There was an error in this gadget

Wednesday, December 31

057 - 072 - Bye2 2014. Tq!

Bismillahirrahmanirrahim..
memandangkan lama dah aku xupdate ni..so kisah di setiap hari memang aku lupa..mujur makan apa setiap hari aku catat..so bleh la ingat.. lgpun..skrg husband aku bz wat keje dia..so aku menghadapi kekurangan dan kekangan masa untuk menggunakan pc utk edit dan update..so sebagai entry pengakhiran di hujung tahun ni....aku compilekan je la ye.. insyaAllah.. tinggal lagi beberapa hari je untuk aku abiskan program diet aku ni..walaupun sepanjang 2 minggu ni aku banyak cheat..mula2 sebab asyik rasa nak demam., then demam btul2..pas demam period plak.. so mmg makan x jaga sangat pun...hahaha... ni baru nk start blk.. dapat turun sampai 80kg pun dah cukup dah..alhamdulillah.. pasni nnt insyaAllah bleh sambung fasa kedua diet 100 hari.. sampai la dpt berat ideal..

sepanjang 2 bulan lebih diet ni apa yg aku dapati.. ada gak la org yg tegur kata aku dah nmpk 'kecik' skit...walaupun aku tgk hari2 sama je..xturun bnyk lg.. then aku pny period pun alhamdulillah dah semakin pulih.. cycle xterlalu lama macam sblum ni.. kulit makin cerah..sbb bnyk minum air kot.. so rasanya walaupun penurunan aku tidaklah drastik dan terlalu memberangsangkan..tp aku bersyukur sbb skurang2nya aku mampu jugak kurangkan berat aku ni skit..dan bleh diet secara berhemah..hahaha... so diharap tahun 2015 ni aku mencapai target aku utk dapat berat ideal..bulan brape dapat tu..wallahua'lam.. semoga diberikan kesihatan yg lebih baik..dimurahkan rezeki dalam pelbagai bentuk rezki kurniaan Allah.. semoga segala usaha mendapat ganjaran dan keberkatan dariNya...insyaAllah!!

Day 057


Day 058 

Day 059

Day 060 

Day 061 

Day 062 

Day 063

Day 064 

Day 065

Day 066 

Day 066 

Day 067 

Day 068

Day 069 

Day 069 

Day 070 

Alhamdulillah and TQ for 2014!
2015 InsyaAllah =)

Monday, December 15

056 - Cheese Cheesdale

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari tu aku ada beli cheese cheesedale ni..sbb katanya klau diet mkn cheese its ok.. so aku pun try la...skali dah try sedap plak..hahaha.. 

sarapan : sosej roll dgn telor dan cheese , ayam crispy dan coleslaw
tengahari : naan cheese garlic sekeping
malam : epal, biskut dan teh hijau

punyalah kenyang makan sarapan tu... sampai ke petang x makan.... so dlm pkl 6 stgh tadi laki aku ajak lepak..so makan la naan cheese garlic.. sedap jugak..rasa x cukup sekeping...hahahaha... kembalilah ke landasan diet balik wahai qistina oooiiiii!!!!



055 - Elak Demam

Bismillahirrahmanirrahim..

Memandangkan semalam dah demam kejap..so hari ni aku deside utk makan bnd berat gak..takmo la diet samapi memudaratkan.. so semalam aku makan : 

sarapan : cekodok bilis
tengahari ; sotong kangkung
malam : biskut 3suku paket

so semalam Alhamdulillah xdela demam lagi..tp rasa lenguh2 badan je.. ptg tu g tesco g topup stok makanan..tu yang makan sotong kangkung tu...tp kali ni sayur dia skit plak.. agaknye pasni nk kene datang mcm hari tu time dah nk tutup dapat sayur kangkung tu banyak giler...

054 - Cheat Day!

