There was an error in this gadget

Friday, October 31

010 - Turun 1.9kg

Bismillahirrahmanirrahim....
Alhamdulillah turun lagi 1.9kg... so berat terkini 81.8kg... Heeee...so dalam 10 hari bleh turun lebih kurang 3 kg.. insyaAllah dalam 100 hari bleh capai target..xde la mengharap sangat pun utk dapat target tu..tp klau dapat dah sipi2 tu ok dah..klau ikut BMI skrg ni mmg dah obesiti dah..berat dalam 65kg baru dapat BMI normal kot.. tp klau bleh nk la normal yg tengah2..bukan hujung2 normal..so semalam ape yg aku makan adalah :

sarapan : daging burger ayam + telor hancur + salan dan tomato ceri
tengahari : ayam berempah 2 ketul + sotong 2 ekor dan bendi
malam : keropok udang setengah mangkuk

semalam pun dapat minum 3 liter..insyaAllah hari ni dah hari ketiga dah bleh adapt minum air banyak..husband plak sibuk suh start eksesais..die pun eksaited bila aku diet ada penurunan..ye la...xpenah kot dia tgk aku kurus..jumpa2 je dah gemuk...hahahaha.. dan hari2 tengok aku semakin gemuk je..hahaha.. 

nak eksesais ni memang kene ikut mood..semalam aku dah bawak laptop masuk bilik..sbb dlm tu ada video eksesais aku yg lama2.. tp baru stakat bawak jela..xbukak pun lagi.. bila la mood ni nak datang..huhuh..nk cari video baru la rasa.. video zumba..best skit kan..hehehehe

Thursday, October 30

009 - 3 Liter Yeay!!!

Bismillahirrahmanirrahim...
Yeay!! Alhamdulillah berjaya juga aku minum air masak 3 liter bermula semalam..memang kenyang betul..masuk toilet berbelas kali kot.. hahaha.. disebabkan rasa kenyang..semalam aku just makan :

sarapan : teh o dgn inang2 dlm 7kpg
tengahari : ayam goreng berempah dan bendi
malam : makan biskut 2 bungkus

serius mmg minum air masak banyak memang kenyang..aku makan biskut tu pun just nk bagi complete ada 3 gambar sehari..hahaha...padahal dah kenyang giler..minum air sampai sedawa.. so klau korang nak try minum air 3 liter sehari.. bleh la ikut cara aku tu..ikut waktu solat..setiap waktu kene minum 600ml.. 

so hari ni dah hari kesepuluh aku diet...alhamdulillah..tinggal 90 hari lagi..so pagi tadi aku dah timbang dan yeay!! alhamdulillah ada penurunan lagi.. esok aku citer k..hehehehhe...

Wednesday, October 29

008 - Makan Rojak Beb!

Bismillahirrahmannirrahim...
Ok.. semalam aku bangun2 tido je..nk kene kluar g bank ada hal..so akibat tak sempat nk memasak2 sgt..aku jamah2 je la utk sarapan..sbb tghari dh decide mkn kat luar...so semalam aku makan :

sarapan : telor goreng sebiji
tengahari : rojak separuh ngan sirap limau
malam : telor bungkus hotdog ada brokoli dan tomato

semalam rasa mcm xlapar sangat..padahal sarapan makan telor sebiji je..makan rojak tu pun skit je..sebab kongsi2 ngan my husband.. dari tghari bawak ke malam tu xrasa lapar plak..padahal makan tghari pkl 2 ptg mkn mlm pkl 9 mlm..

so td pg aku bangun2 tdo..aku tertengok la satu pil kurus ni..waaaahh.. terus bersemangat..walaupun rasa nak je wasap org tu tny harga..tp pikir2 balik..aku nk diet slow and steady je..bukan drastik..so aku buat plan baru..untuk pastikan aku minum air 3 liter sehari..aku akan buat mcm ni.. aku akan minum 5 kali air..ikut waktu solat.. tp waktu isyak aku gantikan dgn sebelum tido..sbb maghrib ngan isyak kan dekat sgt waktu nya..muntah air plak kang.. so pg2 ni lg aku dah minum 600 ml.. tunggu waktu zohor dan seterusnya...insyaAllah tercapai la target 3liter sehari...

