There was an error in this gadget

Monday, April 30

4 days - packing

Pg2 lg dh packing2 brg nk bwk balik kampung...hari ni aku bakal balik ke kampung dihantar oleh tunang aku...hehehe..feel2 balik raya sesama nnt....hahaha....lps packing brg kt umah...aku g studio plak...kt situ pun ada byk lg brg yg aku nk packing....senang citer...aku pny barang2 je dh mcm nk pindah rumah...kete full..mmg kene bebel ngan tunang aku...n sampai je kt kampung dlm waktu maghrib mcm tu...kene bebel ngan mak plak...sbb bnyk sgt brg aku bwk...adeh...so sampai2 kt umah...umah aku dh sepah giler...penuh dgn doorgift yg sudah di pek dan yg blum di pek...tp aku puas ati dgn hasil pek doorgift tu..hehehe...mereka yg mengepek...berjaya memenuhi citarasa aku...so lps kluar mkn bersama2 ibu bapa dan tunang...aku dan tunang aku bekerjasama utk pek 'mystery doorgift'.... Jeng3!iaitu doorgift utk org2 yg tulis kat guest book/ wish book aku tu.....hehehhehe.....stok adalah terhad!...hahaha....rasa seronok bila packing doorgift bersama tunang aku yg tgn keras ni...hahaha...mula2 berkedut..lama2 dh ok!....ape2pun..terima kasih....sgt dihargai bantuan anda itu.....:)Semakin hari semakin sayang...eccccceeeeh!

Sunday, April 29

5 days - half price!

sambung shopping lg hari ni....mula2 aku g GM klang cari brooch...pastu trus g Tmn Maluri ambik baju kt tailor...trus g IKEA ng g cari brg2 doorgift skit2....pastu g IKANO...alhamdulillah tgh sale...bnyk brg dpt half price....hehehe...last2 malas nk pikir n nk jalan2 lg...kitorg rembat je beli brg2 hantaran kt situ..hahaha....PADINI dan seangkatan dgnnya buat sale half price utk 4 hari...so memang rezeki kitorg...dapatlah berjimat...so beli kemeja n sweater utk tunang aku...pastu singgah MID VALLEY  lg skali hari ni...nk cari tie...n aku beli kasut vincci utk majlis resepsi...dkt IKANO td xde size....erm...memandangkan kasut yg aku beli tempoh hari membuatkan mak aku bimbang sbb tumit dia halus..so tadi aku beli style wedges...hehe..harap2 keselamatan terjamin...hahaha...rm60 je....murah!...xpayah nk berangan brand high end sgt....dh last minutes beli mana ada je...terima kasih la kt PADINI buat sale utk kitorg yg dh xcukup budget ni...adeh~~so papepun..misi mencari barang dh setel!!!!bsok balik kampung!!!

Saturday, April 28

6 days - BERSIHkan duit!

Hari ni ada kempen BERSIH plak....so xbleh nk masuk KL...maka terpaksa bershopping di shopping complex yg aku xsuka iaitu OU...adeh!....aku xtau la knape..aku mmg xsuka g OU...maka merelakan sajalah kaki ni untuk jalan2 cari baju utk tunang aku...jalan2 masuk ZARA...masuk TOPMAN...xde yg berkenan n bersesuaian dgn tema aku...nk kene cari suit warna coklat cair..erm..cream or light yellow...last2 decide nk beli je warna hitam....tp still xpuas ati lg....kitorg pun g wing yg lg sebelah...n jumpe ISETAN....suit semua taste2 org tua...last2 jumpa UNIQLO....alhamdulillah....ada warna yg matching sgt2... Walaupun bukan sepasang suit tu....so lepak g makan jap..n nk cucuk duit....nk cucuk duit pun satu hal...ATM dh la susah nk cari....pastu bapak la jauhnye...ape ke bangang sgt la OU ni....maka rasa ketidakpuasan hati terhadap OU kian bertambah....dr pkl 3 stgh ptg sampaila pkl 8stgh mlm kitorg duk kt OU tu...grrrrr!....dh beli trus balik!!! Balik kitorg singgah shopping complex favorite kitorg...MID VALLEY...hahaha....basic je..xgrand...senang nk cari..circulation bagus...dan banyak lg yg bleh dipuji...hahaha...so singgah MID VALLEY utk survey brg hantaran yg xcukup....tp xsempat beli pape...kedai dh nk tutup..sbb dh dkt pkl 10.... So bsok misi pencarian brg2 diteruskan...n bsok gak baru bleh g ambik baju aku kt tailor...hari ni jln ditutup!!..adeh~~~

Friday, April 27

7 days - sign & direction

Patutnya hari ni aku pegi bershopping membeli kelengkapan terakhir n pegi ambik baju yg diubahsuai tu...tp last2 hari ni aku kene g site lg...adeh...dh saat2 ujung pun aku kene g site..maka aku menjalankan aktiviti seperti biasa iaitu membuat persiapan apa yg boleh di dlm kete sepanjang perjalanan n juga semasa di site...so sblm ke site td aku pegi print ketas2 tunjuk jalan...n sign2 lain yg mak aku suh buat...sampai kat site dh petang....hari ni keje kt site adalah memasang chandelier...maka..dr ptg sampai ke pkl 11mlm aku ada kt site tggu org pasang chandelier...sambil tggu sambil menggunting ketas2 yg aku print td...huhuhu...xpela..yg penting dua2 keje siap...alhamdulillah....dan lg satu..akibat aktiviti shopping tergendala hari ni..maka akan ditunda ke hari esok....dan esok sepatutnya aku dh ada kt Segamat dh....argh!.....xdpt nk balik kampung lg....asyik2 tergendala je.....haish~~~~

Thursday, April 26

8 days - pelamin anganku

Td aku g IKEA....cr brg2 deko utk pelamin buatan sendiri aku tu...xde bende yg aku beli sgt...otak tgh serabut pikir macam2... Aku beli brg2 dlm 5 ke 6 brg je...pastu nnt yg lain pakai brg sedia ada je...xde idea nk buat ni...xtau la ape jadik dgn pelamin anganku ni...2 hari sebelum kene prepare cari 'fresh flower' plak..hehehehe...harap2 pelamin anganku menjadi dan xmusnah..hahaha...mesti jadik!mesti jadik!