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni dikira sebagai cheat day sebab aku dah plan awal2 nak makan nasi lemak...hahahah... pagi2 lg dh gerak g dengkil umah abg aku lg sorang..sarapan ngan mak abah abg n anak sdara...so mmg aku makan nasi lemak...anggap je la cheat day kan..hahahaha... gmbr nasi lemak tu aku ambik dr google ok..lupa nk ambik gmbr..huhu

sarapan : nasi lemak telor 2 biji 
tengahari : roti canai sekeping
malam : Bubur Mcd dan Ayam Spicy

ok dipendekkan cerita...pas dari balik dr umah abg aku kat dengkil..kitorang g pesta buku kat PWTC tu... ondeway balik tu.. kat tengah jalan kete tayar pancit plak..sbb terlanggar besi yg mayb org sengaja letak kat tengah jalan...huhuhuh..xde rezki..alhamdulillah..stesen minyak dekat je.. so singgah tukar tayar..dah letih dah tolong laki aku tukar tayar.. sampai shah alam singgah bengkel tukar tayar..sambil2 tu makan la roti canai...

balik tu sampai umah rasa letih sangat dan macam nak demam..pas maghrib trus tdo...bangun pkl 10 rasa lapar giler2 pny..tak larat nak bangun,,tp lapar sgt..so laki aku paksa bangun gak bawak g makan..aku klau demam mmg nk mkn bubur mcd.. time makan tu ntah knapa la kebulur giler...hahaha.. aku makan bubur large... ayam goreng spicy set large jugak..air ribena...pastu bleh nk tambah lg satu large fries..lapar giler..huhuhu..takpela..bkn slalu xsihat..rezki la tu Allah nk bg makan mcD skali skala..Alhamdulillah...

053 - Jemu Telor Balik

Bismillahirrahmanirrahim...
Akhirnya setelha dekat 10 hari sarapan makan telur je...aku dah start jemu telor.. td pagi kononnya try la rebus plak kan..ok nak muntah rasanya...selera dah out dah~~~

sarapan : telur rebus 3 biji
tengahari : ketam ball dan lain2
malam : maggi big kari separuh

out trus selera hari ni..rasa mcm dah xtau nak makan apa..so malam tu makn maggi kongsi2 je laki aku...bg tekak rasa pedas2..panas2 skit...

052 - Pegi Cari Barang

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari Khamis hari tu aku kluar lps zohor g cari barang untuk party kit aku..so sarapan je kat umah..lain2 makan kt luar..so ape yg aku makan adalah :

sarapan : telor setengah masak, epal dan green tea
tengahari : kepok lekor
malam : KFC snack plate

g cari barang kt mr Diy je pun... hahahha.. tapi kluar ngedate yg lama2.. selagi berdua ni ngedate la puas2..hahaha..tak gitu!



051 - Mak Datang Rumah

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari rabu lepas mak nak datang rumah..datang singgah kejap je..sebab mak aku klau datang akan g umah abg aku..umah abg aku ngan umah aku jarak dalam 20 minit je..dekat je..so hari tu aku masak la mee hoon sup sbb mak penah kata dah lama xmkn..sbb xde geng..hahaha..aku je yg suka makan mee hoon sup ni..abah dan adik bradik lain xsuka..so hari rabu tu aku makan..

sarapan : telor setengah masak, epal dan teh hijau
tengahari : mee hoon sup dan telor goreng 2 biji
malam : capati 3 keping

makan capati klau tak cukup 3 keping mmg rasa x puas..hahahaha..kelaut diet aku dek kerana capati ni..

050 - Separuh Perjalanan

Bismillahirrahmanirrahim...
Sudah separuh perjalanan diet aku ni.. aku timbang hari tu berat aku dah 84.8 kg.. dah almost lost 10kg dalam tempoh 50 hari...alhamdulillah... tp lately skrg ni bnyk nk makan bnd2 manis..huhuhuh..
So ape yg aku makan hari selasa lepas..

sarapan : burger telor dan cheese
tengahari : waffle cake peanut butter
malam : tomyam campur dan telur dadar

aku harap dapat turun lg 10kg untuk 50 hari yang mendatang..huhuhuh..insyaAllah...




049 - Aku Dah Lupa

Bismillahirrahmanirrahim...
Akibat terlalu lama x berkesempatan nak update blog ni..maka aku update gambo je la ye..aku dh lupa aktiviti sepanjang hari2 yang berlalu..hahahaha..
so pada isnin minggu lepas apa yg aku makan adalah :

sarapan : burger telor dan cheese
tengahari : capati 3 keping
malam : epal sebiji

sekarang suka sgt makan capati...huhuhuh.. sedap btul!


