There was an error in this gadget

Saturday, June 22

Review 4 - Photographer dan Album2nya

Ok...update jap la review kali ni...letih mengemas sorg2..huhuhu...ok...mlm ni aku nk citer pasal fotografer yg bertuah yg dapat menjadi fotografer rasmi majlis kawen aku dulu....haha..untuk majlis  nikah dan resepsi di rumah aku...aku ambik Ministry of Moment....hurm...xcaya?? percayalah....ni adalah budget terbesar yg aku blanjakan untuk wedding aku...sebab yg lain aku bnyk DIY...so untuk fotografer ni ambik la yg best skit...supaya wedding aku yg ala kadar tu nmpk la grand skit..haha...ok...aku booking MOM masa diorg buat YES (year end sale)..harga RM1000 utk 1 event...aku ambik untuk 1 event je...untuk resepsi je... harga untuk RM1000 tu include : 


1 fotografer
1 custom hardcover album
6 jam tempoh bergambar
(termasuk dengan outdoor)
& unlimited gambar 
(gambar2 yg diorg ambik diorg masukkan dalam cd)

then bila dah dapat harga pakej tu..kitorang br la g ke studio diorang yg terletak kat KL...then belek2 album dan tgk pakej lain dan servis lain yg ada...balik umah kitorang pun ada la tny seorang kawan yg baru berjinak2 dgn bidang fotografi ni..kot2 harga dia murah lg..dapat jimat skit...tp harga dia sama je ngan MOM...so kitorg decide untuk pilih MOM je...baru la standard2 artis..hahaha...kitorang mmg xde survey2 tempat lain pun..sbb laki aku jenis xsuka nk survey..nk trus proceed..buang masa katanya..then awal bulan 2 tu aku call la MOM untuk booking date..ape yg aku upgrade dari pakej tu..
pakej RM1000
+ seorang fotografer RM400
+ 2 jam extra RM300
& kos transportation diorg RM280
(RM 0.70 per/km)

so total kira la sendiri.....hahaha...sbb tu aku kata ni adalah bajet terbesar yg aku keluarkan utk wedding aku...ok...aku tambah seorang lg fotografer supaya bnyk lg gambar dan moment yg diorg akan capture..klau sorg nnt dpt satu angle je..so tambah la 2 org...tp rezki aku..diorang datang berempat...3 dari MOM seorang tu amatur baru nk blaja bergambar...so total gambar yg aku dpt adalah dr ketiga2 fotografer MOM tu..rezki..byr utk 2 org dapat untuk 3 org...

then asal2nya aku ambik untuk satu event je sebab klau tak aku nikah hari jumaat dan resepsi sabtu..tp last minit tukar sebab hari jumaat dh ramai org nikah..then buat hari sabtu pagi nikah terus sambung resepsi..so aku diskas la ngan diorg bleh x klau aku nk tambah jam je..sebab aku nikah pukul 10pg..pukul 11pg dh start majlis resepsi plak..then diorg ok..so aku tambah 2 jam start dr pukul 9 pagi...( if aku ambik lg pakej..maka tambah RM1000 walaupun majlis nikah aku  xsampai 6 jam) so diorang ok..alhamdulillah..rezki lagi dapat la dua2 event tu by MOM...if tak ingat masa nikah nk suh abg aku je ambik gambar biasa2..asal ada kenangan...tp rezeki Allah nk bg...so hasilnya...

album dalam kotak... 
 cover depan..material pvc yg macam kulit tu
first page..jenis kad yg keras tu.. 
ni antara gambar masa nikah..
dan ini sesi outdoor selepas resepsi

so dua2 event gambar dalam satu album je...tp untuk yg cd aku dekat 4 keping cd..total gambar yg dicaptured 3000 lebih...bnyk giler...tak tertengok...album ni 20 pages je..so dalam ni ada la lebih kurang 100 kpg gambar je yg dimuatkan...