Wednesday, April 25

9 days - kuning sior!

Ptg td aku g ambik baju nikah aku yg warnanya kuning sior...(bahasa kwn2 aku tia n nor...iaitu ex-student skolah padang midin...haha)....erm..warna kuning cair...keseluruhannya aku puas hati dgn baju tu...walaupun xmenepati 100% ciri2 yg aku nk....tp still ok....but ada satu yg kurang ok....kain tu agak jarang...masa beli xnmpk plak kain tu jarang...so kene pakai inner....baju utk resepsi hari jumaat baru g ambik...ada sdikit ubahsuai..hhehehe..baju resepsi pun memuaskan hati...walaupun agak pelik bile aku pakai bj fesyen mcm tu...hahaha...lantak la...pakai je la...So mlm ni aku nk tgk2 tutorial pakai tudung plak...hohoo

Tuesday, April 24

10 days - cheklist last2 minutes

Yg dh siap...bnyk dh.... Yg separa siap....bleh thn la...hampir siap...kene siapkan sebelum sabtu Yg blum siap....erm...xtentu lg...ikut mana sempat...kene siapkan kt kampung...sabtu or ahad dh balik segamat.... Yg terlupa...ambik baju kawen....adeh...patutnya jumaat lps dh bleh ambik...tp lupa sbb mcm2 hal...so bsok insyaAllah g ambik jap... Yg baru beli....hari ni beli brg kemas utk batal air sembahyang...hehehe.... Yg bsok mungkin nk beli....brg2 hantaran yg xcukup lg... Yg lusa kene beli...tmpt gantung bunga telor utk khatam quran....wajub beli segera..klau x nnt mak bebel...hehehe

Monday, April 23

11 days - aktiviti hari ini

Hari ni aku g naik ofis setelah skian lama xke ofis...naik lps lunch td...tujuan naik ofis adalah utk buat banner utk blah lelaki nnt...tunang aku yg buat..aku tukang tgk n bg idea...aku plak buat direction jalan ke rumah aku...malas nk pikir...dpt idea trus proceed n buat...so tinggal print je...slps itu..aku sambung cuci label pada botol....tinggal lg 4 ke 5 botol je lg...so keje2 mendeko botol akan dijalankan minggu ni gak..sampai la ke maghrib keje2 tersebut di jalankan..lps maghrib siap2 utk dinner n tggu AMY TIANG...beliau adalah org yg menjual tiang backdrop..hahaha...so aku pny tiang dh siap..n td pkl 10 Amy hantar n bgtau cara2 pemasangan..harap2 DIY pelamin aku menjadi la...so skrg aku br siap menampal alamat n menulis kad kawen untk sesi pengeposan yg terakhir...hehehe...lps ni dh xnk sentuh kad lg dah...setelkan keje lain plak..Masa itu Emas!!

Sunday, April 22

12 days - INDONESIA pulak!

ok..hari ni aku xtipu...dua hari ni misi aku menyelamatkan warga2 asing...haha...semalam aku xtido sampai la 0730 pg td..menyiapkan keje2 yg terbengkalai..bgn pkl 1130 pg...siap2 nk g kedai lampu nk beli chandelier utk klien...tiba2 tunang aku call suh siap cepat2 lg...ada kecemasan....aku xtau ape yg cemasnya...aku naik kete trus sambung tido...ngantuk giler....sedar2 je dh kt hospital Putrajaya...rupe2nya...tukang yang buat keje2 kt umah klien aku tu...terpotong kaki dia dgn grinder...pergh!!..luka dalam...darah bnyk giler kluar...grinder tu plak mata yg baru....pastu ntah kenapa tibe2 pisau grinder tu tersasar n terbang trus kene kt betis tukang tu...n nyaris2 kene leher...nasib baik dia ada ikat baju kt leher utk tutup habuk...ape2pun ini semua Allah yg tentukan...tukang tu call tunang aku suh dtg cpt sbb dah xtahan sakit...asisstant tukang tu plak bisu...tahan kete yg lalu semua xbenti...mujur abg epul, lie...g sarapan kt area2 situ..dia buat keje wiring utk rumah klien tu...so dia tolong hantar g klinik salak tinggi..n klinik suh anta kt hospital Putrajaya...so hari ni aku dating kt hospital dr jam 1230 sampaila pukul 0400ptg...tggu doktor jahit kaki tukang tu...huhuhu...so hari ni dan semalam adalah misi membantu warga asing yg di dlm kesusahan...semoga AHMAT cepat sembuh dan bleh kembali berkhidmat!

Saturday, April 21

13 days - honeymoon di BANGKOK!

ok...tadi kitorg boring sangat...xtau nk buat ape kt umah...so g jalan2 KLIA n LCCT tgk2 tiket untuk g honeymoon...kitorg nk honeymoon kt oversea...x main la dlm2 negara ni....cececeh...kitorg dh lama plan nk g Bangkok....walaupun kitorg xtau ape yg best kat sana...so nk try tgk tmpt org...nk g Indonesia....situ dah penah pegi...Singapore...pun penah pegi...dekat je..bile2 g JB bleh g Singapore tu...so tadi  kitorg kompem g Bangkok trus..n trus g beli tiket....kitorg g beli kt LCCT je...Air Asia murah skit...harga tiket n bagasi..total2 dlm Rm450 lebih skit...utk sorg la...tambang pegi je...so utk dua org dkt Rm 1000 la...apa lah sangat klau setakat RM1000 tu utk honeymoon...kitorg bajet RM7000 utk honeymoon...so ada lg Rm 6000 utk dihabiskan..huhuhu...bagus gak Air Asia ni buat tambang murah...bleh spend bnyk utk hotel n shoping...erm..ni harga standard...klau booking awal 3 bulan or time promosi lagi la murah....erm...balik kitorg plan nk naik train...hehehe...nk feel duk dlm train lama2....wah!!...romantik gitu.....~~ so lps wedding dlm ujung Mei kitorg akan g Bangkok selama seminggu....yeay!!!