Sunday, December 7

048 - Seharian Di Rumah

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni seharian kitorang duk kat umah...aku nak kene siapkan tempahan magnet sbb nak pos esok..dan alhamdulillah siap 310 keping yang ditempah.. untuk kenduri aqiqah...so ape yg aku mkn hari ni adalah :

sarapan : telor setengah masak + teh hijau + epal
tengahari : sayur bayam dan ikan goreng
malam : biskut sepaket

alhamdulillah keje semua dah siap..so hari ni barula aku berkesempatan nak update blog..rasanya pasni kene start update blog ni hari2..ni pun tadi dah pening nak ingat susunan gmbar makanan yg aku makan sepangjang minggu ni..hahha..k bye! 



047 - Puchong

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni ada appointment nak jumpa dgn orang kat area puchong..so tak masak hari ni...

sarapan : telor setengah masak + teh hijau + apple
tengahari : twisties dan pocky
malam : sotong pedas dan bendi

untuk makan malam semalam aku just makan lauk kelmarin yg aku masak untuk husband aku...sbb malam tu kitorang kluar tgk wayang dengan kawan baik kitorang..so dia makan kat luar je..lauk tak habis simpan je la..dan panaskan semula sblm makan semalam...

046 - Capati Utara

Bismillahirrahmanirrahim...
so sarapan menu yg sama untuk hari yg kedua =)

sarapan : teh hijau + telor setengah masak + apple
tengahari : ayam goreng berempah dan bendi celur
malam : capati 2 keping dan teh ais

memandangkan SD card fon aku dah penuh.. maka gambar aku guna gambar yg sama je..lgpun makan bnd yg sama..so ape2 menu yg sama aku guna gmbar sedia ada je..hehehe.. ptg tu mula2 husband aku ajak lepak luar..dia memang klau petang je nak kluar lepak2 ke jalan2 ke..so kitorang g lepak kat kedai dekat ngan umah kitorang ni je.. ingatkan nk minum je..tp alang2 makan la skali..so try capati dia..husband aku kata capati dia memang sedap..so try sekeping dulu...ya Allah.. memang sedap capati dia... anney!! capati tambah satu lagi!! memang sedap...nama restoren dia Restoren Capati Utara... memang pakar capati gamaknye..sedap btul!! klau xpikir diet dah oder utk kepingan ketiga dah agaknya..



045 - Re-diet

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni hari ke 45 dah... dah hampir separuh perjalanan diet aku ni.. so hari ni aku plan untuk start diet balik..diet btul2..no kenduri anymore!! insyaAllah aku akan kekalkan pemakan utk sarapan selama 12 hari berturut2..sebab ada 12 biji je epal sepaket yg aku beli semalam..haha

sarapan : teh hijau + telor setengah masak + apple
tengahari : twisties dan pocky
malam : nasi dan ayam goreng

hahahah...macam hampeh je..baru je plan nak diet btul2 balik..tp mlm tu aku g makan rumah abg ipar aku...so nak taknak kene la makan apa yg dihidangkan...Ya Allah sedap plak nasi putih ngan ayam goreng macam tu.. takpela..esok cuba diet lagi..hahahaha

044 - Kek

Bismillahirrahmanirrahim...
petang semalam masa g ambik kereta kat bengkel, husband aku tapaukan kek tetiba..adoi!!! so makan je la..aku makan buat sarapan hari ni..

sarapan : kek chocolate indulgence separuh
tengahari : ayam goreng kepak dan peha
malam : sotong kangkung

stok makanan dah habis..so makan ayam goreng kosong je tengahari tu..sayur semua takde dah...so malam tu g tesco beli makanan..sblm start menyoping makan sotong kangkung kat pak hailam kopitiam... first time try..sedap gak..so pasni klau g tesco bleh makan sotong kangkung..klau tak asyik makan kfc je.. harga sepinggan tu Rm10.90.. tp memang bnyk giler kangkung dia..mkn sorang mmg kenyang habis..



