There was an error in this gadget

Tuesday, November 27

mood pagi tiada mood

haaa....hari ni aku bgn pg...walaupun ramai lg org yg bgn pg..tp untuk org yg jarang2 bgn pg...ini adalah satu benda yg membanggakan...haahahah..so awal2 pg ni..aku nk citer tentang aku yg tiada mood untuk bekerja..or membuat kerja..hahaha....sejak semalam aku malas nk buat ape2 keje yg menggunakan pc..just buat keje2 biasa..malas nk duk mengadap pc ni..

so semalam aku me'repair' baju aku..sbb mayb aku nk pakai bwk g jln2...haha...baju aku tu warna biru jalur2 putih..jarang2 pakai...sbb baju tu adalah sejenis blazer..bile tgk2 balik..baju tu dh kuning2 kt lengan dia sebelah...sbb tersimpan lama..sental2 xhilang kuning tu...last2 aku letak clorox je...dan trus luntur jadi lg rosak bercapuk2 warna baju tu...hahahaha...sengal!...aku pun dok pikir2 la..mcm mana nk repair untuk kali kedua baju tu..huhu...riso plak kang laki aku marah tgk baju tu jadik mcm tu...baju tu dulu laki aku yg belikan...guna duit ptptn dia..waaah....baik kan??...mahal gak la baju tu walaupun masa tu ada sale...so kompem kene marah klau baju tu rosak..haha..ok2..berbalik kepada baju tu...keputusan terakhir aku adalah dengan melunturkan semua part baju tu...hahaha...maka aku pun letak la clorox bg kena kt semua tempat...hahahaha....dan akhirnya baju tu jadik warna peach jalur putih..haaaa....ok la tu...sbb aku skrg bnyk plak baju warna tona peach, coklat2 oren...so sesuai la tu...hahha....aku nk g jln2 khamis ni sampai sabtu...InsyaAllah...so nk la try fesyen2 baru...mix n match baju2 lama... 

cerita kedua untuk diceritakan...sempena dgn 10 muharram hari tu..aku dh start buat Page utk produk kaligrafi aku....tp blum ready nk promote kt kawan2 or org ramai....tggu sample dh bnyk skit baru la ok nk promot...so skrg tgh buat untuk abg aku...bnyk plak dia tempah...tp untuk adik bradik harga adik bradik la...hehehe...n aku ada buat untuk kawan2 aku yg nk kawen...bg hadiah kaligrafi...hehehe...ada gak la org2 lain yg tny...dh 2 ke 3 org..klau ada rezki utk aku..ada la org tempah...so hari ni aku nk prepare list harga..so org tny dh tau nk bg harga...

cerita ketiga..ok..ni cerita lama..tp xciter lg..anak sdara aku dpt UPSR 5A..alhamdulillah..PSRA pun cemerlang dpt mumtaz...mmg jenis budak pandai n rajin blaja..n lagi satu ini semua pertolangan dr Allah..sbb sblm dia pekse dia siap buat solat hajat semua...Alhamdulillah...pastu cerita lg lama...yg pakaian beragam dia join hari tu..cowgirl dapat no 1 untuk kategori drjh 6...n adik dia yg ahli sihir tu dpt no 3 untuk kategori darjah 3...

cerita lain2...aku xde mood nk buat pape keje..sbb mood aku nk g jalan2 je skrg...hahaha...dh lama xjalan2..rasa excited plak..nnt bebila aku akan upload gmbr baju aku yg berwajah baru tu..hahaha...kla..ni adalah salah satu entry yg membosankan aku rasa...k bye!...nk g buat bnd lain plak..