perenggan di atas adalah cerita rekaan semata-mata...kisah benar nya....sila baca perenggan di bawah...

pg2 lg dpt call dr abah tunang aku...dia mintak tolong hantarkan pkerja dia balik Bangkok...ada kematian..ayah kpd pekerja dia meninggal..so diorg dtg dr Jengka sampai Shah Alam naik bus...sampai 5 ptg...dtg bertiga..yg nk g Bangkoknya sorg je..dr stesen bus trus g KLIA...sampai2 je KLIA...tiket utk hari ni xde...flight baru je berlepas stgh jam yg lalu..so trus g LCCT....alhamdulillah ada flight pkl 1020 mlm...smpai kt LCCT pkl 0715...beli tiket...harga tiket RM 397 sorang...pergh!! mahal kot!!...pastu g check in bag bayar RM 60 plak lagi...ok..ceritanya mcm ni...kitorg xpenah beli tiket kapal terbang...slalu pun family belikan secara online..so td..mcm2 hal la..pekerja yg nk balik Bangkok ni perempuan...n xtau cakap melayu...mmg cakap Thailand je la..so yg lagi 2 org tu lelaki...peneman n translator utk kitorg..hohoho..susah btul n terangkan...so masa lama lg..lepak minum kt Old Town..aku terangkan satu2...siap sketch2 lagi...nk tunjuk flow nk check in bag...nk tggu gate mana...tunjuk no seat n mcm2 la..dia xpenah naik flight..aku plak..just ingat2 gitu je mcm mana flow..bkn slalu pun naik flight ni..so last2 kitorg decide ambik org utk assist dia sampai naik flight...kene caj RM12...biarla duit abis skit..asalkan dia dpt balik Bangkok dgn selamat...so hari ni aku sgt letih...kehulu kehilir kt KLIA cari kaunter tiket..pastu kt LCCT pun mcm tu gak..kene g kaunter ni kaunter ni...huhuhu... papepun..aku berbangga sbb jadik rakyat Malaysia yg prihatin...tolong org Thailand yg di dalam kesedihan dan kesusahan...ahakz!..

k la...nk cerita skit pasal honeymoon....kitorg sbnrnya dh book awal2 lg dh...kitorg akan ke London pertengahan Jun...sambil jumpa kawan kitorg..Alan... yg study kat sana....tp g xlama la..dlm 4 hari je..bajet xbnyk nk duk lama2...=)

erm...yg atas ni pun tipu gak...sbnrnya kitorg xplan nk g mana2 pun honeymoon lps kawen ni...ape2pun kene siapkan keje2 kt umah klien n pastu br bleh pikir nk enjoy2 honeymoon!!!....hahaha...skian...cerita dr aku yg kuat berangan....=p

Friday, April 20

14 days - wedding senior


mlm ni aku g kenduri kawen senior aku kat Paya Indah Wetland....area Dengkil,Putrajaya....tema pengantin...Kuning Putih...tetamu Hitam Putih Kelabu...sampai pkl 9 suku...lambat...sbb bertolak lambat...sampai2 makanan dah habis...orang datang ramai giler...meriah!...wedding planner diorang pun senior aku gak..Ben..satu batch dgn diorg...cantik!...terutama kt pelamin...style baru...designer la katakan....harus lain dari yg lain...=)

disebabkan xdpt mkn..maka...aku n tunang aku n senior2 lain...Werk...John n kak Cissy...Zoul n kak Cola...Cakol n kak Azna...abg Awe n kak Aju...sibuk duk bergambar kt photobooth...hohohoh....idea yg bagus...aku xtau ape name benda tu..tp ada cina bawak kamera n print trus...so bleh bawak balik gmbr tu sebagai kenangan...aku ada 3 keping...so kitorg pun berulang2 kali la g ambik gambar...hehehe...nnt bile2 free aku upload gmbr tu kt sini...balik dari event tu..kitorg pun pegi mkn kt kedai makan berdekatan situ...borak2..mkn2..minum2...n trus pulang ke rumah...


Thursday, April 19

15 days - setem

Zaman skrg setem cantik2... Sayang plak rasanye nk guna...erm..minggu lps aku dh start pos kad utk kawan2 yg jauh....hari ni aku beli setem lagi utk pos kt kawan yg dekat2... Jauh ke dekat setem tetap 60sen...huhuhu...harga setem+sampul je dh lg mahal dr harga kad kawen aku sekeping...so bsok bleh pegi pos...minggu dpn sampai...minggu dpn last sesi pos mengepos dan mengedarkan kad....aku nk balik kampung dh minggu depan....tggal lagi 2 minggu..wow!....hohoho...

Wednesday, April 18

16 days - our anniversary!

alhamdulillah....dari main2 bercinta...Allah panjangkan jodoh kitorg hingga ke ikatan perkahwinan...insyaAllah hingga ke akhir hayat dan jadi pasangan bukan stakat di dunia...malah dunia dan akhirat....amin!amin!amin...

meh! aku citer skit hal2 percintaan kitorg...hehehe...aku xpenah citer secara detail kt sesape pun..hari ni pun xdela aku nk citer detail sedetailnye....just sinopsis je...maka beginilah ceritanya...

sketch masa kapel kontrak...bnyk makna gambar ni...sampai skrg aku simpan n frame original sketch ni...original black n white je..ni dia kaler pakai photoshop...
kitorg kenal masa blaja kt UiTM...rakan sekelas...sem pertama xrapat langsung...sbb aku masih lg dlm sesi membiasakan diri dgn kwn2 lelaki..maklumla..dulu skolah xde budak laki..so aku just berkawan dgn beberapa org kwn laki je kat klas tu...tu pun semua kwn yg satu group keje2 berkumpulan...

sem 2 dan 3...aku kawan rapat dgn dia...kongsi2 citer...minat xsama,,,tp sekepala..so bleh layan la...tp ada part gak yg gado2...lantak la...ko sape pun...ada ke xde ke sama je..hohoho...part 3 xbertegur...so perasaan hilang seorg kawan tu ada la..kawan yg bangang giler..n suka sakitkan hati...tp tetap best kawan dgn dia...n aku rasa dia kawan baik aku yg berjantina lelaki...disamping dia...aku ada gak kwn baik berjantina sama dan berjantina sparuh2...hahaha...