043 - Bengkel Kereta

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni bangun pagi2 trus g bengkel kereta..balik kampung..dah lama kete tak jalan jauh..rosak la plak..penat agaknye..huhuhu..so aku makan sarapan kat luar..

sarapan : roti telor bawang dan teh ais
tengahari : ayam goreng crispy
malam : biskut sepaket

masa g makan kat mamak tu..mamak tu cakap aku kurus skit..dr dulu...ya!! sudah pasti..tp dia siap kata jgn diet sgt.. kurus sangat tak cantik..hahaha.. memandai je la ko mamak..aku nk kene turun lg berpuluh kilo ni tau..baru dapat berat ideal.. cantik tu bonus la..aku diet sebab nk lebih sihat dan bleh preggy dengan jayanya jika diizinkan Allah.. ape2pun seronok gak rasa bila org dh mula nmpk kesusutan lemak aku ni..chaiyokkkk!!! 

042 - Happy Birthday Abu!

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari Isnin tu bangun lambat..jadi bangun2 minum air je...trus kuar makan tengahari...so ape yg aku mkn adalah :

sarapan : air spritzer setengah botol
tengahari: KFC
malam : biskut gula

Hari Isnin bersamaan dengan 1 Disember..adalah besday abu yg kedua..so kitorang makan KFC dinner plate..so ada 6 ketul ayam.. 2 ketul utk abu dan yang lain2..birthday kan mesti bg makan sedap skit..oh ya!..abu tu kucing aku tau.. so ni aku share gmbar besday abu...


Happy Birthday Abu!! 

Tuesday, December 2

041 - Rahsia Berat Sebenar

Bismillahirrahmanirrahim...
Maih ada di JB..petang tu br balik ke Shah Alam semula..tp singgah JPO jap..so malam dlm pkl 8 baru bertolak trus ke Shah Alam..hari tu aku makan :

sarapan : nasi lemak ayam dan telor goreng
tengahari : nasi putih ayam goreng
malam : mee rebus

klau balik kampung ni kene la makan ape yg dihidangkan..bleh dikatakan hari ni cheat day jugak sbb mkn nasi 2 kali..hahaha..malam tu singgah RnR makan mee rebus...sedapnye..rasa nk oder lg satu..tp xpe la..sbb husband aku ada tapau pau kacang sebiji...so odw tu makan pau plak...hahaha...xpela..nnt pasni xde kenduri dah..bleh start fokus diet balik..insyaAllah.. 

berbalik kepada citer timbang..aku timbang guna timbang kt umah abg aku..timbang utk ahli sukan..aku pun timbang la..skali berat aku yg tertera 87.6kg.. haaaa?? hampeh btul..abg aku pun kata timbang kene letak atas simen trus baru btul bacaan nya..maknenya masa aku mula2 diet tu berat aku dah 90++kg.. Ya Allah betapa gemuknya aku ni rupanya..nasib baik masa aku timbang tu berat aku dlm angka 80++ dah..klau masih 90++ mesti aku moral down dah nk diet..uwaaaaa...tu la sblm ni mkn xingat dunia..dah gemuk br susah2 nk diet.. so pasni aku kene kira balik dan reset berat aku kt tepi blog tu..maknenya aku kene turunkan dalam 40kg utk dapat target aku..dan aku rasa aku kene teruskan lagi diet bila dah cukup 100 hari nnt..mungkin akan tambah 100 hari lagi atau 50 hari lg ke..ape2pun..perjalanan dah di tengah jalan..rugi klau give up kan..so gud luck to me!! 

040 - Cheat Day Siri 3

Bismillahirrahmanirrahim..
hari ni ada kenduri so jadila hari cheat day...tapi mmg diet tgh xbtul pun lately ni..so hantam sajalah apa yg ada depan mata..so  aku makan :

sarapan : roti canai 2 keping
tengahari : nasi kenduri
malam : bubur nasi sentosa 2 mangkuk

sampai JB aku tido umah abg aku..so pagi2 diorg dah tapau roti canai dan nasi lemak..aku pilih roti canai sebab tengahari nnt nak makan nasi dah...then waktu malam tu aku mmg klau g JB mesti makan bubur nasi kat Sentosa..sedap giler walaupun bubur nasi je..nk buat sendiri pun bleh..tp tetap xsama macam bubur sentosa ni..so aku makan dua mangkuk terus..hahaha..klau dulu aku skali mkn 3 mangkuk..tp hari tu mkn 2 mangkuk pun dah mengah..agaknye ruang perut aku dah kecik skit kot..hahaha..ok perasan.. 

hari ni hari ke 40..tp sebab kan aku balik JB so aku xdpt la nk timbang..maka aku timbang semalamnya sebelum gerak balik..berat aku 78.4kg.. ada la penurunan skit...tp nk dijadikan citer..aku telah melakukan kesilapan sepanjang diet ni...aku letak penimbang aku atas alas..kononya senang aku nk tarik n tolak bawah almari..rupanya bila letak atas kain sukatan dia jadi salah..hampeh btul...!!!! so selama ni aku berangan je la yg berat aku dah turun sampai ke angka 70++ rupanya....haghaaaammm!! hahaha...xpela..nnt aku citer kt entry seterusnya...yg penting aku dah turun lebih kurang 7kg..