mengenai fotografer...fotografer diorg sangat la best..friendly and happening...abis semua gambar makcik pakcik aku,,sdara mara yg aku xkenal semua ada dalam cd tu..so pasal fotografer aku sgt la berpuas hati...cuma album dpt lmbt dr tarikh yg dijangka iaitu dekat 3bulan jugakla...sebab diorg terskip dgn gambar2 org kawen masa cuti skolah...katanya lah kan...aku kawen 3minggu sblm cuti skolah...tp xpela..dh komplen dh pun dulu..hahaha

so untuk gambar semasa majlis bertandang dekat Jengka...disponsor oleh kakak ipar aku..fotografer tu kawan dia...dan fotografer dah tua skit...dan merupakan wartawan suratkahabar Perdana...so gambar kawen kitorang adala masuk paper utk segmen..Pengantin Minggu ini..ahhahaha..adoi..klakar giler...ok..untuk album kat sini..gambar dia xbanyak..sebab fotografer sorang..dan kene ambik gambar utk 2 pengantin..fotografer tu ok..tp sebab dia dh berumur skit...segan2 la skit kitorang nk posing sakai2..semua posing adalah gaya yg diarahkan oleh fotografer tersebut...ala2 zaman dulu....tp bila tgk2 balik..ok gak...merasa bergambar style dulu..albumnya cepat siap..dapat album ni dulu dr album MOM...hasilnya...tadaaaa..

cover album..jenis yg imagewrap tu..siap ada grafik2 lg..
dan dapat satu beg kain warna itam  yg besar  
siap buatkan grafik mcm ni lg..haha.. 
dan ini antara posing2 yg diarahkan oleh fotografer tu...
aku suka posing yg ada tanjak tu...

so untuk album majlis bertandang...apa yg aku dapat adalah..

1 sticky album
1 gambar yg diframekan
1 kpg cd
+ dapat masuk suratkhabar Perdana..hehe

tadaa....hahahaha..wedding of the year la katakan..pic ni pun kawan yg terjumpa..keluar 3 minggu lepas majlis...kene tag kt fb..haha..malu giler..tp pastu trus cari suratkhabar ni..kenangan wooo!

so pasal harga aku xtau sebab org sponsor...hehe..rezeki org kawen la katakan...gambar2 dalam album ni termasuk dgn gambar dari kenduri doa selamat malam sebelum majlis dan gambar semasa majlis berlangsung....takde sesi outdoor...tp ada sesi yg bergambar macam2 gaya...gaya kene menyanyi la..gaya cedok air dalam balang..bnyk bnd yg klakar aku rasa..tp style org lama..kitorg layankan je...so secara keseluruhannya...memuaskan..dah la siap cepat..pastu susunan gambar dan cara dia susun pun kemas je..xberserabut...dan dapat satu frame saiz A3 lebih kurang..

so album yg last ni aku buat sdiri..aku beli kupon kt Groupon...memandangkan bnyk gambar2 yg lg best yg xdimasukkan dalam album..gambar MOM yg sgt bnyk tu..dicampur dgn gambar bertandang,,,gambar majlis khatam quran aku..dan gambar2 dr kamera abg aku...susunan aku susun sdiri..gigihla memilih dan menyusun...harga RM72 klau xsilap sekali dgn delivery...52 pages..cover jenis imagewrap..dan dalam printed kertas nipis..aku masukkan skali gambar masa tunang..sebab pages dia bnyk xtau nk letak gambar ape dah..haha

ni cover...bahagian depan..muka laki aku.. 
blah blkg baru muka aku...ceit! gamabr ni dia yg pilih buat cover..yg blah dalam xinvolve satu pun..tau2 cover muka dia dulu..haha..takpela..suami diutamakan..hahaha 
 aku asing per event mcm ni...so ada 5 event dlm ni..
tunang,khatam,nikah,resepsi & bertandang
gambar masa khatam..2 page ni je..xbnyk.. 
gambar masa nikah..majlis resepsi lupa nk ambik gambar plak..
dan gambar untuk majlis bertandang

so secara keseluruhannya...buat sdiri lg puas hati...boleh pilih mana nk besarkan..mana nk kecikkan..nk buat grafik ikut suka sendiri je...gambar semua aku xedit...sbb gambar2 sedia ada dah ok..maklumlah..fotografer yg bertauliah yg ambik..so nk buat album ni..senang...dh siap send file utk print..dlm masa 6 hari dah sampai depan umah...

so klau sesiapa nk tgk album bleh la dtg umah raya nnt..sbb xde org nk tgk album aku ni selain dr family aku...hahahhahha...okla..tu je...skian~ lepas ni nk review pasal hadiah kawen...review last la tu kot..mcm dh xtau je nk citer ape lg..hahaha...

