There was an error in this gadget

Friday, January 25

setahun dan seterusnya

hari ni klau diikutkan dengan tarikh tahun lepas...tarikh hari ni tarikh aku mula countdown aku punya wedding day....bermula dengan kiraan 100...countdown la sgt kan...hahaha...dan bila baca balik serba sikit aku punya entry2 countdown tu...ada gak la yg terlaksana dengan jayanya..dan jugak ada yg baru dapat dilaksanakan tahun ni...huhuhu...slow2..so if korang ada yg nk start buat revision citer2 countdown dan preparation wedding aku tu boleh lah klik link bawah ni...start dr situ hingga la ke hari yg dinanti2kan....


so mungkin nnt aku akan buat review skit2 gmbr wedding aku..gambar kemain bnyk2 lg...ribu2...tp yg masuk dlm album brapa la sgt...so nnt klau rajin aku buat la review kawen aku...walaupun dh agak lama..tp saje2 je nk memperbnykkan entry dlm blog ni..hahaha...so setelah setahun...mungkin pasni aku countdown untuk anniversary aku yg pertama plak...dan seperti biasa mesti la letak benda alah bawah ni...benda paling aku suka kt blog ni...hahaha...

Daisypath Anniversary tickers





lain2 citer...hari ni maknenya dh 265 hari kitorg sebagai suami istri..rezeki untuk ada baby blum sampai lg..walaupun aku dh delay period dkt 2 minggu..tp masa minggu pertama delay cek negative..hurm... agak2nya..sama mcm kes yg hari tu...period terganggu sebab hormon n penaikkan berat badan...so buat masa ni aku layankan je...jika Allah nk bg rezeki maka jadilah ia...InsyaAllah...dan hari ni tibe2 balik umah tgk darah bersepah2...xsangka kucing aku beranak hari ni...dr gaya dia xde la nmpk mcm sarat sgt...so ni kali kedua Sandy beranak...yg pertama hari tu dia beranak masa bulan 9 ke 10 ntah...tp semua anak dia mati..dia xreti jaga..harap2 yg kali ni ok la...

anak Sandy kali ni dua warna mcm dia..n lg 2 tu mcm albino je aku tgk...tp ntahla..kecik sgt lg..xtau la pukul berapa dia beranak ni td...Alhamdulillah..semoga Allah menambahkan rezeki aku untuk jaga diorg semua...total skrg ada 18 ekor..hohoho...big family!

citer lain lg...rezki tu datang dan pergi...hari ni ada rezki yang pergi..dan mungkin Allah nk gantikan dengan rezeki yg baru..so nmpk gayanya kitorg kene bekerja keras lg la run bisnes kitorang...InsyaAllah mudah2an Allah permudahkan...walaupun mendapat perkhabaran mengenai rezeki yg pergi itu...kitorang masih tekad untuk bershopping td...hahaha...bukan xsedar diri..cuma ni mmg dh plan..n mmg dh simpan duit untuk dibelanjakan..so td lps Jumaat kitorg g Ikea beli brg2 untuk rumah sebenar kitorang...yg sekarang ni rumah tumpangan...hahaha...so untuk hari ni dan bulan ni...hanya ini je yg dibeli....cukupla..kumpul duit skit2 untuk deko2 umah..menjelang raya InsyaAllah kitorang dh bleh pindah trus kt sana...n menjemput kalian dtg berhari raya kt umah...heehehe....

setel barang2 untuk bulan ni..bnyk brg kecik2 je dlm kotak tu...skrg kene start kumpul duit untuk barang2 yg diidamkan selanjutnya..hahaha..

lg nk citer ape ye? erm...ahad ni..mula la portfolio keje event deko2 aku yg pertama...harap2 semuanya berjalan lancar...harap2 alin n family suka...n harap2 ada la rezeki2 lain seperti ni nanti...dan biarlah berpanjangan...so bulan februari ni baru nk start semula keje2 kaligrafi n akan ada penambahan frame2 deko yg lain..insyaAllah klau sempat dan kelapangan masa...alhamdulillah..kakak ipar aku berbesar hati utk tolong jualkan khat aku kt kedai dia...syukur sgt2...

ini antara yg terbesar aku pernah print..ni mak aku yg order...dh print ujung tahun hari tu lg...tp mak blum dtg ambik lg..n aku pun xplak blk2 ke kmpung lg...sape lg yg nk support kita kan..klau bukan ahli keluarga terlebih dahulu...terima kasih mak!...

so rasanya tu je la kot nk citer..walaupun asal2nya aku just nk citer pasal citer countdown tahun lepas je..last2 dh jadik mcm entry mengenai hasrat hati plak..hahahaha...