039 - Ke JB Ke Kita

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni aku nak gerak balik ke JB ada kenduri kawen..last balik JB 2 tahun lepas..sebelum aku kawen lagi..jauh giler rasanya perjalanan nk ke JB ni.. so hari Jumaat hari tu aku makan dan menghabiskan stok sayur yg ada..kang layu dalam peti ais je sayur aku tu...

sarapan : ayam goreng berempah dan brokoli
tengahari : sayur bayam dan ikan goreng
malam : goreng pisang dan kepok lekor

pagi tu aku setel kemas brg2 nk bwk balik..plan nk balik lps asar..tp hujan plak so balik pas maghrib je.. ayam goreng berempah tu yg semalam aku perap dan x habis goreng..so jadikan menu sarapan..tp mcm xsyok plak makan ayam berempah pagi2..kene makan waktu tengahari or ptg baru syok...

038 - Menyelesaikan Masalah

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni hari khamis..aku ke KL bg menyelesaikan masalah..so pagi tu husband aku kuar g sarapan sorang2 dan tapaukan aku putu mayam lagi..then tengahari tu kitorang pegi menyelesaikan masalah...so pada hari tersebut aku makan :

sarapan : putu mayam
tengahari : char kuey tiaw telor double
malam : ayam goreng berempah dan brokoli

kitorang ke area KL, Gombak dan ke Ukay Perdana..so kat Gombak tu kitorang singgah Danau Kota makan Char Kuey Tiaw yg menjadi kegemaran aku suatu ketika dulu..so dah lama x pekena..alang2 dah dekat area tu..pekena la char kuey tiaw special telor double..sedap woooooo!!

037 - Pizza Hut

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni aku xduk umah...kluar jumpa abg aku dan kluar mencari hadiah org kawen..so ape yg aku mkn adalah :

sarapan ; roti canai 2kpg
tengahari : pizza , mushroom soup, garlic bread dan  kentang
malam : teh hijau dan biskut sekotak

Ya Allah betapa sedapnya dapat makan pizza..aku ambik gmbr mana yg sampai dulu je..sebab dh lapar sangat trus ngap ape yg sampai..hahaha..puas hati rasanya dapat makan pizza.. aku mkn pizza 2 keping je.. tp kenyang giler sampai ke mlm..so mlm mkn ringan2 je.. erm....rasa nk mkn pizza lagi plak..huhuhuu

Monday, December 1

036 - Biskut

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni hari xtau nak makan ape....nk masak pun malas..so lihatlah apa yg aku mkn pada hari ini :

sarapan : telur setengah masak 2biji
tengahari : biskut sepaket cicah 3in1
malam : ayam goreng mamak seketul

hari ni xrasa lapar..dan xtau nak makan ape.. mayb hari hujan..so minum air je bnyk..air manis ada..air masak pun ada..so pada hari tersebut...aku makan tu je la..tp skrg aku perasan aku jd suka mkn biskut plak..hari2 mkn biskut






035 - Naik 400g

Bismillahirrahmanirrahim..
Seperti yang tertera pada tajuk... aku naik 400g..sudah pastinya sebab makan nasi kenduri..tp 400g kira ok la xpela kan..nnt kita kurangkan balik..so hari Isnin lepas aku just mkn..

sarapan : ayam KFC semalam yg x abis dgn coleslaw
tengahari : yong tau foo
malam : teh ais dan waffle cake peanut butter

lately ni aku mmg xjaga sgt diet aku..ntah kenapa rasa lapar je..so aku makan je ape yg aku nk...tp ada hari yg aku sampai xtau nak makan ape plak..skrg mood diet aku ke laut ke darat...mayb sebab cuti sekolah...hurm..xde kene mengena pun.. haha

