There was an error in this gadget

Tuesday, September 22

Diet Lagi

Ok last year aku diet dalam 2 bulan setengah je..lebih kurang 75 hari je...pastu awal tahun aku dh cheat sampai la ke hari ni...hahahaha... so skrg masa untuk diet balik..last year tu dapat la turun 8 kg..huhu...skit je..nk dpt berat ideal mmg kene nekad la..tp nk nekad dan istiqomah tu la yg susah...so berat terkini aku skrg adalah 87.4kg..start diet dengan berat 88.1 kg... baru seminggu start...nk kene warming up dulu... kali ni aku target samapi hujung tahun..untuk dapatkan berat ideal 58kg...huhuhuhu... 30kg jugak tu...apa2pun target awalan aku adalah 70kg je..iaitu berat semasa aku kawen 3 tahun lepas.. 

last week setelah setahun x jogging..g jogging kt tasik shah alam tu...tp berjalan je la yg mampu..nk lari2 jogging xlarat lg..badan berat sangat..so this week g lagi insyaAllah nk jadikan rutin mingguan...then setiap hari kt rumah aku kena aktif buat tu buat ni..kene bnykkan berjalan dan kemas rumah ke apa2 la..untuk pemakanan still mkn mcm biasa cuma aku dh kurangkan mkn nasi dan kurangkan air manis...nk kene praktis minum air masak sehari 3 liter balik...dapat lebih lg bagus..kempis skit perut 7 bulan aku ni...


so ni gambar last year dan yg terkini...tp rasanya sebab jenis baju kot dan cara posing so nmpk kurus skit..padahal tak pun..still gemuk gedempol tendang masuk gol....cuma sekarang dah lebih berkeyakinan utk gmbr pandangan hadapan..sebelum ni semua nk mengiring..konon nmpk kurus la klau mengiring...hahaha..klau dah gemuk tu gemuk jugak...ye dak....

Wednesday, September 9

SuriSaiful : Pengenalan

Assalamualaikum! Hi!.

Hari ni nk bg intro je skit.. siri ni akan diberi tajuk SuriSaiful...hihihhi...sebenarnya lama dah saya gunakan nama ni..dulu ada twitter..twitter saya pun nama Suri Saiful..tp sy xaktif..so xtau la apa jadi dah ngan twitter tu.. 

Suri Saiful adalah singkatan kepada surirumah dan nama suami saya Saiful..memandangkan saya tidak bekerja sejak setahun sebelum berkahwin...bekerja sendiri di rumah dan menguruskan rumah sepenuhnya..dan suami saya pun sangat menggalakkan saya duk kt umah je..so saya selalu gelarkan diri saya sebagai SuriSaiful..Suri di hati Saiful kononnya....hahahaha..sebelum kahwin..untuk persiapan perkahwinan mana yang termampu semua sy buat sendiri..n suami sy masa tu sibuk kumpul duit utk perkara yg memerlukan perbelanjaan yg lebih besar..so saya bnyk belajar berjimat cermat dan pengurusan masa, rumah dan kewangan.. Alhamdulillah saya sudah 4 tahun tidak bekerja..lepas dari habis belajar, saya bekerja selama setahun setengah dan berhenti keje dan tak de rasa nak cari keje lain pun..



Alhamdulillah saya sejak dari kecil memang jenis suka duduk terperap di dalam umah..bukan lah anti sosial..cuma klau perlu baru keluar..so saya kat rumah sekarang ditemani oleh 9 ekor kucing...suami saya pagi pkl 9 pegi keje pukul 7 ptg br sampai umah..so dalam siri ni nanti saya akan ceritakan apa yg saya buat di rumah..hihihi...termasuklah kerja2 mengemas, menyusun atur..tengok sinetron ke apa2 jela kan yg sesuai dan elok utk diceritakan.. oh ya!..sejak tahun 2012..iaitu sejak kawen..sy mula menjalankan perniagaan sendiri iaitu dengan menjual hasil2 keje kraf saya..bukan la berniaga beria sangat..sekadar hobi dan mengisi masa lapang..bleh tgk hasil kerja saya di IG : kraftyqistkisscats.

Akhir kata, seronok sangat jadi surirumah ni..duduk kat rumah..rumahku syurgaku! besar makna 'rumahku syurgaku' tu kepada saya...huhuhu..xmampu saya nak huraikan..apa2pun..Alhamdulillah terimakasih ya Allah kerana bagi saya peluang ni.....kepada sesiapa yg baru nak jadi surirumah atau berangan2 nak jadi surirumah...meh la! best sgt!! jangan risau pasal kewangan atau boring duk umah..semua benda Allah akan cukupkan.. insyaAllah..

last but not least... IM PROUD TO BE A HOUSEWIFE.



Tuesday, September 8

Hi! Bertemu Kembali.


Assalamualaikum.

Lama btul x update blog ni..last entry pasal diet...program diet 100 hari pun berjaya sampai hari ke 75 je..hahaha...adoi..tp alhamdulillah..skrg berat maintain je 86-88..okla...kene pikir utk start diet balik..tp tu la..ntah bila la agaknya... nk konsisten ngan istiqomah ni bukan senang..lagi2 klau berkaitan ngan diet..dpt plak suami yg nk makan sedap je..hahahahaha...

ok..citer lain plak..sejak dua menjak rasa nak berblog balik...tp xtau nk berblog pasal apa..so dua tiga menjak ni duk pikir nk citer pasal apa...so skrg dh dapat idea..so bleh la kan...nk share story skit2.. dalam perancangan sy akan buat entri dlm siri dan genre yg berbeza..dan..sy ada dua blog..so blog tu pun sy akan cuba aktifkan..walaupun blog tu sgt tak aktif..tp page views lg ramai dr blog ni..

So kepada sesiapa yg baru je terbaca entry ni..or terfollow saya..or nk follow sy..klau terbaca entri2 lama tu nmpk mcm berbeza dgn penulisan yg sekarang..hurm....biasalah...manusia ni dia berubah2..dulu muda remaja..skrg dah nak masuk umur 30an dah...nk delete entry2 tu sayang plak...hahhahaha..apa2pun..sy harap segala perkongsian dari saya nanti dapat memberi manfaat kepada semua yg sudi baca citer2 sy...

Lagi satu ni just blog perkongsian je...dan perkongsian utk sesiapa yg singgah..so penulisan saya mmg bukan proper in tatabahasa atau ejaan yg btul..saya akan menaip mengikut keselesaan sy..harap maklum..hihihihi...

ok bye!