Thursday, January 24

Salam Maulidur Rasul 1434H



Wahai Tuhanku, kami telah lalai dan lupa. 
Namun setiap seorang daripada kami tetap tamakkan
 keampunan-Mu dan sifat pemurah-Mu 
dan kebebasan daripada neraka-Mu. 
Dan juga syurga bersama penghulu seluruh manusia. 
Kami mohon pada-Mu, mohon dengan sangat-sangat. 
Wahai Tuhanku. Dari sudut hati kami yang paling dalam.
Kalaulah kekasih-Mu masih berada bersama-sama kami, 
akan terlunaslah segala hutang, 
dan semakin hampirlah dengan haruman Baginda.
Sebelum hilangnya rasa yang meronta-ronta 
untuk berada hampir dengan Kekasih-Mu. 
Berada berhampiran Baginda jiwa turut menjadi harum. 
Dan apajua yang kalian doakan kepada Allah akan diperkenankan. 
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna.
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda 
Wahai Tuhan yang Maha Memperkenan doa hamba.
Hidayahmu kepada alam merata meluas. 
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan pemberi hidayah. 
Hadith-hadithmu ibarat sungai mengalir jernih. 
Berada di sisimu bagaikan dahan
yang tumbuh segar dan kebasahan. 
Kutebus diriku dengan dirimu, wahai Kekasihku. 
Nabi Muhammad yang mulia, yang asing. 
Berada berhampiranmu, jiwa menjadi harum. 
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang 
Tuhan kepada seluruh alam.
Wahai Kekasihku, Wahai Nabi Muhammad. 
Wahai doktor hatiku, wahai yang dipuji dipuja. 
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui. 
Oleh Tuhan yang turut berselawat ke atasmu.

Monday, January 21

hello! my name is R.A.N.I.A



ok...kali ni nak citer pasal Rania...Rania yang dah setahun setengah duk kat oversea..dah pandai cakap omputih, bahasa Prague / Chezh dan cakap Melayu semestinya...rezeki Rania..kecik2 dah blaja kat oversea..huhuh...umur baru 5 tahun...minggu lepas dah dapat Diploma...Diploma blaja ski...



minggu lepas Rania g rombongan / kursus main ski....4 hari 3 mlm....kecik2 dah blaja berdikari..pegi dgn kawan2 dgn cikgu skolah je...nasib baik xnangis malam2 tdo xde abah dia...





ni plak gambar rania main snow kat taman blakang rumah dia...tgk pun dah rasa best! klau dapat pegi mesti lg best!..hahaha...tahun depan mak ngan abah pegi sana...rania ada kt sana sampai ujung tahun depan..lepas tu dh balik Malaysia semula...




ini plak gambar masa rania g euro trip...kecik2 dah jelajah euro..huhuhuhu...jeles btul rasa....dan paling jeles bila rania dh pegi Barcalona....tgk building Antonio gaudi ni..Sagrada Familia...paling jeles bila tgk gambar ni la....


so last skali..ni gambar rania g skul....haha...suka lion atas kepala tu...erm..tgk kt gambar ni rania nmpk macam dah kurus skit..atau dia semakin tinggi...hurm~ntahla...


dan ni gambar rania dan family...insyaAllah balik Malaysia bercuti bulan Mei ni...rindu kt Rania..nak dengar dia cakap Prague.....InsyaAllah..tahun depan lepas mak dan abah g Prague....turn aku plak g...hahaha...dah start kene kumpul duit dalam belas2 ribu gak la utk 2 org...hahahaha...............semoga angan2 tercapai!....yeaaa!!


bye!


*tujuan sebenar entry kali ni adalah untuk abah...dengan harapan abah dgn mak dapat tgk video rania bebel tu...sbb abah xbleh tgk thru FB...huhuhu...selamat menonton..! 



Wednesday, January 16

terkena minyak panas


pagi2 ni aku nk cerita skit pasal petua terkena minyak panas.....erm..bukan la aku yg bercerita..aku just membaca petua tersebut je...bleh la klik link tu klau nk tau...cerita yg aku nk ceritakan adalah seperti di bawah...

sebab ape tetiba aku nk citer pasal petua ni? sebabnya aku baru je terkena minyak panas masa buat sarapan pagi td...hahahaha..dengan perasaan yg pedih dan gelabah, aku pun trus basuh tangan dengan air paip...sebab konon2nya taknak bg dia menggelembung...aku xbleh tgk kulit menggelembung..aku rasa ngeri dan geli ...sebab dulu aku penah tgk tgn mak aku menggelembung...memang ngeri dan geli...huhhuuh...