034 - Happy Sunday

Bismillahirrahmanirrahim..
Dah seminggu aku xsempat nak update blog ni.. maka hari ni aku akan update kesemuanya jika berkesempatan..so sebabkan lama xupdate aku pun xingat dah ape yg aku buat pada hari2 yang telah lalu..so aku share gmbar je la ye...so hari ahad hari tu aku makan :

sarapan : KFC snack plate
tengahari : maggi Big kari
malam : super ring dan cloud 9 

rasanya dah tak tertanggung nk makan maggi..maka pada hari tersebut aku makan maggi dengan sedapnya...hahaha.. aku baca kt label maggi..maggi ni 40g karbohidrat..huhuhu


Sunday, November 23

033 - Cheat Day Siri 2

Bismillahirrahmanirrahim...
Setiap kali ada kenduri kawen..aku akan anggap sebagai cheat day..hahaha..maka ni cheat day kali kedua sepanjang 33 hari ni... minggu depan ada kenduri lagi..so cheat day lagi.. semalam aku bangun siap2 dan trus pegi kenduri..pkl 12 aku dh ada kt tempat kenduri..kira makan kenduri tu la sarapan aku..

sarapan : nasi minyak
tengahari : aiskrim roti
malam : kerepek pisang

semalam lepas setel makan kenduri tu..husband aku singgah solat kat masjid besar tu trus...memandangkan kenduri kawen tu mmg buat kat perkarangan masjid tu je.. so aku yang keuzuran ni menunggu di kaki lima..lama gak menunggu dah lapar balik..haha.. so masa nak balik tu ada pakcik jual aiskrim kt tempat parking.. so aku beli la sebagai makanan tengahari aku.. padahal tak sampai sejam yang lepas aku makan nasi minyak tu...time period ni..mmg xkenyang je rasa..so pas dari tu kitorang g beli brg utk Party Kit aku.. kat sana lepak minum je..pastu petang tu aku ada makn fish ball, crab ball dlm 3 btg.. jadi malam tu dah kenyang..aku makan kerepek je la..esok...dah hari ke35..so kene timbang..ntah2 naik balik berat aku ni..sbb mkn bnyk..huhuhuh...

032 - Hari Jumaat

Bismillahirrahmanirrahim...
Jumaat lepas awal2 pagi husband aku dah kluar g sarapan..malam nak ikut aku order je...hehehe..so hari tu aku makan :

sarapan : putu mayam 3 keping
tengahari : ayam goreng crispy dan salad
malam : teh o panas cicah biskut gula dlm 10 kpg kot

dah lama nak makan putu mayam..tp putu mayam skrg rasa xsama macam dulu...tp still ok la bg melepaskan rasa teringin nak makan putu mayam tu... sejak period ni makan banyak minum pun banyak..tp bnyk minum air manis..bila bnyk minum, buang air pun banyak kali la.. tp ntah kenapa..aku selalu sembelit time diet ni.. minum teh hijau pun sembelit..huhuhu.. kene start makan buah plak ke agaknya?

Friday, November 21

031 - TomYam

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni berdiet seperti biasa balik...aku makan :

Sarapan :telur setengah masak 2 biji
Tengahari : Ayam goreng berempah dan brokoli
Malam : Tomyam campur dan telur dadar

Hari ni hari kedua period...so paham2 je la...bila bnyk darah.. rasa letih dan rasa nak makan je... aku rasa makan xkenyang2.. makan ayam sebelum ni 2 ketul dah kenyang.. tadi makan 3 ketul baru kenyang...tu pun ada rasa lapar lg..nasib baik aku kene siapkan keje hari ni..so xdela ingat nak makan je... tapi aku banyakkan minum air...aku klau period mmg haus je..ptg td makan aiskrim plak..lepak2 makan aiskrim....syok btul diet cara aku ni kan..hahahahah...mcm2 bnd sedap aku makan..hahah.. 

030 - Turun 1.2kg

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah, akhirnya genap sebulan aku berdiet.. so turun lagi 1.2kg... maka berat terkini sudah mencecah angka 70++... berat terkini 79.4kg... walaupun sipi2 je masuk anga 70...kira ok la kan.... semangat!! truskan diet!! insyaAllah.. aku dah set target utk sampai ujung bulan 12 berat aku masuk angka 60 plak..insyaAllah.. 