Friday, June 21

esok pindah!

hari ni hari last aku bermastautin di sek 20 ni..cukup sudah setahun kitorg berumahtangga di sini...walaupun tempat tinggal skrg ni xseberapa..xseperti rumah..tp ada ekon ok..haha..bak kata mak aku pun..rumah setinggan tp kaya..haha..so esok kitorang akan berpindah ke rumah yg sebenar..sebab skrg ni kira aku duduk di rumah kedai...maklumlah baru2 nk mulakan hidup...

so tujuan aku menulis entry kali ni adalah kerana memendam rasa terhadap kucing2 aku yg kelihatan sangat enak dibuai mimpi...musim2 panas ni..mmg bukak ekon je la..so diorang tido dalam keadaan yg amat selesa skali..manakala aku mengemas keseorangan..haha..laki aku ada keje plak hari ni..kene la kemas sorg2...bercerita tentang kucing2 aku ni...skrg tinggal 7 ekor..semua dah besar2...aku slalu cakap kt diorg jgn kuar umah sebab nk pindah dh..so hari ni semua duk dlm umah..termasuk la si gemuk yg xpenah nk duk dlm umah..Allah kurniakan diorg sense yg tinggi..so semua berkumpul untuk ikut pindah...skrg aku tgh tggu sekor2 bgn utk dimandikan..mlm nnt dh nk angkut diorang pindah dulu..

sepanjang setahun aku berumahtangga disini..walaupun xseberapa..tp sangat la selesa bg aku..ada suami..ada kucing..dah cukup menghiburkan aku..aku xsuka keluar umah..sbb duk kt dlm umah dh complete dh hidup aku...bnyk kenangan kt sini...kt sini la aku membesarkan kucing2 aku..dan kat sini juga la aku membesarkan badan...hahaha...erm..dari 7 ekor jadi berbelas ekor....ada yang hilang dan ada bnyk yang mati sekitar tahun ni..boleh dikirakan dekat berbelas jugak kucing aku mati dari februari sampai ke april...kucing terakhir yg mati adalah ketua kucing2 aku ni..iaitu Gupa..kucing paling aku sayang...ibu kepada semua kucing2 ni..akhirnya dia pergi juga setelah 3 tahun aku bela dia...aku xcerita lagi pasal kematian kucing tu..sedey sgt..Gupa tu ibarat kawan aku..dari umur dia sebulan aku jumpa dia..dan dia kucing special yg pertama aku ada..sampai la skrg dia tinggalkan aku dgn 7 ekor keturunan dia..

okla..aku nk citer pasal pindah bukan pasal kucing..bsok lori akan datang angkut semua barang..brg kecik2 aku dh angkut skit2 naik kete...skrg tinggal brg besar2 je..Alhamdulillah...xpayah kluar duit sewa lori...kitorg guna sistem barter...haha,,kitorg akan bg mana2 brg yg kitorang taknak..n diorang akan tolong angkat brg kitorg..brg kitorg xbnyk mana pun...brg yg xnk tu yg bnyk...so just upah diorg minum2 je...mlm ni dh start aku tido kt umah sana secara rasmi..sebelum ni tdo kejap2 je..bila aku dh pindah maknenye terputus la semua bekalan internet aku...kuranglah aku bersosial sbb kt umah baru blum pasang internet lg...huhu...rumah baru aku tu...blum ada bnyk brg lg..skrg tgh kumpul duit n collect payment..klau murah rezki dapat la aku completekan rumah tu menjelang raya..bolehlah korang datang beraya jika sudi...buat masa ni aku just mengcompletekan rumah kucing2 aku je...hehehe...supaya diorg ada tempat menyorok klau org dtg..maklumla..pemalu mcm tuan dia...

so xde ape lg nk citer..aku sgt malas nk setelkan kemas yg dh tinggal skit2 ni..huhuhu..baru lepas cuci toilet..bersihkan area by area...ujung bulan ni serah kunci kt owner..yg pasti aku akan rindu dengan kehidupan serba sederhana kt sini..dan aku harap kucing2 aku akan behave di rumah baru tu nnt...skian!...tunggu la next update bila umah aku dh ada internet....