sem 4...mula berbaik2...setelah satu sem tidak bertegur sape...xtau ape punca...so sem 4 melepas gian satu sem tidak bertegur...mula bebaik2 masa g trip ke zoo negara....hehehe...dia duk sebelah aku dlm bas..pastu borak2...borak merepek2...sbb itula persamaan kitorang..pilih satu topik n mula merepek...lama2...semakin rapat n semakin rapat....kwn2 sekelas pun tau kitorg kawan baik...slalu bg dia pinjam duit...RM 2..RM 5..tp dia xpenah ganti pun..hahah...tp mlm2 lepak kt studio dia selalu bawak makanan utk aku tanpa aku suruh pun...dia beli kt kafe kt Perindu...hehe...give n take...

satu2nye gmbr berdua masa kt zoo...gmbr kawan baik...BFF..haha...antara koleksi gmbr berdua yg ada...sampai skrg pun xbnyk gmbr berdua...huhuhu...aku ambik gmbr dia..dia ambik gmbr aku...
sampai ke satu saat...dia ajak aku kapel...aku segan la..kawan baik kot..aku dh citer dh semua taste n ciri2 laki yg aku suka kt dia...malu la kot...hahahaha.....lgpun aku ni budak dr kmpung..xHOTla mcm budak2 bandar...so segan la skit~~..xbaiasa nk bercinta2 ni..nk kawan2 blehla....tp last2...aku proceed utk KAPEL KONTRAK.....dlm tempoh sebulan setengah je...hahahaha...sbb aku nk tumpukan perhatian pada pelajaran....hahahaha...so ni la first BOYFRIEND aku....boyfriend pandangan berkali2...=p

masa dlm tempoh kontrak...wah~~~terasa lain skit hidup ni...mesej bertalu2...call jarang...bazir kredit...haha..panggil nama manja2...tp aku xlayan sgt...sbb xbiasa n aku rasa mcm....eeerrkk! perlu ker?...tp xpela...sbln stgh je....so sbln stgh tu dipenuhi dgn msg yg tny psl mkn la minum la tdo la ape la...n senyum sorg2..angau sorg2...masa kapel tu xramai kawan yg tau...kluar berdua pun xpenah..mesti ada kawan berjantina sama dgn aku teman...hehehe...segan wooo~~...maka setelah berakhir sbln stgh....rasa bosan giler...rasa kehilangan...xde org nk msg aku...huhuuhu....msg skit2....2 ke 3 hari skali bg lps rindu konon....start msg mcm kawan...pakai 'kau n aku..'...n lama2....trus sampai skrg....xde declare2...xde dating2....trus sampai skrg...aku ambik masa 2 tahun untuk biasakan diri berkapel n ready utk bgtau kt family yg aku dh ada BF..n xramai pun kawan yg tau kitorg dh kapel secara serius...sampaila final diploma baru la ramai tau...hehehe...
sketch utk our first anniversary...original copy juga telah diframekan...haha...kenangan ni~~....sketch atas ketas A4...depan tulis note utk exam..blkg sketch 'cinta-cinta'...
utk anniversary ni..kitorg sambut masa 1st year...time rasa jiwang2...n excited...gedik2...tu pun celebrate dgn satu sketch yg dia sketch masa tgh study sama2 masa nk exam...n pastu xpenah la sambut pun...even besday pun xpenah sambut...just ucapan2 semangat utk terus berjaya dlm kehidupan...hohohoho...so hari ni...aku beli satu cupcake...untuk aku sorg2...hahaha...konon2 mcm sambut anniversary yg last sblm sah bergelar suami isteri....hahahaha...

cupcake yg aku beli td..sedap n comel...rasa sayang nk makan pada mulanya...tp akhirnya tewas di dalam mulut....harga rm 2.90....juga sesuai dijadikan sebagai hantaran...hahaha

so tarikh hari ni...adalah tarikh setelah tamat kontrak sebulan setengah tu...dari saat hidup yg terasa kosong hingga la sekarang dh nk full 99%....alhamdulillah....syukur! im in love with my best friend...cecececeh~~ ....skian!....doakan kebahagian kitorg selama2nya hingga ke akhir hayat.......terima kasih!

Tuesday, April 17

17 days - 17 April 2012

semalam aku print tag untuk letak kt doorgift...aku ingat malas nk buat...mcm leceh n penat n takut xsempat...tp abah aku suruh...so aku buat gak la...buat biasa je..pastu aku print atas ketas brown paper...mcm biasa bg mengikut tema..so semalam dgn hari ni aku menyiapkan potong tag2 tersebut...total semua 50 kpg...sekeping ada 28 tag...so ada seribu lebih...biar berlebih...takut xcukup..mak aku kata doorgift org dewasa ada 1000pcs..kanak2 dlm 250pcs...hurm..rasa mcm bnyk...tp ntahla...mak aku lbh berpengalaman...so hari ni keje2 tag setel...

skrg nk sambung ikat riben kat kad...jumaat ni senior aku kawen...so prepare2 kad..mayb ramai rakan2 ID dtg..so bg kad by hand je...hehehe...jimat...n kad utk keluarga tunang aku ada lg 270pcs lg xsiap...adeh...letih~~ni la akibat klau suka sgt buat benda2 yang melecehkan..hahaha...lantakla...leceh pun leceh la..aku nk wedding aku ni bnyk hasil kerja tangan aku dr upah mengupah org....hehehe...lg 17 hari je lagi ni....dup!dap!dup!dap! utk siapkan keje2 DIY aku...go!go!go!

tambahan...cerita sedih...kucing aku NIKO...akhirnya meninggalkan kami semua...mungkin itu yg terbaik untuk dia...hanya ALLAH yg tau ape yg tersurat n tersirat...so aku redha walaupun aku sedey...aku sempat bela dia 4 bln 17 hari je...huhuhu...erm..aku dh dpt rasa yg niko dh nk mati...malam sebelum dia mati...dia xpenah2 dtg sendiri kt aku n tido atas riba aku...slalunya aku yg ambik n angkat dia..tp semalam..dia dtg sendiri n sgt manja...huhuhu..sedey =,(...sorry niko if aku xjaga ko dgn baik sebelum ni....=,(......