So pagi tu husband aku kluar pagi2 g sarapan kat luar.. aku dah pesan xyah beli pape.. tapi dia bawak balik roti canai..sebagai hadiah diet sebulan..hahaha..aku mmg slalu dulu tiap2 pagi makan roti canai..2keping..kdg2 3 keping..huhuuhu..dah sebulan la aku xmakan roti canai maknanya kan...

Sarapan : roti canai 2 keping
Tengahari : sate daging 8 cucuk dan nasi impit skit
Malam : Ayam Crispy Mcd seketul dan fries + milo

Bleh dikatakan semalam dah macam cheat day dah...hahaha..tengahari husband aku nak makan sate..malam tu plak plannya xnak kuar nak makan biskut je..tp rumah aku blackout plak.. lama gak la..ada keje2 TNB kat area situ..so kitorg kluar la lepak McD... makan pun kongsi sebab xcucuk duit..hahahaha..sharing is caring kannnn~~~

owh..ada lagi satu berita gembira buat aku.. genap sebulan semalam aku pun period.. slalunya before ni period aku sebulan setengah atau 2 bulan skali.. mungkin juga sebab diet ni..period aku datang awal skit..lewat seminggu je dr sebulan..alhamdulillah..semoga period aku terus teratur.. senang la nak family planning kan... insyaAllah.. positifkan diri..rezki dah dekat tu...amiiiiinnnn.


029 - Duduk Rumah Je!

Bismillahirrahmanirrahim... 
Hari ni menghabiskan sisa-sisa hari di rumah je... malas nak keluar ke mana2..masing2 ada keje yang perlu diselesaikan.. so aku makan :

Sarapan : Telur setengah masak 2 biji
Tengahari : Sawi masak air +suun + telor dan ikan goreng 3 ekor
Malam : Biskut sepaket cicah air 3in1

Aku ada dapat tempahan party kit lagi.. Alhamdulillah.. so hari tu aku just setelkan graphic nya dan ready untuk di print...husband aku plak kluar g meeting.. so masak utk diri sendiri je.. aku masak sayur je la pun yg ada dalam peti tu.. bila dah selalu sangat makan sayur tu.. rasa jemu plak.. malam tu aku makan biskut dengan berseleranya..rasa rugi plak beli sepaket..patutnya beli lebih skit buat stok.. kaaannnn... 


Thursday, November 20

028 - Hari Tanpa Telur

Bismillahirrahmanirrahim..
Disebabkan semalamnya makan telur berlebihan..hari ni sebiji telur pun aku x makan..apa yang aku makan hari ni adalah :

Sarapan : Biskut Pocky dan air teh o ais
Tengahari : Popia Madu 5 ketul
Malam : Ayam Goreng seketul

Hari Isnin hari tu aku kluar g cari barang.. then nak masak mmg malas lagipun hari tu pegi tesco xde lauk yg bleh dibeli..semua dah habis..beli sayur je.. so masa kluar tu singgah beli popia madu..makan 5 ketul tu sampai ke petang bawak ke malam aku nak habiskan 5 ketul tu..kenyang dan sedap.. so malam tu husband aku dah lama x makan mamak kegemaran dia.. maka aku order ayam goreng je la seketul ratah.. dah la mamak tu kata aku makin gemuk..haish~~dia xtau aku tengah diet ni... hahahaha... nnt aku kurus nak g jumpa mamak tu lagi.. terbantut aku nk order nan cheese malam tu... hahahah... 

027 - 6 Biji Telur

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari Ahad rasa macam nak makan special skit.. so aku makan :

Sarapan : Telur setengah masak 2 biji
Tengahari : Meehon Sup + Telor goreng 2 biji
Malam : Sup dan telor Goreng 2 biji

Dah lama rasanya xmakan meehon sup..antara makanan favourite aku.. so hari tu aku jamah meehoon adala dalam 5 sudu je kot..sejemput je..tp nak bagi kenyang makan telor goreng dua biji.. malam tu ingat nk makan meehoon sup lg..sebab mmg buat lebih utk mkn mlm skali..tp ngantok sgt hari tu..aku tido awal.. pastu bangun2 rupanya husband aku habiskan dah semua..hahaha.. so ada kuah sup tu je yang tinggal.. jadinya tgh2 malam tu aku mencelur la sawi yang ada balance tu..dan makan dengan telor goreng 2 biji lagi.. hari tu je dalam sehari aku makan 6 biji telur.. whoooaa~~