Friday, November 23

kuku

memandangkan hari ni hari jumaat..maka disunatkan untuk memotong kuku...so hari ni aku nk citer pasal kuku....bukan pasal cara2 or step2 potong kuku..yg pasal tu dh ramai dh org tulis..aku just nk citer pasal aku dan kuku aku...haahaha..

ok start....dari dulu lg dr masa skolah lg aku mmg suka jaga kuku...masa skolah..tiap2 hari ahad or isnin pagi aku akan pastikan kuku aku dh potong supaya xkene denda masa perhimpunan...so dr skolah rendah sampai la skolah menengah aku mmg berdisiplin orgnya..ececeh...tp alkisahnya masa aku skolah menengah aku terpengaruh ngan kwn yg konon xbleh potong kuku time period..so aku penah kene denda skali pasal xpotong kuku RM1.00..satu jari seposen...hampeh btul rasa!..dh la aku bwk duit blanja hari2 mmg RM1.00..habis trus buat byr denda..so collect2 duit dr kawan pinjam untuk beli mknn masa rehat...hahaha...
tu la skali n last aku kene denda sbb kuku...terasa maruah tercalar...maklumla..aku ni berdisiplin orgnya...so biler langgar undang2 rasa mcm teruk sgt...haahaha

bile meningkat dewasa masuk U...aku dah mula menjaga kuku balik...kali ni siap bela kuku panjang lg..haha..sbb ikut trend budak2 bndr la sgt..mcm nk rock2 ke nmpk ganas ke ape ke aku pun xtau la...buruk perangai~~..so kuku aku slalu aku biar panjang n akan trim2 je bile rasa dh xcantik ke ape..tp jarang aku potong pendek...tp kuku tgn je la..bukan kaki ok!...so tiap2 weekend or xde klas aku akan sapu lotion kat kuku...guna cotton buds...pedicure la konon~ hahahaha..makan pun kene pakai sudu..jarang pakai tgn..sbb kuku panjang geli plk nk pakai tgn..tau pun~~~

sampai la beberapa ketika aku masih dgn habit aku membela kuku...dan bile aku kapel bf aku marah aku bela kuku...dia kata pengotor la apa la..aish~~xbleh jadik ni..siap jentik2 lg klau nmpk kuku panjang...kata bf aku...pompuan ni klau nk tau dia pembersih ke x...tgk kat kuku..tp bukan kuku tgn..tp tang kaki..n kuku kaki...time tu aku tersentap!..nasib baik kuku kaki aku xpanjang...maka start dr tu aku kembali ke arah berdisiplin balik... =p

so dipendekkan cerita yg ntah pape ni...sehari sebelum raya..kitorg g shopping..aku ingat nk g beli handbeg..kitorg g PARADIGM..kedai ape ntah tak ingat..so odw tu..ada la amoi ni tahan aku n promote produk dia...iaitu pengilat kuku...siap tolong kilatkan kuku lg..tunjuk sample katanya...so aku pun mcm layan xlayan la..walaupun aku excited sbb kuku aku kilat...waaaahh~~bestnya!...so trus g kedai beg td and belek2 beg...ada la yg aku berkenan...RM30 lebih kot..beg simple je..dh pegang dh nk beli...skali laki aku kata...xyah la beli beg..nk beli beg beli beg yg btul2..(beg yg elok /ada brand)...kita beli pengilat kuku je....haaa??? terkejut gak la masa tu..ape sengal pemikiran laki aku ni...hahaha...dalam hati aku..aku nk beli beg raya..bukan kuku kilat raya...hahaha..pastu laki aku kata..beli pengilat kuku la..sbb akukan suka jaga kuku..Ya Allah..aku xsangka dia alert masa dulu aku suka jaga kuku..padahal dh lama sgt dh kot..dia kata dah kawen blehla cantik2..blum kawen xcantik pun xpe..so kitorg pegi la beli set pengilat kuku tu dgn harga yg lagi mahal dr beg yg aku nk tu..hahahaha...thank you!

nmpk xbeza dia..mcm ada reflection skit..ni polish skit je..xyah nk beria-ia....makin lama sental makin kilat la..tp aku xsuka kilat2 sgt..nmpk mcm over plak...

lepas dr tu..tiap2 minggu hari jumaat or hari sabtu/ahad..aku akan potong kuku n kilatkan skali..dan kuku aku bertambah sihat..sampai aku xdpt beza kilat ke x..sbb dh slalu kene polish!.(skrg xpayah nk polish tiap2 minggu pun)..yg span tu untuk polish..tp sblum tu letak cuticle oil kt celah2 kuku..bertujuan untuk membuang sel2 mati...klau kt kaki letak lebih skit..haha..sbb kaki cepat terdedah dgn kotoran..(set ni ada 3pcs..satu span satu oil dan yg satu lg tu aku xguna lg sbb xtau kegunaan dia...untuk asah kuku or untuk tumit kering)...klau berminat nk beli...yg aku prasan kiosk dia ada kt PARADIGM ngan IKANO..