Friday, June 14

sukaduka di bulan May

Alkisah telah berakhirnya bulan May yg penuh suka dan duka...walaupun dh pertengahan Jun,..tp sejak 2 ke 3 hari ni baru la rajin semula nk mengupdate blog ni....cerita bulan April pny pun xciter lg ni..hahaha...okla...mari kita mulakan kisah2 dan rentetan kejadian di bulan May...

Bermula pada tahun ini setiap 5 May InsyaAllah aku akan mengingati hari ni sebagai ulangtahun perkahwinan aku...Alhamdulillah dah genap setahun kitorg berumahtangga... masih berdua dan belum bertiga...cuma bertujuh ekor je..haha..seperti biasa sambutan hanyalah ucapan dan bermaaf2an seperti di pagi raya..hahah..dan hari ulangtahun kitrg bersamaan dgn tarikh mengundi..maka kitrg balik ke Jengka utk mengundi...pegi pagi balik petang...xde hadiah anniversary pun dari masing2...haha..save cost..

then pada 9 May..seperti biasa akan sambut besday mak...tahun ni mak dah umur 64 tahun..Alhamdulillah...semoga Allah panjangkan umur mak dan beri mak kesempatan utk bertaubat dan beribadat secukupnya..dan mak sangat beruntung,,,tiap2 tahun besday mak mesti dekat or sama dgn hari ibu,,,so slalu dapat la celebrate skali...dlm family aku..klau besday mak ngan abah je mesti ada kek...walaupun mak ngan abah xsuka makan kek..besday yg lain xsambut pun..just wish2 je...melainkan besday anak sdara la..budak2 kecik lg...so tahun ni time besday mak..mak ada kat Shah Alam...so aku ngan abg aku yg duk Shah Alam ni bwk mak makan kat Kenny Rogers Bukit Raja...mak xmkn fast food..tp abah suka..hehe...

mak yang cantik manis....sweet 64th...



 
mujur xde org ramai makan mlm tu...bleh la bergambar syok sendiri...haha


kat bawah ni aku selitkan gambar masa besday abah bulan 2 hari tu. 12Feb...besday abah yg ke 69tahun....aku pakai baju dan tudung yg sama...hahahahaah...


masa besday abah makan kat Din Tomyam je...sbb abah nk mkn tomyam....time besday abah ada adiah2...time besday mak xde adiah...aku bg abah baju je selai..anak2 sdara aku bg abah aku adiah mcm2..beli kt daiso..haha..hadiah suka2 je..

sesi manja2 suap kek...hahaha


   dan gambar kitorang...yg haruslah ada jugak kan...hahah

lepas dr tu...kitorang dikejutkan tiba2 dengan pemergian bapa mertua aku...Innalillah wa Inna Ilaihi Rajiun...sedey sgt rasa..terutama skali buat laki aku yg rasa kehilangan sangat...sbb tiap2 hari dia akan call abah utk borak ape2 je la..cuma hari yg abah meninggal tu..satu hari abah xangkat call dia...abah meninggal jam 3.30pagi 18 May...meninggal masa baru je sampai hospital...abah ada semput..walaupun malam tu x teruk sangat..tp abah nk g hspital..sampai2 kat hospital doktor bg ubat tahan sakit/ ubat pengsan...then abah trus pengsan selama2nya....abah mmg ada macam2 penyakit...tp menyerang kadang2..tp ketentuan Allah xsiapa bleh lawan...Alhamdulillah abah meninggal tanpa menderita dengan sakit dia...abah bleh jalan gurau2 drive semua...tgk bola pergi masjid...tp Allah maha Berkuasa...

ni gambar arwah abah.. Mohamamd Said bin Sahimin...gambar masa kitorang tunang...masa ni abah sihat lg..