Monday, April 16

18 days - semakin hari semakin pening

Huhuhuhu...adoiyai...pening gak kepala bile dah dekat2 tarikh nk kawen ni...mcm2 hal nk kene setel..huhuhu...mood hari ni bercampur aduk...ada suka...ada duka...tp rasanye mood lebih kepada citer2 sedey..huhuhu...kucing aku niko sakit teruk...mcm dh nazak sangat..semalam ok je...mmg die sakit sbelum ni..kurus n pembesaran terbantut...tibe2 hari ni trus lembik...ape2 pun.aku redha..kerana Allah lg tau apa yg terbaik untuk makhluk2 Nya..mohon perlindungan daripadaNya....dari sebarang hal2 yg buruk...dari org2 yg simpan perasaan dendam dan dengki dari segala ape sebarang kejadian atau anasir jahat...amin...~~~

Sunday, April 15

19 days - pulang

alhamdulillah...hari ni pulang ke tempat asal...di tempat di mana bumi sering dipijak..shah alam...bertolak dari Jengka pukul 430ptg..sampai pukul 645ptg...trus g ambik kucing2 n bawak pulang...mandikan diorg n kemas2 umah skit...cuci2 toilet dan lain2...pastu bersiap2 mengupdate blog yg 3 hari terkandas gara2 ketiadaan internet...hohohoho...start dr tarikh 120412 sampai la 150412....semua aku update hari ni...hehehe...so xde ape nk citer...hari ni sambung minum susu balik...aku semakin gemuk ni!!! aiyooo!!..kurus lepas kawen je la...bak kata bakal suami aku....hohohohoho..k..tu je..xde ape2 nk citer...kene tdo cepat bsok sambung tugasan DIY...skian~

Saturday, April 14

20 days - HAH?!!??!?!

alamak dah tinggal 20 hari je..aku xtau nk cakap ape...n xtau nk citer ape...so hari ni aku agak letih...pg2 siap2..tolong wrapping hadiah org lain...serve makanan utk budak2....n pukul 12:30 tgh hari gerak ke Jerantut pegi dewan utk majlis resepsi...pastu posing2 sakan semua n balik rehat2 samai tertido akibat letih..so aku nk share gambar majlis resepsi tersebut...tema pengantin PURPLE....tema keluarga PINK...so saksikanla~~

 ketibaan pengantin
 pelamin
 meja makan beradap
 ni flower stand kt walkway...aku suke benda2 alah ni...mana nk carik ek? utk sewa2...teringin gak..hehe
 pose je ni utk photographer....doa dah baca lama dh...hoho
 hantaran dari pihak laki....hasil kerja kak long dan bakal adik ipar beliau...iaitu aku! hahahaha..
 adik beradik pengantin laki...kak long, abg wadie n epul...
 aku dan props task aku....iaitu menjaga anak2 kak long....diak, uhak dan aiesya..
calon pengantin bulan depan....hohohoh....20 hari lg wey!!

skian.....tu je...kla...aku nk g pasar malam bersama tunang di atas utk membeli yong tau foo...dan lain2 yg digemari..bye!

Friday, April 13

21 days - dunia baru

hohohoho...hari ni hari kedua di rumah keluarga tunang aku...keadaan agak terasing...n sibuk sikit...aku xtau nk buat ape...tunang aku plak keje dia tido je....so aku xde kawan..maka aku pun membiasakan diri...memulakan topik bersama kak long...kak long ni agak garang skit...muka ketat...maka aku jadik segan n gerun skit la nk borak2 dgn die...mujur suami kak long ni peramah...so ok skit...pg2 bgn trus iron baju aku n tunang aku...mlm plak ada majlis nikah kt umah pompuan...kat jerantut...nasib baik aku ada bawak dua baju kurung..aku ingat nikah skali harung dgn resepsi bsok..rupanya malam td....masa nikah td aku antara yg depan skali duk dekat blkg saksi....hahahah....nk ambik berkat...eh! bukan..nk ambik gambar...hehehe...masa majlis nikah tu ..tok kadi kata..sebut harga maskahwin yg telah ditetapkan...walaupun nk bg lebih..tp tetap kene sebut harga yg ditetapkan...kt Pahang mas kahwin sama dgn kt Johor,,,RM22.50...cuma td diorg bg RM25 tepat..hurm...tunang aku tny kt aku...kt Johor nnt mcm mana? aku pun xtau..sbb mak aku kata sebut jumlah maskahwin yg family tetapkan...aku rasa pun mcm tu gak...so mlm td ondeway balik...tunang aku praktis sebut harga maskahwen yg telah family aku tetapkan...hahaha... praktis make perfect!! 

p/s: keadaan terasa bertambah malu dan tersipu2 bila bakal bapak mertua aku perkenalkan kt sedara mara,jiran tetangga dan rakan2 yg aku ni bkal menantu seterusnya,,,,aaaaaahhhh~~~malu~~~~

Thursday, April 12

22 days - B.A.K.A.L

bergerak menuju ke jengka untuk sesi meraikan LIE & AJA kawen sabtu ni...sebagai bakal adik ipar atau bakal biras..maka aku kene turut serta sebagai org penting dlm keluarga ni...hahahah....perasan...okla...hari ni aku agak rush skit...mcm2 kene setel..pg2 aku setel kemas brg n prepare mknn utk kucing2 aku...ptg td lps asar gerak ke umah abg aku...anta kucing2 aku utk penjagaan sementara...pastu g singgah taman maluri ambik tempahan baju bakal bapak mentua aku kt bakal ayahandak aku...trus gerak g jengka...singgah kt r'n'r mkn malam...sedap n murah!!....pastu perjalanan diteruskan ke jengka n sampai dlm pkl 10stgh mlm....sampai2 ambik brg2 masuk ke bilik...n time sampai bakal kakak ipar aku tgh menggubah hantaran...n aku pun tolong la sambil mengambil hati bakal keluarga baru aku ni...hehehe...so hari ni aku telah menggubah telekong...hahaha...first time gubah telekung jadik bentuk bunga...alhamdulillah jadik la rupa bunga tu....utk rujukan sila lihat gambar dibawah...aku penah tgk Kak Kam...atau org yg ajar aku ngaji dulu gubah telekung jd bunga. masa aku kecik2 dulu...dh lama kot..time drjh tiga...tp masih segar diingatan....hebatkan??..haha...so...hari ni..hanya cerita2 mengenai bakal2...=p