Sunday, November 16

026 - Satay Sabtu

Bismillahirrahmanirrahim....
Semalam ubah selera dari makan telur setengah masak ke makan burger telur... iaitu.. daging burger diapit oleh 2 biji telur.. terus kenyang giler rasanya... semalam hari sabtu..ptg skit kitorang kluar dan semalam aku makan :

sarapan : burger ayam telur
tengahari : sate daging dan nasi impit 2 ke 3 ketul
malam : KFC Bombay dan coleslaw

sebenarnya dah lama nak makan sate...tp kedai sate tu renovation..baru2 ni dh start buka macam biasa..so semalam pekena sate..selalunya sate aku mkn 5 cucuk je..nasi impit yg makan sebatang...sbb aku mmg suka nasi impit kuah kacang..tp sebabkan diet..aku mkn sate 10 cucuk dan jamah nasi impit skit.. then malam tu kitorg g beli stok makanan kat tesco....tak tau nk makan ape utk malam..maka ke KFC la kita.. bnyk kali jugak dah aku mkn KFC sepanjang diet aku yang tak sampai sebulan lagi ni...huhuhuhuhu...

Saturday, November 15

025 - Turun 1.9kg

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah...yeay!!  turun lagi 1.9kg.. so berat terkini adalah 80.6kg... ada lagi beberapa hari untuk genap sebulan aku berdiet..agak2 dapat tak aku turunkan lg beberapa kilo or gram utk capai target bulan pertama aku..iaitu masuk ke angka 70++ plak... insyaAllah... so semalam adalah hari ke 25.. apa yg aku mkn adalah :

sarapan : telur setengah masak 2 biji
tengahari : petola masak air + su'un + telor dan ikan goreng
malam : air teh bunga dan sate ikan sebungkus

semalam patutnya aku nk g tesco sebab stok makanan dah habis..tp husband aku malas plak nk g tesco..so dia ajak jalan KL..so malam tu singgah shell beli sate ikan tu je la..buat makan malam..sbb klau kluar mmg aku xtau nk mkn ape.. so malam ni baru nk g tesco beli stok...walaupun berat aku xde la turun bnyk pun lagi.. tp semangat plak rasanya..hehehe... husband aku pun support..siap kata..bagus la aku kali ni diet btul2..hahaha..sbb sebelum nk berpuluh kali nk diet..tp kelaut dan karam trus..hahaha... semoga usaha kali ni memberikan hasil..insyaAllah... tp ig xcapai target juga iaitu 56kg dlm 100 hari ni..mayb aku akan pertimbangkan utk tambah tempoh diet lg..aku harap dapat BMI yg normal..dan maintain je...huhuhu

Friday, November 14

024 - Bertelur Lagi

Bismillahirrahmanirrahim...
Semalam hari ketiga aku makan telur 2 biji berturut2..stok telur pun tggl 3 biji je..sayur2 aku pun nk habis..so semalam aku makan :

sarapan : telor setengah masak 2 biji
tengahari : ayam bakar dan sayur jagung goreng
malam : chicken maryland

hari ni aku timbang dan alhamdulillah ada penurunan lagi... yeay!! aku rasa berkesan gak kot kat aku amalkan makan telur 2 biji ni masa sarapan... skrg aku kurang minum air masak balik.. rasa kelat je plak dah..hahaha.. nasib aku dh start minum air green tea..so kira ada backup la utk diet aku ni... 

semalam kononnya nk la buat eksesais untuk kecikkan punggung dan peha..yela..bg aku tu part yg paling over skali besarnya.. so aku try buat senaman squat... aku ikut squat challenge.. yg hari pertama je dh 50 kali... so semalam rasa nak tercabut lutut aku..huhuhuhu..ye la dah lama xeksesais kan.. then malam nak tdo pun xlena sbb lenguh giler..disebabkan xbleh tdo..aku pun research la pasal squat ni..jumpa pun yg challenge utk beginner pny.. so ptg nnt insyaAllah start ikut squat challenge utk beginner tu.. katanya seminggu bleh nampak efek.. moga2 squat ni pun berkesan utk aku.. hehehehe