangguan hormon..aku baru period pada Isnin yang lepas setelah delay period 3 minggu..period yg sgt sedikit..dan tanda2 perasan preggy...membuatkan aku ke doktor utk bertny2...seperti biasa tanda2 aku period..akan kluar jerawat barang 1 atau 2 ketul..tp kali ni..bleh dikatakan bnyk giler..n muka dah start gatal2..macam alergic makanan plak..so dr perbincangan dgn doktor..doktor amat menyarankan aku utk ke pakar gynae..memandangkan usia perkahwinan yg setahun ini amat sesuai utk bertemu pakar bg mengkaji kadar kesihatan dalaman..

okla..tu je kot nk citer..dan last but not least..doktor suruh turunkan berat badan...~~~~adoi~~ni yg susah skit ni~~...ape2pun..mari berusaha utk ber TTC...InsyaAllah..berkat usaha dan doa..maka bertawakkallah kepada Allah semoga Allah memberikan rezki dalam masa terdekat ni~..amin..insyaAllah..

p/s : seperti biasa..aku sangat suka dgn benda alah ni..so ni yg panjang..sebagai menghiasi entry ini...dan yg kecik aku letak kat tepi2 blog...so bleh rujuk slalu...InsyaAllah...


Lilypie Trying to Conceive Event tickers

" sesungguhnya tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah "

Thursday, May 9

banyak cerita

ada banyak cerita dan review yang tertangguh di benak fikiran...sekarang masih malas nk mengupdate..ntah kenapa malas berlanjutan..mungkin semakin gemuk dan kekenyangan..ini pun baru balik dr mkn kenny rogers..sempena besday mak hari ini..skrg berada di depan pc..mengadap kek plak..walaupun sepotong..tp dapat membantu untuk terus gemuk..haaahaha...rasanya nk update keje2 di blog yg lg satu..blog tu pun sudah lama sepi..tp tgk la dulu mcm mana..rajin ke atau malas atau mengantuk dan trus tido...shingga bertemu di lain entry~~...skian..gudnite!

*sambil makan kek tgk sinetron kat youtube best gak ni..ptg td tertido sambil ditontoni tv...oh malasnya~~! knapakah?....tidak mengapa2lah~~..