There was an error in this gadget

Friday, October 26

rezeki Abah rezeki Saya juga

hehehehehe......ni cerita bukan nk riak jauh skali takabbur...just suka2 nak berkongsi cerita...mari kita mulakan....terlebih dahulu...SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA buat semua muslimin dan muslimat dari PAK ALI dan MAK DAH sekeluarga....=)


alkisahnya bermula dengan gambar ni...ni gambar raya tahun 2011...dimana kami sekeluarga berkumpul untuk berhari raya bersama sama...maka..pada tahun ni...majalah KELUARGA keluaran Karangkraf ada buat pertandingan sempena hari raya...dan abah ada hantar penyertaan....abah aku ni memang la hobinya menyertai mana2 peraduan..dan boleh dikatakan selalu jugak la menang..tapi hadiah kecik2 je..bukan la kereta ke rumah ke....Alhamdulillah..kecik2 pun rezeki....

so semalam..adalah hari penyampaian hadiah...sbb penyertaan yg abah hantar terpilih menjadi salah satu pemenangnya.....tp hadiah utama or saguhati xtau lagi...abah hantar atas nama aku...maka 2 hari lepas mak dan abah ada datang ke shah alam memang plan nak pegi sama2 ke tempat penyampaian hadiah tu...memandangkan aku ni xde transport dan laki bekerja...so kitorg g sama2 la semalam...tempat tu kat Cheras...

dipendekkan cerita...kesemuanya ada 8 pemenang..3 hadiah utama dan 5 saguhati..hadiah dia plak merupakan barang kemas keluaran penaja pertandingan tu..kompeni baru..akupun xtau la sangat..dan aku bukan kaki brg kemas...hahaha...ape yg aku ada skrg hanya cincin tunang, gelang batal air sembahyang dan rantai mas kawen...anting2 mak bagi..haha....cukup sgt la tu...

so tunggu punya tunggu..diumumkan pemenang saguhati...aku pun dh ready la nk ambik hadiah..sbb kitorg mmg bajet saguhati je..sbb slalunya pun mmg dpt saguhati...tp nama aku xdipanggil plak...Aikk!...hadiah utama ke? Alhamdulillah...lepas selesai bg hadiah saguhati iaitu cincin permata RM750 setiap satu..ada talk plak...pasal produk and suh join jadik ahli if berminat...kemudian sambung bagi hadiah tempat ketiga,kedua dan pertama.....

Alhamdulillah aku dpt hadiah tempat ketiga...cincin dan subang RM1500...tempat kedua RM2500 dan pertama RM4000...inilah hadiahnya~~~cantik x?? cantik la jugak...yang saguhati punya cincin pun cantik2..(aku ngendap2 org sebelah punya...hahaha)


lepas dari penyampaian hadiah....ada makan2 sambil cabutan bertuah...ada banyak gak la hadiah yang disediakan...untuk cabutan bertuah just nama aku dan abah je..mak suh aku isikan sbb mak rabun susah nk menulis..huhuhu...tp org tu bg borang ikut kepala...so xde rezeki mak la nk join....dalam banyak2 hadiah tu...nama abah aku dipanggil...Alhamdulillah...dapat rezeki lagi...dan hadiahnya berupa....tadaaaaaaaaa....



dapat gelas je...okla...ni pun abah kata nk sedekahkan kat library kt kampung...dari simpan x digunakan baik bagi kat orang lain untuk dimanfaatkan....(yg ni aku bukak masa dah balik la..dalam kete...bukan bukak kat majlis tu...haha)....so lepas habis penyampaian hadiah tu...kitorg pun ingat nk balik la....sekali ada lagi hadiah misteri....ada 3 lagi hadiah....jeng..jeng..jeng...so diorang pun cabut lagi 3 nama....hadiah dia berupa barang kemas jugak....gelang dari penaja...pergh!...untung sape dapat...kira hadiah paling mahal la dalam cabutan bertuah tu...so nama pertama dapat kat sorg makcik ni...nama kedua dapat kat sorg akak ni...tp akak tu dah balik awal..so bukan rezeki dia...buat cabutan lagi sekali....dan...Alhamdulillah..naik nama aku....dalam hati aku....hari ni mmg Allah murahkan rezki aku sekeluarga....aku pun pergi la ambik...mmg riuh la time aku dapat..sebab tadi aku dapat dah cincin ngan subang tu..skrg dapat gelang plak...so ni la gelangnya....