Tuesday, October 28

007 - Kurang Kalsium

Bismillahirrahmanirrahim...
Semalam bangun2 tido kat bahagian betis tu rasa lenguh sangat..ntah kenapa la..ingatkan efek harum malam..tp bila berdiskusi dgn geng2 diet.. mayb sebab kurang kalsium..ye la dah seminggu xmkn bnd2 yg berkalsium dan xmakan makanan berat..tp mlm semalam lepas sapu losyen mustajab tu..alhamdulillah lega dah rasa lenguh2 tu.. walau apapun..sedaya upaya xnk cheat diet.. sbb ahad ni ada kenduri kawen..kompem makan nasi pny..so semalam makan :

sarapan : daging burger ayam, telor hancur, salad dan tomato ceri
tengahari : petola masak air + su'un + telor  dan ikan goreng 2 ekor
malam : teh o panas dan inang-inang setengah mangkuk

malam td aku minum air manis juga..mana tau kot2 kekurangan gula dlm badan plak..hahaha..tp air masak still minum banyak macam biasa.. ingat pasni nak minum susu jugak la..kot2 klau still lenguh2 kaki ni.. belum eksesais lagi dah lenguh2..haisshhhh~~ banyak btul alasan..haha..

Monday, October 27

006 - Menu Special Kononnya

Bismillahirrahmanirrahim...
Tajuk je menu special..tapi sama je makanannya xde special mana pun... sebabkan semalam weekend..so aku marinated ayam malam sabtu tu untuk buat ayam bakar..walaupun dah banyak kali buat...tp time aku bakar ayam tu..mesti jadi ayam terbakar..hahaha..so menu semalam : 

sarapan : telur rebus 3 biji dan timun
tengahari : ayam terbakar dan brokoli goreng dengan telur
malam : keropok udang semangkuk

klau nk diikutkan..mlm td teringin nak makan maggi..tp bila pikir2 kan balik..bersabarlah wahai nafsu makan..ko makan kopok udang je la ...hahahah... skrg asyik makan keropok udang je ..sedap plak rasanya..klau x keropok udang tu dah lama duk je kat dapor tu x digoreng..huhuhu..so xde ape yg nk diciter sangat.. air masak pun minum takat tu je..tak cecah 2 liter lagi..

Sunday, October 26

005 - Turun 1.3kg

Bismillahirrahmanirrahim...
Yeay! Alhamdulillah.. aku bercadang utk timbang setiap 5 hari sekali ...so semalam adalah hari kelima..dan ada penurunan sebanyak 1.3kg.. Alhamdulillah.. ada penurunan..membuatkan aku lebih berkobar2 untuk diet..walaupun skit tapi utk 5 hari ok la kan.. so berat terkini 83.7kg..jauh lg perjalanan..bnyk lg nk kene turunkan.. so semalam apa yg aku makan adalah :

sarapan : daging burger ayam, telor hancur dan salad serta tomato ceri
tengahari : telur goreng, salad dan sambal tumis udang sekor
malam : keropok udang semangkuk

so pasni nk start eksesais plak.. slow and steady,,ada penurunan skit2 pun ok dah..alhamdulillah.. aku target utk turun sampai 56kg..berat aku masa SPM dulu..hahahah.. tp untuk fasa pertama dapat berat masa kahwin 70kg pun ok dah..fasa kedua turun skit2 lg..insyaAllah boleh tercapai..

untuk supplemen aku makan EPO..untuk btulkan period aku sebenarnya..tp samalam aku stop makan..sbb if nk plan utk pregnant..kene stop mkn time subur..so aku agak2 je la..semalam start waktu subur..then aku mkn supplemen baru harum malam..untuk btulkan period gak..dan harum malam bleh makan hari2..so semalam last makan EPO dan start consume harum malam plak..


Saturday, October 25

004 - Diet Ntahapehape

Bismillahirrahmanirrahim...
Aku rasa semalam diet yang ntahape2ntah.. semalam aku bgn awal..g sarapan kt kedai..so aku oder telur stgh masak je.. pastu g sana g sini...kluar umah balik umah..g ikut laki aku g claim..aku tggu kt mall jalan sorg2..pastu pukul 11 mcm tu dh lapo giler dah.. tp aku tahan je la..sampai dh xbleh tahan..aku makan twisties sebungkus..huhuhu... tu pun siap2 belek2 lagi jumlah kalori la apa la kt paket twisties tu..konon2 xmengganggu diet la..hahaha..tp klau dh namanya junk food..memang xelok la kan.. so semalam apa yg aku makan adalah :

sarapan : telor setengah masah 2 biji dan ais kosong
tengahari : petola masak air + telor + su'un dan ikan goreng 2 ekor
malam : kfc snack plate (roti je xmkn)

so semalam lepas makan twisties tu kenyang la sementara..hahaha,, ptg skit dah lapar..mula2 bajet twisties tu akan jadi makanan tengahari la kan..tp apakan daya..lapar giler..so aku masak la lauk petola tu setengah batang..tp mengecewakan..ada 2 ketul tu rasa dia mcm dh xelok skit..xperasan plak masa potong2 tu..so xmakan..dptla mkn 3 ketul je yg elok..tu pun xmasak btul..hahaha..sbb dh lapa sgt aku masak laju2..huhuhuhu

malam lepas solat kat masjid sempena awal muharram..kitorg trus g makan..xdgr ceramah pun..sbb lapar..so decide awal2 dah ..habis solat maghrib..trus g makan..laki aku ajak makan mamak..tp aku xtau nk makan apa yg kononnya bleh jaga diet la..aku dh terpikir roti naan cheese je..huhuhuh..so kira playsafe kitorang g makan kfc lagi semalam.. tu pun xrasa kenyang gak...huhuhuuh...