Friday, November 16

salam Maal Hijrah 1434H


Alhamdulillah..melangkah lagi dengan nafas pemberianNya...semoga tahun ni lebih baik dari sebelum2 ni...seperti biasa bila tahun baru mesti ada azam...sama ada azam yg akan dilaksanakan...atau skadar azam yg diangan2kan...hehehe..so untuk azam aku tahun ni...azam yang insyaAllah aku mampu laksanakan iaitu:

-menjadi surirumah yg multitasking- 
 benda ni sebenarnya aku dah praktikkan sejak dua menjak ni...ape benda yg multitasking?? jika diberi peluang..aku nk jadi seorang yg boleh buat macam2..memandangkan aku ni jenis yg xfokus 100% kt kelebihan aku...stakat 87% je..so aku rasa aku kene berubah dan jangan mengharapkan kt satu benda je...so bidang pertama yg cuba aku ceburi sekarang adalah..hal2 berkaitan rumahtgga...iaitu dengan rajin memasak..try2 masak bnd baru..reka resipi sdiri ke..haha..azam aku untuk masakan adalah nk buat kopok lekor..(resipi dr mek tia from ganu)....lain2 adalah dgn mengemas dan mengurus rumah secara efisien..dari segi kemahiran..aku tgh mempraktikkan dan memahirkan skill jahitan aku..so impian aku..aku nk try jahit baju yg mengikut fesyen terkini..contoh pleated atau peplum...memandangkan aku ada bnyk kain2 ela yg tak dijahit2 lg...(kain2 lama..kain mak aku bg..mak suka beli kain ela yg murah2 pastu lama2 bg kt aku...so bnyk la koleksi kain aku ditambah dgn kain ela hadiah kawen je dh brape pasang ada...so total = banyakla)...dari aspek lain..aku cuba dgn bidang2 kemahiran hidup...seperti contoh...aku dh pandai gunting rambut sendiri...xyah susah2 nk g salon byr mahal (mahal sbb rambut aku pnjg)... aku blaja kt youtube..hehe...kemahiran lain adalah seperti bertukang atau repair2 barang, recycle ke ape2 la... azam aku adalah untuk blaja install lampu...so blehla aku DIY je ape2..kan cut cost..bleh saving duit bnyk skit...maklumlah surirumah...aku nk saving duit lebih skit..aku nk merealisasikan impian aku n laki aku..hehehe...

-menjalankan bisnes kecil2an-
pasal bisnes plak..aku dah tekad nk buat btul2..aku rasa btul dh kot pilihan aku ni..untuk buat bisnes kaligrafi ni...buat masa ni aku just promote n try buat marketing...target org2 tertentu untuk oder...buat utk family dan lain2..skurang2nya..aku dh perbanyakkan koleksi aku..untuk kt fb blum ready lg nk publish btul2..mayb bulan depan or bila aku rasa sample aku dh ada bnyk untuk dipamerkan...selain dr tu..mayb aku akan start jadik event or party planner...tp utk selection client..klau bleh biar la majlis yg aku buat tu bnd yg ok2..xnak la benda lagho2...tp aku bukan la arif lg tentang ni..mungkin aku xnampak kelaghoannya...semoga Allah memberi petunjuk kt aku...bisnes ni bg aku..aku buat suka2 je...tolong2 org...org dh happy ngan keje aku..pun dh happy sgt...untuk wedding punya event...mayb aku akan ambik oder utk gubahan hantaran, deko2...pelamin xkot..n mayb just photobooth...lain2 artwork mcm guestbook,kad kawen dll..