lagi satu gelang dapat kat budak pompuan...budak kecik umur mcm dalam darjah 2 ke 3 macam tu....rezki cuti skolah....hehehe....so abah memang happy sgt...mak pun sama...berbaloi la diorang datang dr jauh...so aku pulangkan la balik cincin dan subang tu kat mak..sbb tu abah yg punya abah yg hantar peraduan...tp try2..aku yg muat.. haahhahaha... so aku dapat.. mak dgn abah kata...."ambiklah~~" ..yeay!... Alhamdulillah...gelang tu plak aku bg kt mak...sbb aku xsuka gelang jenis mcm tu...aku suka yg jenis bracelet...bukan jenis bangle...mak aku pun xminat..tp mak kata nnt nk g trade in kt kedai emas...hehehe....

Alhamdulillah...rezeki berlipat ganda...tuah ayam nmpk kat kaki..tuah manusia x sape yg tau..semoga lepas ni..Allah sentiasa mempermudahkan rezeki kami sekeluarga lagi...amin...InsyaAllah!......

Thursday, October 25

mak bidan!

memandangkan aku ni belum pun lagi preggy....tapi aku tengah prepare2 la dulu...persediaan awal untuk mencari mana2 mak bidan yang sesuai...yang berpengalaman....so 2 hari lepas aku pun search la pasal mak bidan ni kat internet....haaaaaa.....feel2 nak sangat ada baby gitew~~....

ok...aku tipu je..citernya begini...2 hari lepas kucing aku beranak..beranak tgh malam...seperti biasa aku lah yang akan jadi mak bidan kucing2 aku ni.... seminggu sebelum rasa2 mcm dah nak terberanak..aku akan urut2 perut kucing aku...bagi senang beranak kononnya..kucing aku memang akan layan je~~ sedap kot kene urut perut...seperti biasa time aku buat keje dia akan naik kat riba..so tu tandanya memerlukan rawatan pakar...hahaha

ni MINI....kucing yang beranak 2 hari lepas

ok...sambil2 urut perut..kita bleh agak dia dah nak beranak ke lambat lagi..antara tanda2 dia dah nak beranak...tetek kucing yang banyak ni...dalam 8 unit...tapi selalunya hanya 4 ke 6 sahaja yang akan berfungsi dengan betul...so tanda2...rasa tetek diorang ni bengkak..dah keras..sebab dah terkumpul susu...maknanya dalam 2 ke 3 hari la tu...time ni dia akan nampak gelisah and start cari2 tempat atau pusat2 bersalin yang sesuai....

dan tanda kurang lg 24 jam nak terberanak....akan keluar cecair coklat cair ke pink2 sikit kat bahagian....ttuuutt diorang...so prepare je la...time ni kucing aku akan ikut je mana aku pergi...mak bidan la katakan...risau agaknya mak bidan dia pergi tinggalkan dia...haha....maka sebagai mak bidan yg berpengalaman dan berperikemanusiaan...aku akan teman la diorang ni kat pusat bersalin yang dah tersedia...tapi ikut kucing jugak..ada yang jenis degil..taknak  beranak kat tempat yang telah ditetapkan...