so di sini aku buat kesimpulan.. bila aku dh start rasa lapar dari pg..memang makan lepas tu rasa xpuas..maybe sebab aku sarapan pkl 8 pg..selalunya aku sarapan pkl 11.. so nk tggu ke waktu tghari tu jauh sangat..lgpun sarapan mkn telor je 2 biji..huhuhu...mmg xkenyang langsung la...dan akhir kata..semalam minum air masak pun skit je..dalam 1.2 liter je...ape pnya plan diet la semalam...

sebabkan rasa hampa dan kecewa dengan diet semalam..malam td aku start guna lotion mustajab halia tu..dah lama dah beli..tp xguna secara konsisten..so semalam before tdo..sapu kat perut peha punggung dan lengan...moga2 kempis la ye...hahahah.. 

Friday, October 24

003 - Kenyang

Bismillahirahmanirrahim...
Alhamdulillah..semalam dari pagi sampai ke malam kenyang je..ahahaha..tp diet hari ni kelaut..sbb aku mkn kt luar...huhuhuhu..so menu semalam adalah :

sarapan : hotdog 2 btg + telur 1 biji dan salad
tengahari : sawi masak air + su'un + telur dan ikan goreng 2 ekor
malam : telur goreng 2 biji dan keropok udang semangkuk

semalam agak kenyang jugak la..sbb ptg semalam aku lepak teman laki aku minum abc.. so aku just minum air lipton green tea tu je...dan makan otak2 3 keping.. so semalam bleh dikatakan aku makan 4 kali.. so pasni klau aku lepak makan kt luar aku akan minum ais kosong atau air lipton green tea..aku memang suka pun air lipton tu..sebelum diet pun aku slalu minum..then..bila diet ni aku perasan bila aku minum air tu..aku 'membuang' dengan jayanya..mungkin la kot sebab air tu..ataupun sebab pemakanan..ntahla.. blum cukup kajian lagi..baru diet masuk hari keempat..

esok hari kelima..aku bercadang untuk timbang berat setiap 5 hari sekali..harap2nya ada penurunan..insyaAllah.. semalam aku kira2..last date aku diet ni 28 Jan 2015..huhu..lama lg..mestilah lama..baru hari ke 4..hahaha..ok..jgn putus asa..teruskan usaha walaupun diet kelaut..

oh ya!..semalam minum air masak masih di takuk yg sama dalam 1.7liter sahaja..

Selamat Menyambut Maal Hijrah! Jom siap2 ke masjid! 

Thursday, October 23

002 - Makan Sayur

Bismillahirrahmanirrahim...
Ok hari kedua aku banyak makan sayur...nasib baik aku ni mmg minat sayur..so okla jugak bila diet ni kene makan sayur banyak.. so menu semalam adalah;

sarapan : daging burger ayam, telur hancur, salad dan tomato ceri
tengahari : ayam goreng 3 ketul dan bendi celur
 malam : kangkung belacan dan ayam skit

malam tadi..memang rasa lapar.. kangkung belacan tu plak..lauk yg aku masakkan utk laki aku.. so merasa la skit je..rasa xpuas plak makan..huhuhu..utk kurangkan rasa lapar..aku minum air masak je la..dan tidur awal skit..dah tdo hilangla rasa lapar tu..ye dak...huhuhu.. dan semalam aku minum air masak lebih kurang  1.7liter.. seharian xsentuh air manis langsung..rindu kat air teh o...huhuhu

Wednesday, October 22

001 - Hari Pertama


Bismillahirrahmanirrahim.. 
Hari pertama diet..hehe.. so tiap2 hari pasni..aku akan bgtau apa yg aku mkn utk Sarapan, Mkn Tghari dan Mkn Malam... kira waktu2 yg aku ambik mknn berat skit la..kalu rasa nak mengunyah2 tu..aku akan banyakkan minum air masak..huhu.. Ok.. memandangkan pagi semalam aku blum lagi beli stok makanan yang baru.. so aku just habiskan makanan ape je yg ada dalam peti.. so menunya;

 sarapan : telur rebus 3 biji dan timun 6 keping
tengahari : KFC snack plate (roti, kulit ayam dan kentang putar xmakan)
malam : kuih raya yg x habis skit dan sebotol air lipton green tea