Wednesday, April 11

23 days - bantal & susu

Masa kat kampung hari tu aku dh beli kain ela utk buat sarung bantal utk memenuhkan ruang mini dais aku tu nnt...so td aku g beli bantal...rm 8 satu...bantal +sarung....cantik...n murah..trus borong semua 10 biji...bercerita pasal mini dais aku...aku buat warna peach + coklat gold skit....beli kain lelong2 kt jakel hari tu..so kaler ambik mana ada je..yg penting bleh matching ngan peach....mini dais aku ni bukan buat utk sanding pun...just utk ambik2 gambar masa hari majlis tu n utk khatam quran jumaat malam sabtu...kain untuk buat sarung bantal...warna peach kilat2...pun kain lelong...dh gunting mengikut saiz yg dikehendaki...n alhamdulillah...mak aku volunteer utk tolong jahit...so tinggal aku jahit utk curtain backdrop je...hehehe...utk bavkdrop..aku tempah tiang sendiri...senang!...xpayah nk sewa2...so insyaAllah tiang backdrop tu minggu ni or minggu depan siap... Hari ni jugak..aku start minum susu omega 2 gelas sehari...hehehe....mengurangkan kolestrol...tp masa berbekam hari tu...makcik tu kata aku kurang kolestrol...maybe aku ni gemuk lemak n air je kot..tp xpela...minum bukan untuk kurus!...tp untuk sihat!...ceh....cerita pasal kurus mmg tinggal kenangan n abadi sebagai angan2.... Dh xde masa dh nk menguruskan badan....n eksesais pun dh xde masa....ada lg beberapa bende yg blum buat....n tetibe aku dpt idea plak utk buat photobooth....hohohoho....nk kene DIY gak dgn segera...semoga semuanya menjadi....amin!

Tuesday, April 10

24 days - penatnyer~

Rasa penat sgt....sampai shah alam ptg td pkl 5... Letih btul rasa..balik kemas umah...kucing2 aku menyepahkan umah...pastu mandi n siap2 trus sambung lipat kad kawen...nk kene siap gak segera..khamis dh kene anta jengka...keje2 lipat slow skit...sbb ibu jari aku terluka kene bucu kertas...adeh...panjang plak tu lukanya..so susah skit nk lipat..kene hati2...pedih...skrg dh start ngantuk....huhu...nlum pkl 12 pun lg tp dh ngantuk..kesimpulannya..rasa letih sgt...MAY sila la datang cepat...xlarat dh rasa nk buat bnde2 remeh ni walaupun syok n demi kepuasan hati keje2 ni mesti diteruskan....huhu..lps kawen nk g rehat2 honeymoon kt pantai2 ke...dh lama sgt xrelease tension..huhuhu... penatnyer laaaaaaa!!!

Monday, April 9

25 days - nak K.A.M.E.R.A!!!

Argh!!! Tensen plak rasa xde kamera canggih ni...huhu...ada bnyk gak benda yg aku dh siapkan....hari ni aku buat keje2 recycle...brg rosak yg diberi nafas baru....ececececeh!....aku jadik bertambah tensen bile keje2 recycle aku ni abah aku sgt suka...mak aku apa ntah lg....so aku rasa xpuas ati plak...xdpt nk ambik gambar keje2 aku tu...abah n mak aku mmg sgt menyokong keje2 craft aku dr aku kecik lg...mmg kecenderungan aku ke arah tu...alhamdulillah dikurniakan bakat seni ni...huhuhu....aku baru ingat nk upload kt blog...nk share kt blog...kongsi2 idea..memandangkan dh lama xupdate blog lg satu tu..just ambik gmbr guna kamera fon...argh!....tensen!....papepun..aku berharap agar kitorg berdua dimurahkan rezki...dapat payment dr client masa2 terdekat ni...bleh beli kamera!!!!!

Sunday, April 8

26 days - tukar langsir

Mcm2 aku buat hari ni...tghari td g wedding kwn skolah kt Tahang Rimau...sambil pass kad kawen by hand..jimat xperlu setem...hehe...balik dr wedding aku siapkan mug yg org sponsor tu..total semua ada 72 set...siap bungkus n letak tag...tag pun aku br buat smlm...gunting2 n tampal kt ketas dolly...keje siap cpt skit...sbb ada separuh je...yg xsiap...separuh lg aku dh siapkan masa balik bln lps...keje siap n brjln lancar sbb anak sdara aku hari ni dia outing...so bleh tlg2 aku.. Mlm ni td...aku pakat2 ngan mak aku nk kemas bilik pengantin..memandangkan lps ni aku akan balik 29 hb...so maybe xsempat nk buat mcm2... So aku pun punggah2 almari dgn mak aku cari mana2 langsir yg sesuai...bilik pengantin aku ni sbnrnya bilik tetamu...bilik ni abah aku tambah dulu...dulu bilik ni sebenarnya porch kete..so buat bilik rehat2 kt tingkat bawah la kiranye...n jadikan as guest room klau ada org dtg...bilik ni mmg bnyk tingkap...senang citer full tingkap..so kene prepare bnyk langsir...huhu....malangnya langsir xde yg sama...so aku pun buat la suai padan...pilih mana2 langsir yg bleh matching...huhuhu..tp mmg bnyk kerja skit la nk menghias bilik ni...langsir bertindih2... Sbb rel langsir dia single railing je...tp aku nk buat double layer so kenelah pandai2 skit...last..try letak cadar..n ok la..matching...walaupun ada mcm2 kaler...hahahaa....so balik nnt tggl tukar cadar n deko2...letak bunga ke ape ke...n mak aku plan nk cari satu konsol kecik...konon2 meja mekap la...ape2pun...aku puas hati..mak aku ok..n abah akupun suka....