berbalik kepada kes 2 hari lepas...kucing aku beranak tengah malam..aku tunggu sampai pukul 3pg...tak beranak2...last2 aku tertido...dan pagi time subuh tengok2 dah beranak 2 ekor..sekor dah mati..tak sempat nak tolong..and sekor lagi baru je lepas...ok...sebab apa anak dia mati?? ini adalah disebabkan..kucing2 aku ni pembersih la sangat~~..so lepas dia beranak..dia akan bersihkan diri dia dulu...maka anak dia terbiar begitu sahaja..lemas dalam kantung dengan uri masih terlekat dengan tali pusat...huhuhuhu...kemudian anak kedua dia..dibersihkan oleh kucing betina lain..(yg xberapa nak berpengalaman sangat...sbb baru penah beranak skali je)..tp berhasrat murni untuk tolong...tp malangnya anak kucing tu digigit di tempat salah..dia gigit kat area perut...patutnya kat leher..so anak kucing itu sakit dan hanya sempat hidup sehari sahaja..huhu...sedey...yang ni comel plak tu...huhuhu

ni SANDY......ibu muda yang kurang pengalaman...

oleh sebab2 yang tak dapat dielakkan..dan bagi mengelakkan kejadian tak diingini...dan atas sebab kucing yang berpengalaman tinggi takde waktu itu..maka akulah yang menjadi bidan untuk anak ketiga dan keempat...lahir2 je..aku putuskan uri dia..blaja dari kucing yang tak berpengalaman tadi...seriau jugak la aku time tu....tp demi menyelamatkan nyawa..aku beranikan diri putuskan uri guna tangan..xberani nak guna gunting..huhu...alhamdulillah...masih ada 2 ekor lagi yang selamat...

ini GUPA......sangat berpengalaman...
telah melahirkan anak sebanyak 4 kali..
dan membantu menjadi bidan beberapa kali....sangat cekap!

oleh itu...sesiapa yang ada kucing nak terberanak...maka blehla call saya...Meow Bidan!......haahaha....saya sedia membantu.....=)

Thursday, October 11

Rahsia Surah Yasin ayat ke-58


bersempena dengan malam jumaat ni..
aku nk share la satu ilmu yg aku baru jumpa...
harap2 dapat diamalkan bersama...
amin...insyaAllah...=)

Rahsia Surah Yasin ayat ke-58
Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan 
pada ayat ke 58 surah tersebut
 ‘SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM’ 
diulang sebanyak 7 kali… untuk7 niat baikmu
Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, 
semua hajatmu akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM,
ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN,
kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh 
dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK,
kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan 
berjaya didunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR,
makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat 
ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR,
jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin
6) YA-ALLAH YA-WADUUD,
kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yangberiman 
kesihatan zahir batin
7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM
makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.

ilmu ni aku dpt dr blog lain...
tp aku xdela plak copy link dia..
sbb benda ni dapat secara xsengaja..
semoga ilmu yg diperoleh ini dipanjang2kan...=)

Thursday, October 4

andaiku bercinta balik~



hahaha...title macam lagu MOJO tu...tp klau la aku bercinta balik....rewind balik kisah cinta aku ngan laki aku..aku nk style macam ni plak la....haha...walaupun lagu ni dh lama...style mcm tu pun dh bnyk dh org buat video dia...tp rasanya..klau realiti susah nk jumpa bercinta yg mcm ni...erm...ntah la....syok plak layan lagu ni.....hehe...

Monday, October 1

malaaaaaaassssangat!

ntahla kenapa aku rasa malas sangat skrg ni.....duk relax je....balik2 keje aku hari2 basuh baju sapu sampah....bukak pc tp xtau nk buat ape...kang bile dtg time rajin kang ada plak benda2 yg menggangu,,,trus terkandas kerajinan aku berhari2,,,skrg ni nk update blog pun malas,,,nk edit2 gambar pun dh x rajin..huh....so hari ni aku rasa kemalasan aku dh melampaui batas..so aku nk mulakan dengan mengemaskini file2 dlm pc ni....buang yg keruh nnt senang nk tambah dgn yg jernih...haha....skrg klau aku bukak fb pun..dok tolong promote abg aku jual beskal2 secondhand..n pasni insyaAllah aku tolong promote abang ipar aku jual umpan pancing plak...hahaha...lantakla buat ape pun...asal ada aktiviti...~~boring gak kekadang xde buat pape mcm ni...mcm xde life plak rasa~~ooolalalala~~

oh ya!..hari ni genap setahun aku bertunang....hehehe...dh kawen dh pun..tp duk sibuk nk ingat anniversary tunang...hahahaha.....