masa aku kene tadi, laki aku tgh mandi....so aku citer la kt dia yg aku kene minyak panas dan cuci dgn air..dia kata mana bleh cuci ngan air..makin pedih...huhuhuhu....memang btul..pedih dan selepas 2 jam terkena pun rasa pedih dan pijar tu ada lagi...so masa sarapan td aku sapu minyak gamat...sekarang nmpk tanda merah2 kat mana yg terkena minyak tu...

aku rasa aku berangan masa goreng telor pagi td..aku baru je lepas basuh kuali...pastu tak kering sgt lg..dh letak minyak...agak2 dah panas aku pun nk pecahkan telor...time pecahkan telor tu tangan aku basah..dan terpercik la minyak tu kt tangan kiri aku...bleh la plak kan masa terpercik tu aku steady je pecahkan telur tu lg sampai habis masuk dalam kuali...bila dah start rasa pedih trus g basuh tangan...pastu terkitai2 la tangan aku tahan pedih masa menggoreng tu...erm..aku berangan benda best sgt kot...ni semua sebab mimpi indah malam td...semoga mimpi tu adalah petunjuk dari Allah...amin~~ (tukar topik lain plak dah)....

okla tu je..sekian! so harap2 lepas  ni klau terkena minyak panas aku ingatlah petua2 yg aku baca ni..dan semoga aku x gelabah trus g basuh ngan air paip...hahaha...harap2 xla menggelupas or melepuh teruk kulit ni..

Tuesday, January 15

hobi tahunan

di kesempatan malam2 hari ni...aku nk citer skit pasal hobi tahunan kitorang..hobi tahunan ni start dari tahun 2009...hobi tahunan kitorang adalah mengumpul duit syiling...setahun sekali baru kira... hurm~~aku memang suka menabung dari kecik lg...aku ada tabung bentuk kelapa, bentuk rabbit pegang telefon, bentuk tabung haji dan macam2 lg la..dh besar ni aku just pakai tabung yg dapat free bile beli2 barang...tp akibat menyimpan untuk setahun maka aku just guna tin2 biskut atau kotak2 yg bertutup je..so senang...hehehe...


utk tahun 2009-2010.....kitorang berjaya kumpul syiling dalam RM 800 ++....duit tu kitorang simpan dalam bank and ada gak guna buat belanja dan shopping2 utk raya...utk shopping lebih banyak dari simpan...so sorang dapat sepasang kasut yang sedondon...hahahaha...


utk tahun 2010-2011....pada awalnya kitorang just simpan syiling je...kemudian dalam bulan Mac kitorang plan nk bertunang....oleh tu kitorang menambahkan kriteria menabung iaitu duit syiling dan duit RM1....maklumla kitorang keje sendiri..takde gaji bulanan so..kene jadi penyimpan tegar sebab nak bertunang dalam bulan Oktober 2011...dan hasil tabungan kitorang kira sebulan sebelum bertunang untuk beli barang2 hantaran dan lain2...jumlah terkumpul adalah sebanyak RM3000 ...++ lebih skit la..senang citer RM 3000 la...so shopping sakan la...beli barang hantaran yang bleh tahan gak la mahalnya...kira utk tahun ni xde shopping2..barang hantaran sekali dengan shopping la kiranya...

utk tahun 2011-2012....kali ni kitorang bahagi kepada dua...iaitu dua kali kira...kitorang kawen bulan May 2012..so target tahun ni lebih besar..tapi xbanyak..hahaha..utk tahun ni..kitorang kumpul duit syiling, duit RM1 dan duit RM5....tp fokusnya adalah untuk kumpul duit RM5 sebab mas kahwin aku lebih skit..so nak guna duit dalam gandaan 5 je...sempena kawen bulan 5 kononnya...hahahahaha..sampai la seminggu before kawen...cukup2 la duit RM5 kitorang...duit syiling dan duit RM1 kurang disimpan..tapi mana2 yang dah simpan tu..kitorang tukar dan buat belanja untuk kawen...dan kali keduanya untuk tahun 2012..kitorang kira balik syiling yang disimpan lepas kawen..tak banyak...sebab lepas kawen banyak gak nak pakai duit...so Alhamdulillah..duit terkumpul dari bulan May-Disember sebanyak RM397..


duit2 syiling yang kitorang kumpul ni...aku sorang je yg mengiranya...penat gile bile nak kira duit 10 sen dgn 5 sen..kadang2 ajak housemate tolong kira skali...letih~~ambik masa berjam2..bila dah kira akan dipaketkan untuk bawak g tukar kat kedai2 runcit dan mamak2 yang selalu kitorang pergi...senang lagi tukar dengan diorang dari nak tukar kat bank....