-menjaga kesihatan dan penampilan diri-
aku dh start target utk menurunkan berat badan memandangkan dok kata hormon aku xbtul la..so susah nk preggy nnt...so skrg aku menjaga pemakanan disamping pengambilan makanan tambahan...aku harap Allah memberikan aku kesihatan yg baik...dan memberi rezki kepada kami untuk menimang cahaya mata as soon as possible..sbb ape nk cepat...sbb aku dh kawen..mestilah tringin nk ada baby...hohoho...dari segi penampilan aku nk try pakai pakaian yg lebih elok..xketat..xterponggeng2..maklumla..gumukkk...hahaha...nk recycle baju2 lama..mana yg ok simpan or perbaiki mana yg dh xsesuai tu kumpul hantar kampung untuk disedekahkan kt org2 kurang berkemampuan...selain dari tu..bila dh kawen ni..rasanya penampilan perlu dititik beratkan...xnk selekeh2 mcm dulu lg..huhuhu

-memperbaiki sisitem penjagaan kucing-
hahaha..ni azam aku yg xpenting sgt...tp sebagai sebahagian dr hidup aku...so aku plan nk start mandikan kucing aku slalu...sebelum2 ni ada sekor dua..diorg slalula kene mandi....skrg dh bnyk mandi pun berapa bulan skali...so skrg kene start menjaga kewangian dan kelembutan bulu kucing...hahah...kucing aku xla kotor..sbb duk dlm rumah...and diorg mmg rajin bersihkan diri sendiri...tp aku suka xtra grooming untuk kucing mcm korek telinga bersihkan if ada kulit2 kering..dan paling penting bulu x keras...lain2..aku tgh try penanaman pet grass  untuk diorg makan bg membersihkan sistem penghadaman diorg..bagi sistem pembuangan najis..diorg ok je..xdela merata...tp klau time nk buat hal tu ada gak la..tp jarang sgt la...harap2 bila pindah umah nnt diorang berkelakuan baik...harap xde problem dgn jiran tetangga...insyaAllah...tp diorg ni jenis kucing yg suka bercakap...so mayb akan ada gangguan bunyi...

-merealisasikan impian kami berdua-
ini rahsia xbleh bgtau..tggu dan lihat je...hahahaha...untuk merealisasikan impian ni..kene duit yg banyak...so kene start kumpul skit2..semoga Allah memudahkan rezeki kami..dan memberi rezeki yg luas, baik dan halal..dan semoga dengan rezeki tu..tak dibazir2kan kepada benda2 yg xberfaedah....ni impian jangka panjang...dan beransur2...semoga terlaksana dalam masa setahun ni..amin...

akhir kata...cukuplah sekadar beberapa azam...dan berharap agar berjaya melaksanakannya dengan izin Allah....erm...tentang azam yg diangan2kan.. xpayah la nk describe kt sini...nama pun angan2..hahaaha..
skian....terima kasih! dan selamat menyambut tahun baru hijrah!



Thursday, November 1

Hari Kanak-Kanak Sedunia 2012

hari ni merupakan hari kanak2 sedunia..hari ni juga merupakan hari makcik bertemu kanak2 di sekolah bg memberi sokongan kepada kanak2 ini untuk membuat persembahan dengan baik...hahaha...




bagi tidak memutar belitkan cerita...hari ni aku ke SRAI Batu Belah, Klang untuk tgk anak sdara aku yg kedua2nya menyertai pertandingan pakaian beragam sempena Hari Kanak2 Sedunia...masa balik raya haji hari tu...anak sdara aku ni citer la yg diorg join pertandingan ni..sorg jadik ahli shir n sorg jadik cowboy..cowgirl la..sbb dia pompuan...aku pun tny la diorg pakai baju ape..diorg kata pakai baju ape ada..bj yg budak cowboy tu okla...sesuai gak just aku bg cadangan tambahan untuk bg nampak btul2 mcm cowboy..dan babah dia dh belikan pistol..bang!bang!....n aku akan belikan dia 'key merah'..untuk lekat kt leher..okla..proceed...tp yg ahli sihir tu plak..katanya nk pakai jubah hitam yg atok diorg belikan kt Mekah...siap ada manik2..haha...xsesuai...aku suh mak dia beli kain itam n aku offer utk tolong jahitkan...so masa kt kampung hari tu..aku just tolong buatkan props penyapu witch tu je...topi witch..babah dia dh belikan jugak...dan kelmarin aku jahitkan...siap tgk rujukan dr internet lg...haha...makcik yg bersemangat!