Ok.. seperti yang aku perkatakan..aku diet secara slow and steady..xdrastik trus tinggalkan makanan..dan aku tak ikut 100% diet atkins.. maybe dalam 80% je kot.. so semalam lepas makan KFC aku pun g beli stok makanan terus.. memang aku bnyk beli sayur..teruatamanya sayur hijau.. kebetulan ada offer sayur2 import tu..so memang aku borong habis la..rezki Allah bagi n support aku untuk kurus dan sihat..insyaAllah.. laki aku siap kata..giler ape beli sayur banyak2 macam ni..hahaha..murah beb! rugi xborong..


haaaaa...kauuu banyak giler kot.. salad dalam plastik tu Rm1.50, salad dalam kotak Rm2.50, tomato cherry tu Rm2.00 , bendi tu buy 1 free 1, brocolli yg xpenah aku beli sebelum ni ..2 pokok tu Rm1.15 je... sawi 50sen, daun sup 50sen.. memang murah giler .. yg lain2 kacang buncis, timun, carrot (utk kucing), cili, petola dan kangkung..harga standard..hari ni dah start makan sayur banyak,,,yeay!!

oh lupa!...untuk semalam aku baru minum 1.2liter je air masak.. kene tingkatkan lagi setiap hari.. sebab klau ikut sukatan..seelok2nya minum 1 liter setiap 25kg.. so dgn berat aku ni maybe dalam 3 liter lebih.. huhuhu..walaupun baru 1.2liter.. memang ke toilet je la kejenya.. So.. tu je la serba sedikit tentang diet hari pertama..eksesais x start lg..just perbanyakkan pergerakan dalam umah..kemas2 umah dan sebagainya.. =)

Tuesday, October 21

Diet 100 Hari


InsyaAllah.. rasanya dah nekad dah kot kali ni untuk menjaga kesihatan di samping dapat la kurus sikit dan nampak sexy!! hahaha... ok.. cabaran ni aku buat bertiga dengan 2 org lagi kawan aku..alin n ana.. tp aku la paling 'monster' skali dalam 3 org tu.. so aku kene berusaha lebih lagi berbanding diorg.. so berat terkini aku.. yg aku timbang td..85.0kg..

Aku harap kali ni aku istiqomah..dan bersungguh2 untuk diet.. xmo dh pikir sangat pasal pregnant ke ape.. misi aku skrg utk sihat dan mengurangkan berat badan..supaya hormon aku ok..period aku ok..dan lepas tu..baru la senang nk merancang utk pregnant...insyaAllah..akan ada rezki lagi untuk pregnant dan selamat hingga melahirkan..

So di keheningan petang semalam..aku pikir2 macam mana aku nk istiqomah untuk menjaga berat ni.. then aku terpikir utk update di blog setiap hari selama 100 hari...sebagaimana rajin dan istiqomah nya aku dulu update blog setiap hari sepanjang 100 hari sebelum aku kawen.. kira 100 days to be bride to be la.. so aku harap dgn cara ni aku bleh istiqomah.. insyaAllah..

Perancangan aku dalam diet ni.. aku nk try slow2..xmo drastik.. aku akan cuba diet atkins.. di samping cara2 lain yg aku olah sendiri.. sebab klau ikut 100% atkins macam xmampu je nak kawal nafsu makan tu lagi..so kita start slow2 and steady.. lagipun dalam masa yg sama skrg ni aku ambik supplemen EPO (evening primrose oil) untuk membetulkan kitaran period aku..dan aku amalkan cara kampung untuk buang angin dalam badan..

Untuk update di blog ni..aku hanya akan update apa yg aku mkn dan eksesais ape yg aku buat dan lain2 la yg berkaitan dgn misi aku ni.. mungkin ada yang bergambar dan mungkin tidak..ini just sebagai diary aku je..so klau ada sesiapa yang terbaca blog aku ni..dan bercadang utk diet.. silalah rujuk ke blog lain yang lebih bnyk kongsikan maklumat..blog aku ni sekadar suka2 je.. segala apa yg aku taip ni hanyalah bnd yg terlintas di fikiran aku je.. bukan copy paste..

So akhir kata..tetapkan niat kita nk kurus untuk apa.. untuk sihat..untuk sexy dipandang suami.. untuk senang nak beribadat..untuk aktif dan cergas..untuk pregnant.. dan sebagainya.. tetapkan niat yg btul..insyaAllah..Allah akan bantu..dan jangan lupa berdoa supaya sentiasa diberikan kesihatan yang baik.. disamping rasa bahagia dan membahagiakan org lain..

Gudluck Qistina!..

Terima kasih kepada my husband..kawan2 yang memberi support.. family yang selalu suh diet.. kawan2 yang memandang sinis pada kegemukan..doktor2 yg xhabis2 suh turunkan berat klau nak pregnant.. dan x lupa juga kepada kucing2 yang selalu buat hal yang menyebabkan aku semakin aktif berlari2 di dalam rumah.. muahciked!! haha.