so kesimpulannya...marila menabung! walaupun utk jangka masa yang panjang dengan jumlah yg kecil, skurang2nya duit tu boleh digunakan untuk buat benda2 lain yg perlu...rezeki tak selalunya banyak..walaupun sedikit tetap dipanggil rezeki...bersyukur dan bergembiralah dengan apa yang kita ada...bila menabung ni rasa seronok dan excited skit..sebab kita tau tu hasil usaha kita selama setahun...Alhamdulillah~



tahun ni kira duit sama2 dengan kucing..orang sibuk nak mengira dia sibuk duk main2 dan tdo atas syiling tu...sejuk agaknya...yang paling bengang bila aku dh susun duit tu then diorang lalu saja2 pijak or libas2kan ekor sampai terabur balik syiling tu...hahahampeh! nasib aku sayang ko kucing!!

Tuesday, January 1

entry new year

2013 umur tahun ni bersamaan dengan 27 tahun...huuuu~~dah dewasa sgt nmpk gayanya...haha..Alhamdulillah masih berkesempatan untuk meneruskan hidup...mengurangkan perkara yg sia2 dan menambahkan amalan selagi masih di beri waktu...untuk kali ni tiada la entry mengenai azam...entry kali ni lebih kepada rumusan pencapaian sepanjang usia 26 tahun dan cita-cita untuk usia 27 tahun...

sepanjang umur 26 tahun...iaitu 2012..pencapaian terbesar adalah pasal perkahwinan...Alhamdulillah aku selamat dinikahkan bersama jejaka pilihan hati, teman rapat, sehati sejiwa dan akhirnya sekatil dan sebantal...cheeewah~~~ bulan Mei menjadi pilihan untuk berumahtangga...5 Mei nikah dan resepsi di Segamat dan 13 Mei bertandang di Jengka..so nk share la skit antara gambar yg paling sopan yang berjaya di captured...hahaha...



sopan kan semua gambar ni...hurm..memang kesopanan dan kesusilaan itulah perangai sebenar kitorang...hahahaha

itu sajalah pencapaian terbesar yang ada rasanya untuk tahun 2012....pencapaian kecik2 tu bnyk la...tp xyah citer pun xpe...so untuk 2013 ni...di usia 27 tahun pada bulan March nnt...aku harap tahun ni dapatlah aku update blog mengenai BABY BABY plak kan...hehehe...aku sebenarnya eksited nk ada baby...laki aku pun sama...sekarang ni hari2 main ngan baby2 berbulu dan berekor je...haha...asyik tgk kucing je pregnant..kita pun nak la merasa gak kan....tapi mungkin rezeki untuk dapat baby tu blum sampai lg...dan mudah2an dengan pelbagai cara dan tips yang dicuba harap2 tahun ni kitorg dapat tukar status sebagai IBUBAPA...insyaAllah....=)

semoga tahun ni anak aku pun dapat tido sama2 dengan diorang ni...hehehe

untuk tahun 2013 ini apa yang dicita2kan sangat lah banyak...tp fokus utama adalah untuk mendeko2 rumah kitorg yang bakal kitorang duduki x lama lagi...hurm~lama lagi gak kot...kitorang plan untuk complete kan rumah..nak beli katil, nk beli meja makan dan lain2...kerusi living...Alhamdulillah..dah beli dah...itu tak termasuk peralatan elektronik lagi seperti peti ais, tv dan lain2 jugak...maklumlah baru kawen..kene mulakan hidup baru..kene mula kumpul duit skit2...so insyaAllah kitorang akan pindah secara perlahan2..dan harap2 dapat complete sebelum raya...dapat cukupkan separuh pun dh ok..supaya nnt raya tetamu nk dtg rumah kitorg dah nmpk la gaya mcm rumahnya...hehehe..perancangan jangka panjang...dari segi kerjaya..Alhamdulillah pembukaan tahun 2013 aku dilimpahi dengan kerja yang bnyk...aku just kerja dari rumah je...kerja sendiri tapi rezeki Allah nk bagi..Alhamdulillah harap rezki ni berterusan...so bleh   kumpul duit skit2 untuk mendeko2 rumah...

page aku kt FB....search la By : Qist Ali....page ni aku xpromote lagi..tunggu banyak skit sample ayat2 lain...buat masa ni kekurangan masa nak buat design2 lain..kene stop dulu..Alhamdulillah dah ada org nk tolong jualkan..insyaAllah dan mudah2an ramai yang berminat..amin!

so plan lain2 xde rasanya..cuma dua perkara ni je yang aku harapkan terlaksana tahun ni...ape2pun..aku memang berdoa dan berharap dapat baby tahun ni...amin!amin!amin!.......