maka tadi ptg aku g skolah diorg ngan mama diorg...ramai gak mak bapak yg dtg tolong mekap2kan..anak sdara aku dh siap2...diorg mekap ala kadar je..cikgu yg mekapkan..lgpun untuk kostum diorg xperlu mekap lebih2....lainla klau jadik princess2... 

ini Lisa...budak darjah 3....jadik ahli sihir...amacam? ok x idea kostum ni..xnmpk plak rambu2 kt belakang baju tu...hehe...riben kt leher tu aku tambah..sbb aku jahit mcm xkemas sgt aku rasa..so tambah detail skit bg xnmpk kosong....



ini plak masa persembahan dia...heeee~heeee~~~~heee~~!

video

terkejut gak ramai budak2 jerit..xtau plak anak sdara aku ni popular kt skolah..popular sebab dia ni jenis sengal2 kot....haha...ok...persembahan dlm seminit je...so okla...nampak malu2...padahal kat umah dia ni jenis xtau malu...hahaha....tp sayangnya...dia xpakai kuku ahli sihir yg aku buatkan...tercicir...erm..xpela...

 ok...ini Diba...darjah 6...berwatak cowgirl...sluar dia aku tampal kain felt biru..nak cover corak bunga2 kt sluar dia...dan kononnya mcm 'patching' la..cowboy pakai baju koyak2..haha...tp tetiba dia pakai baju dalam gambar sweet2 plak..hahaha...adoi...boots tu aku punya.(sila percaya)...aku bg dia pinjam..aku beli untuk wedding hari tu... tp aku sdiri xbrani pakai..hahaha...



persembahan cowgirl...bang!bang!

video


time dia ni pun budak2 ramai jerit...memang popular adik bradik ni...hahaha...persembahan nmpk kemain poyo lagi..hahaha...tp ok la..best!...dia sorg je jadik cowgirl ni...

lepas dari persembahan diorang bergambar ramai2...ada dekat 60 org yang masuk...ramai yg jadi princess2, barbie dan tuan puteri....yg budak laki ramai jadi hang tuah...tp yg mana2 ada gigi rosak...jadik raja bersiong..hahahah....mcm2...bile dh ambik gambar ramai2..cikgu suruh penjaga naik pentas ambik gambar sama2...aku malu la nk g...haha...so buat2 xnmpk je time tu....tp ada cikgu panggil bergambar skali...ish~~malu la...~~...ckgu tu beria2 aku pun pegila..maybe sbb masa persembahan tu aku penjaga paling interframe skali kot duk tepi stage...hahahaha....anak2 sdara aku plak sibuk promote kata aku ni 'fashion designer' diorg...adoi~....tertukar bidang jap...hahaha...





so ni beberapa gambar lain dari budak2 yg join...dan sekitar majlis berlangsung...esok baru tau sape yg menang untuk Tahap 1 dan Tahap 2....ada rezeki menang...Alhamdulillah...if xmenang.....org dah sorak pun dh cukup best dah....untuk peserta lain...aku rasa ramai gak yg parents sewakan baju..sbb baju mcm grand2 je...ada gak yg pakai baju raya dan tambah aksesori sendiri...budak darjah 1...ramai yg comel2...=)...

ramai yg pakai ala2 princess...

lisa dan kawan2 dia

budak ni comel...jadi pari2...mak n kakak dia tolong siap2kan..

yg ni paling gojes la....jadi princess jasmine...

ni lanun....lanun pirate of the carribean..

yang ni pun antara yg paling cantik...puteri kelantan...

ni ahli sihir snow white...siap bawak epal lg..

ni ahli sihir versi aladin...


nenek kebayan
yang ni xbleh blah...budak2 ramai jadik hang tuah dan raja bersiong..dia trus jadik sultan...hahhah
dgn kawan2 diorang


ahli sihir dan cinderella...


papepun...best gak bile jadik org dewasa ni....tgk keletah budak2 skolah...terasa diri ni matured giler....hahahahah...anyway...aku enjoy hari ni...rasa mcm aku pun join contest ni...maybe sbb masa kecik aku xpenah join pertandingan individu ni...slalu berkumpulan je...maklumla aku ni kan anti sosial skit..hahaha....so bile dh besar dpt tolong anak2 sdara2 aku menjayakannya pun dh ok sgt!...

geng2 popular....hahahaha....



gud luck kids!