Saturday, April 7

27 days - akseS.O.R.R.Y ABAH!

Hari ni oagi2 lg dh bgn kemas barang nk bawak balik segamat...mak dtg ambik...pastu balik singgah Bantung g anta kad kawen kt kawan2 lama mak n abah...so perjalanan dr shah alam ke banting melalui klang....hehehe...bile dh melalui klang aku memberi cadangan kepada abah utk singgah kt GM Klang...ajak mak tgk2 jap...dr dlm kete aku ckp...kite g tgk je...klau xsuka xpela..kite kuar n trus balik g banting...hehehe...jln2 masuk kt blok warna oren, pastu merah...pastu hijau...mula2 survey2 pusing2 sambil aku promote kt mak pasal GM ni...abah plak lepak kt luar je kt gerai2 tepi2 blok tu....pastu aku ckp kt mak aku...yg aku nk beli brg2 aksesori klau ada yg berkenan memandangkan baju aku sangat la simple nya....so mak aku kata ok...carila..mula2 mmg xjumpe yg berkenan n rambang mata...so jln2 n nk cari plate besi utk lekat kat kusyen...aku xtau la nama bende tu ape..aku just panggil plate je...n aku pun beli gak brooch utk abg n kakak ipar aku pakai masa wedding tu nnt..so pusing2 dh dekat sejam dh dlm tu...absh dh call bnyk kali...hahaha...sbb td mmg plan nk singgah kejap je....hohoho...tp maklumlah..aku ni mmg jenis rambang mata susah nk pilih2 brg ni...last2 lps beli plate n brooch tu..kitorg pun kluar dr blok2 tu nk balik kononnya....tiba2 besan mak aku calll...saje2 nk borak..so aku ckp kt mak...duk la lepak kt luar blok tu dulu..aku nk masuk tgk kedai aksesori kt tepi je blok tu...skali....jumpe aksesori yg aku nk sgt cari n jumpe yg berkenan.....hahaha...belek2 pilih2 ada dkt 15 minit gak...last2 abah aku dtg jemput kitorg suh balik...hahaha...aku pun trus ambik mana yg berkenan...trus beli 6 pattern...nnt pilih mana yg sesuai utk pakai time kawen...hahaha...beli borong tersangat la murah...so sorie abah tggu lama...huhuhuhu....anakmu mmg begini....hahahahha

Friday, April 6

28 days - task & checklist 4 minggu

7 - 9 April ... Balik Segamat n uruskan apa2 yg patut kat sana...pass kad kawen kt kawan2 Convent.. 10 - 11 April ... Setelkan umah client plak....hal grille n kitchen cabinet... 12 - 15 April ... Balik Jengka plak....Lie nk kawen hari Sabtu..tolong preparation kat sana plak... 16 - 19 April ... Sambung keje2 DIY...mana2 yg xsiap lg..utk mini dais n bilik tidur pny deko2... 20 April ... Fitting baju kawen....yeay! Baju kawensgt simple utk kegunaan di hari raya...haha 21 - 29 April ... Sambung buat keje2 DIY lg dlm keadaan tergesa2... Hahahaha 30 April ... Last berada di Shah Alam sebagai org bujang...n balik Segamat...kini debaran kian terasa! 1 - 3 Mei ... Final preparation n touch up serta deko2 bilik n mini dais dan mana2 lg yg sempat la... 4 Mei ... Pakai inai...khatam quran ptg...n mlm ada kenduri doa selamat....dup! Dap! Dup! Dap! 5 Mei ... Nikah pg pkl 9...pkl 11 majlis start sampai pukul 5.... Tamat! Semoga semuanya selamat dan diberkati!...amin!

Thursday, April 5

29 days - today is my tunang's BIRTHDAY

ahha...hari ni besday tunang aku yg ke 26...kitorg sebaya cuma berlainan jantina...hahahah...mengikut di borang kahwin tercatat yang usia aku tua 18 hari dr tunang aku....walaubagaimanapun...aku tetap maintain nmpk lg muda dr dia sbb dia berperwatakan matured bile dpn org yg baru dikenali manakala aku maintain matured tu kejap je n trus terencat skit lps tu...so ramai org kata aku nmpk muda skit dr dia...hahahaha...okla kan...muda skit pun dh ok....ok...persamaan....kitorg sebaya...sama2 anak bongsu...blaja diploma sama2...degree pun sama2...dua2 ada tahi lalat kt tapak kaki...dan juga kitorg xdaftar mengundi lg...hahahahaha...perbezaan pun ada gak...standard la..xkan semua nak banyak persamaan...tp harus ada perbezaan...inilah yang dinamakan saling melengkapi....hohohoho...apa2 pun HAPPY BIRTHDAY B!!...tiap2 tahun kitorg xpenah pun sambut besday masing2...just wish besday n ucapan2 semangat utk teruskan hidup...hohohoho...sbb bg kitorg hari2 adalah BEST DAY....ececeh~~~

cerita tentang lain plak....hari ni sangat letih...bgn pg2....tggu supplier grille...discuss2...n bayar deposit bg pihak client...pastu tghari pegi ke site jap.....pastu ptg pegi site lagi satu....untuk guide and tunggu org pasang laminate timber...pastu balik singgah Nilai 3 lg...cari riben yg xcukup....tp susah giler nk jumpa...pegi dekat 5 6 kedai...last2 baru jumpe warna yg sama...xtau la knape warna dua2 riben yg aku nk pakai tu susah nk jumpa...so td dapat 10 gulung warna pepel lavender....and 4 gulung warna peach...so mlm ni kene sambung balik melipat kad kawen utk family tunang aku....huhuhu...kla...xde ape sgt yg menarik utk diupdate...semakin dekat hari bahagia...semakin tidak terurus rasanya....=p


Wednesday, April 4

30 days - sesi invite meng'invite'

