There was an error in this gadget

Friday, June 27

Marhaban Ya Ramadhan





Alhamdulillah... Bulan Ramadhan lg 2 hari je...Alhamdulillah masih dipanjangkan usia utk menyambut dan bertemu dgn Ramadhan lagi tahun ni..Harap2nya tahun ni pun dapat puasa penuh macam tahun lepas..ada bagusnya bila period irregular ni... hehehe...Alhamdulillah.. masjid dekat depan umah ni pun dah almost siap..tahun ni dapat terawikh dekat situ je la nanti..InsyaAllah.. tp masjid besar pun mesti kene pegi gak..sbb feel dia lain macam bila terawikh ramai2 macam tu.. Esok kitorang balik Segamat berpuasa dan berbuka pertama kat sana..tahun ni turn balik raya ke Jengka dulu...so Alhamdulillah...ramadhan tahun ni nk tambah satu lagi azam dalam jalan memperbaiki diri..harap isiqomah hingga ke akhir hayat... 

Tahun ni nak try kurang2kan pegi bazar ramadhan...tp mcm susah juga..sbb bulan puasa mmg hari2 akan beli makanan bazaar.. sahur tak kisah sgt..kitorg sahur makan ringan2 je selalunya..atau simpan mknn berbuka hingga ke sahur.. ape2pun stok brg2 masak kene beli juga..in case malas nk kluar ke ape ke..bleh masak ape yg ada...untuk shopping raya..rasanya dah xeksited sangat nk shopping utk diri sendiri..nk cari baju kurung dan baju melayu je sepasang untuk kitorg.. yg lain2 xperlu kot..nk spend utk org lain..utk mak abah n anak2 sdara lg..lgpun nk simpan duit utk benda lain..nk buat kitchen cabinet yg tak tercapai lagi cita2 tu..hahaha.. ape2pun...semoga dimurahkan rezki kita semua di bulan Ramadhan ni.. dimakbulkan doa, diberikan kesihatan utk beribadat dan mencari rezki..dan menjadi titik permulaan yg baru bagi kehidupan yang lebih baik...

ok..tu je la..selamat berpuasa dan mempertingkatkan ibadat ...Alin n family....(sbb ko mesti baca entry aku ni...hahaha) ... 





Friday, June 20

3 Fasa 2 Bulan

Alhamdulillah... rasa macam dh lama menunggu..tp sebenarnya baru je genap 2 bulan.. Di setiap apa yg Allah berikan tu...dan disebalik ujian yang didatangkan..ada hikmah bg tiap2nya... dalam setiap berita baik atau pun berita buruk.. biasakan diri untuk selalu menyebut Alhamdulillah.. belajar utk menjadi redha.. jgn pernah bersangka buruk.. teruskan usaha dan perbaiki diri.. Alhamdulillah.. dalam 2 bulan pertama yg Allah berikan kesempatan...menjadi pengajaran dan peringatan utk kitorang berdua utk terus perbaiki kecacatan pada diri masing2... dan dalam 2 bulan yg lalu.. memberi perubahan kepada gaya hidup rumahtangga kitorg.. terkadang dulu terlalu berpikir utk mendapatkan cahayamata.. perasaan xsabar membuak2.. dan bila akhirnya kecewa mula buat perasaan xtentu arah.. sampai la ke satu saat.. bila mana Allah memberi peringatan..menyentuh hati utk kembali padaNya.. dalam 2 bln pertama tahun ini.. masa membiasakan diri dgn amalan2 baru.. belajar utk redha.. belajar utk terima qada' dan qadar.. belajar utk mensyukuri apa yang ada dan perlu tanam rasa cukup dalam setiap hal.. 2 bulan yang pertama..menguatkan semangat.. 2 bulan yg kedua penuh dengah keterujaan dan kejutan dan 2 bulan yg lalu..membahagiakan..Alhamdulillah... terima kasih Allah di atas fasa2 ini.. semoga 3fasa 2 bulan yang mendatang lebih bermakna buat kitorang sekeluarga.. InsyaAllah.. 

*nota perbaiki diri dan masa utk muhasabah diri*
*ramadhan bakal tiba*
*semoga dipanjangkan usia*

Thursday, June 5

Awak Nampak Cantik Harini

"Awak nampak cantik la harini Qistina" ....kata Dr. Nadia kat aku minggu lepas masa aku g klinik....aku trus pelik..cantik? ok sangat jarang orang cakap aku "nampak cantik".. selalunya orang akan cakap.. "nampak gemuk" "nampak berisi" dan sebagainya yg seangkatan dgn gemuk... aku pun xtau nak reaksi ape.. aku tny kt doktor tu.. cantik macam mana?? aku pun tak tau nk rasa apa time tu..rasa bangga ke pelik ke..tp yg aku tau aku rasa malu..hahaha... doktor kata..." awak nampak putih sgt hari ni..cantik plak saya tengok awak hari ni..." hahaha.. aku pun cakap.."putih ke pucat? " doktor pun kata..."haah kan..mungkin pucat"... then doktor trus cek tekanan darah aku.. dan terbukti aku bukan putih..tapi pucat.. hahahah..tekanan darah sangat rendah.. kerana masalah pendarahan yg aku alami hampir 10 minggu.. so doktor suggest ambik vitamin tambah darah.. hahaha.. pastu masa nk kluar dari  bilik doktor tu.. doktor tu cakap lagi.. " kaler mustard sesuai dengan awak, awak memang nampak cantik harini.." hahahaha... aku pun kluar sambil tersengih2... hahahahhaha... 

* sebab sangat jarang orang puji aku cantik..maka kene abadikan di dalam blog... hahahah... Alhamdulillah.. segala puji tu hanya bagi Allah... dan Alhamdulillah.. masalah pendarahan aku akhirnya berakhir jua... Alhamdulillah...