so dapat je khabar berita...kitorang trus gerak dari Shah Alam tgh2 mlm tu...sampai sana pagi pukul 7..trus g hospital..abah dah dikapankan...sempat la laki aku mengikat kain kapan dia..alhamdulillah aku xperiod hari tu..dapatlah aku sedekahkan Yasin utk abah...kitrang sempat bacakan Yasin kt abah masa kt bilik mayat..laki aku pun dapat tlng angkat jenazah naik van utk bawak balik rumah...sedeh mmg sgt sedeh...tp redha tu datang pada awalnya...Alhamdulillah Allah bg kami jiwa yg tenang utk redha dgn pemergian abah...walaupun dh dekat sebulan abah pergi...tp kitorang slalu rasa yg abah tu masih ada...

abah ni pemanis orgnya...bnyk gak bercakap..rasa mcm dh rapat walaupun baru stahun aku jadik menantu dia...raut wajah abah pun tenang je...mungkin abah dah cukup bekalan dia untuk bertemu penciptaNya...ramai rg datang ziarah abah...ramai gak yg solatkan jenazah abah..Alhamdulillah semua berjalan lancar..abah dikebumikan pukul 11pagi..mak abah dan abg2 aku sampai lewat..tp sempat tgk jenazah dikebumikan...aku bersyukur sgt..aku sempat raya bersama abah tahun lepas..raya pertama dengan keluarga mertua...aku sempat bg abah try makan sardin aku masak...buatkan abah kopi..walaupun jasa aku xbnyk..aku hadir sekejap je dalam hidup dia..tp siapalah kita untuk menangguh pemergiannya...semoga amal ibadat abah diterima..dan abah dihimpunkan di kalangan para solehin dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh abah..kubur abah dekat je dengan kubur arwah mak mertua aku yg meninggal 3 tahun lepas..semoga mereke bertemu di Syurga...

seterusnya cerita gembira balik..dalam masa yg sama..abang aku yg duk di obersea balik Malaysia...kali ni balik satu family...maka berjalan sakan la diorang...hari Khamis tu 23May kitorang bawak dia jalan2 kt Setia City Mall...itu je la bnd baru yg menarik kt Shah Alam ni...haha..abg ngan kakak ipar aku ni mmg jenis kuat makan...so masa balik hari tu mmg makan je la kejenya...kitorang pun tumpang sekaki la sampai dah xlarat nk makan..tgh hari tu kitorg mkn pizza hut...then ptg bwk ke maghrib kitorang makan kt Tony Romas...merasa la kitorg makan makanan mahal giler..sedapnya ok la...xde la sedap sgt..tp mahalnya..mmg mahal giler la...hahaha...klau org xblanja mmg kitorg x pegi la...hahaha...

ini souvenir yg aku dapat dr Prague...hehehe...Thank you Beji!!..terharu gak abg aku belikan buku Gaudi tu..aku slalu citer kt dia aku suka building2 Gaudi n tringin nk tgk live...haaa...dapat buku..dia beli masa dia g jln2 kt Barca...





ini Rania..semua bnd ni yang ada kt dalam mall tu semua dia suh ambik gambar dia...dia suh Cik Epul dia yg ambik gambar..hahaha..sebab gambar2 ni semua dr kamera Cik Epul dia..bawah ni plak gambar2 makanan yg kitorang order kat Tony Romas tu..

 ni makanan aku...Chicken Tenderly...klau xsilap aku nama dia...RM 28++...nampak macam goreng pisang je kan..hahah...

 Vanilla Milk Shake....laki aku punya..harga RM7 klau xsilap....

 ini air aku order...Cranberry Mojito....RM 15...sedaaaaap!!

 ini sos2 dia...ada macam2 rasa,,,tp lg sedap dr sos Nandos...mustard dia pun sedap..

ni abang aku punya makanan,,aku xtau nama dia apa...tp harga dia RM80++...haaaa...mahal kan...yg kakak ipar aku punya makanan pun rate2 harga ni..mahal...tp xambik gambar sebab kakak ipar aku duk jauh skit...