Hari ni 4.4..... Aku kawen 5.5.....ceh...tarikh pun nk cantik...padahal ape la ada dgn tarikh tu....erm...so hari ni dh start buat invitation kt fesbuk...invite kawan2, sdara mara, cikgu, dan lain2.... Hope xde la list yg tertinggal...kad kawen plak...dh start diedarkan...bg kt kawan mak...n kawan2 yg berdekatan dgn shah alam ni...bg by hand je...yg post...blum start mengepos lg...riben dh habis...so bsok kene pegi nilai 3 lg skali beli riben...huhu... Utk checklist...aku dh siap buat n lipat 500 kpg kad utk family aku....tggl lg 500 kpg utk family tunang aku..spnjg 10 hari ni bnyk uruskan hal2 kad je....sabtu ni insyaAllah aku balik segamat lg skali...setelkan preparation kt sana plak...keje2 terdekat buat masa ni yg aku nk buat adalah...tag dan penunjuk jln...bleh bawak balik kampung trus minggu ni...dan nk buat bunga lekat kt baju utk ahli keluarga...hehehe...bahan mentah br dpt..so br bleh nk buat....brg ape? Hehe...brg2 terbuang yg dikitar semula...hahaha... Okla...xtau nk citer ape...cuma semakin hari terasa semakin happy...semakin sayang n semakin bahagia...bersama org2 tersayang yg sentiasa ambil berat n sibuk buat preparation sama2....:)

Tuesday, April 3

31 days - sebulan je lg!

Tinggal lg sebulan je....aku xtau la aku countdown ni btul ke salah..hahaha...last2 minutes...tarikh nikah tukar...xjadi buat jumaat ptg...buat sabtu pg...so sabtu tu agak tergesa2 la...jumaat just buat khatam quran je...harap2 aku xperiod time tu..blehla mengaji...sbb tukar ke hari sabtu...sbb blah lelaki nk datang agak ramai katanya...so hari sabtu baru la bleh berkumpul ramai2...hari jumaat agak sukar sbb diorg pun bekerja n dtg dr jauh2... Tp ape2pun harap semuanya berjalan lancar..semoga majlis ini diberkati oleh Allah...maybe nikah dlm pkl 8 ke 9... Pastu trus kenduri kawen..start pkl 11... Pengantin sampai pkl 2... Lps zohor...dan sampaila ke pukul 5...insyaAllah..aku harap semuanya berjalan seperti yg dirancangkan...walaupun ada perubahan last2 minutes....amin...ya rabbal al amin.....

Monday, April 2

32 days - 30 x 12 = 360

Letakkan tangan anda di dahi....sambil di dlm hati berkata...."ya Allah! Apa aku buat ni?....Tu la perasaan aku hari ni...perasaan yg turut sama dirasai oleh tunang aku....ooooooo!...pedih tidak terkata...tp apakan daya..terlajak perahu boleh diundur...tp bkn perahu yg terlajak..kene teruskan jugak... 

Alkisahnya...hari ni aku n tunang aku g berbekam....menjaga kesihatan sempena nk kawen ni...klau org lain sibuk g spa..kitorg g bekam...cara tradisional..hehehehe...ni mmg first time kitorg berbekam sepanjang hidup ni...ok...! Dipendekkan cerita....kitorg g berbekam dgn mak kawan aku...Makcik Eda...dr terengganu..mak aku yg suh try bekam ni memandangkan aku slalu sakit secara kecil2an...so..sblm bekam td..makcik buat refleksologi dulu...utk kenal pasti punca sakit n kawasan2nya...refleksologi xsakit..biasa2...cume kene tahan geli je la...lepas refleksologi baru bekam supaya pengaliran darah lebih lancar dan darah kotor senang keluar...  

Maka bile start operasi membekam...maka bermulalah kesakitan bile kene cucuk...mula2 kene sedut dulu...pam...lps pam...baru cucuk....satu tempat skali cucuk 10 kali...lps cucuk...sedut pam darah tu..satu area...selama 5 minit..ok...untuk aku td...kt bahagian depan..perut...ada 6 cawan...n blkg badan 6 cawan gak...tunang aku plak..dpn 3 cawan...blkg 9 cawan...lain org lain la tempat sakit dia...dipendekkan citer lg...satu tempat tu...ulang buat cucuk n pam darah tu 3 kali....so total...10 kali cucuk X 12 cawan....= 120 kali cucuk...n X ulang 3 kali....= 360 kali.....so lu pikir sendiri betapa sakitnye..erm..mmg xbleh pikir...tp bleh tahan je...hahahhaha....

Kesimpulannya...hope perubatan bekam ni berhasil n dapat membantu mengurangkan masalah sakit kecil2an yg aku alami ni...apa2pun..semua di atas kehendak Allah..yg ni cuma usaha saja...sape2 yg blum try bekam tu bleh la try...sakit mmg sakit...tp kene tahan sbb ada lg yg menyakitkan....yg penting jiwa kene kental!....hahaha... Dh lepas buat bleh la ckp kental!....time buat rasa mcm "knape la aku g try berbekam ni.....hahahaha".....skian..:)

Sunday, April 1

33 days - pasar AHAD!..panazzz~

Penat semalam xabis lg....tp pg2 lg hari ni aku dh bersiap2 nk ke pasar ahad...pegi cari tudung...dh janji dgn hazwah...housemate aku utk g sana sama2....panas mmg panas...so tujuan hny satu..cari tudung n trus beli...so hari ni td aku beli tudung utk majlis khatam quran aku tu..tudung biasa..tudung bawal tone color...rm15 je...hahaha...saving...bak kata iklan.." yg mahal xselalunya bagus....yg bagus xselalunya mahal"....so pastu aku jumpe satu selendang...beli gak..mana tau bleh buat utk hari nikah...rm10 je...hahaha...pastu aku beli inner neck n inner lace....so total semua rm48 sahaja...pastu aku beli air dua cawan...haus giler!!!n tapau yong tau foo utk lunch....skian....pasar ahad yg panas...pegi pg panas...tghari lgla panas....kesimpulannya...jgn pegi slalu klau xtahan panas....:p