ni plak...Steakhouse Burger...laki aku punya order..RM28++ jugak...makanan semua portion besar2...order satu untuk makan 2 org pun dah kenyang sgt sebenarnya...hari tu makanan aku..ada lebih siap tapau utk kucing aku...merasa kucing aku mkn Tony Romas 2 ketul...hahah...

abang aku balik sini 3 minggu je..ahad lepas 9jun dia dah balik Prague semula..next dia akan balik hujung tahun depan..genap lah 3 tahun dia menetap kat sana...raya ni mak ngan abah aku plak g jalan2 sana sebulan kot...tahun depan aku plak g sana.......hahahah...verangan~~..kene kumpul duit br bleh g...hahaha..

cerita seterusnya...abang aku yg no 4 plak balik dari Sabah...dia nk g umrah dengan isteri dan mak n bapak mertua dia...anak2 dia ada 3 org mak aku jaga...dekat 2 minggu jugak dia g...so aku ngan abang aku yg ada kt shah alam ni la yg hantar diorg kt airport...mana tau rezki kitorg plak g tahun depan kan...teringin gak nk g buat umrah...niat baik ni selalu Allah makbulkan...Allah permudahkan....InsyaAllah...

 antara 3 beradik ni....aku yg paling nampak mcm nk g umrah...diorang ni nampak macam nk main badminton je...hahaha

 gambar beramai2..bersama mak n bapak Kak Aida.. Mak cik Lela ngan Pak Cik Abdullah..dua2 freindly...

 inilah abg n kakak ipar aku yg nk g umrah tu...semoga amal ibadat diorang semasa di sana di terima olehNya...

ok...tu e la kot nk citer kat entri ni....next aku akan citer pasal umah baru...skrg sibuk nk pindah2 barang...mungkin akan lama xonline sbb kt umah baru xde internet lg...huhuhuh...





Monday, June 10

TTC - bulan pertama

Alhamdulillah..dah dekat sebulan dah aku berTTC ni...ok..just nak citer skit..hari ni aku period....Alhamdulillah..sepanjang aku kawen ni..tiap2 bulan period aku akan delay lebih dari seminggu dan menjangkau ke 3 minggu...so kali ni period aku delay 3 hari je...so bila period maknanya..aku xpregnant la kan...hahha...papepun..delay yg pendek amat menggembirakan...dan aku harap hormon aku kembali pulih seperti dulukala...senang la aku nk kira cycle period untuk melakukan OPS! Baby!....hahaha...

so dalam masa sebulan ni aku x ambik sebarang supplemen atau ubatan utk merancang kehamilan...sbb aku rasa mayb sebab ubat2 ni yg buat hormon aku terganggu...then..aku try kurangkan makan nasi..klau dulu aku makan nasi hari2...so berat badan pun makin berat la...aku minum susu...Dutch Lady je...hahaha...dan bnyakkan minum air masak...paling banyak sehari 3 liter..selalunya aku ambik 2 liter sehari...dan alhamdulillah..aku dapat menurunkan berat sebanyak 700gram....hahahahaha...ok..xmenakjubkan langsung...

apa yg aku dapati sepanjang sebulan ni...pinggang dan badan aku sakit..mayb sbb efek mkn ubat bulan lepas dan juga sebab aku sibuk packing barang untuk pindah...ok..rasa loya2 xde...cuma ada rasa selalu nk meludah...tp biasa2 je..xde teruk..aku xdapat kenal pasti kenapa la jadik mcm tu..then,,yang lain2..penah jap ada keputihan yg bnyk 3 hari...pun xtau knape...dan sakit perut macam cramp...tiba2 mlm td..dan aku period pagi ni...

so start hari ni dan seterusnya...aku akan maintain xambik ape2 ubat2an..akan minum air masak hari2..klau bleh nk minum sehari 3 liter..minum susu...dan aku nk stop minum air teh.....untuk makanan..mayb aku dah bleh dah adapt untuk stop mkn nasi trus...dan makan makanan dr sumber lain...mcm bulan lepas..still ada ambik nasi tp beberapa kali dan jamah2 je..hehehe

ok..itu sahaja kisah TTC untuk kali ni...tunggu bulan seterusnya plak...aku harap semoga period aku teratur la mulai dari bulan ni..insyaAllah...=)