There was an error in this gadget

Wednesday, December 9

Percutian Bajet ke Melaka.

Hi, Salam.

Jumaat lepas saya dan hsbnd ke Melaka...kitorang merancang dalam 2 minggu je...saje je nak pegi bercuti memandangkan berkelapangan masa dan juga kewangan.. Alhamdulillah.. so kitorang plan untuk bercuti jalan2 ke Melaka utk 2 hari 2 malam dengan bajet RM500. Seminggu saya duk survey hotel2 di Melaka utk cari yg berpatutan..yg agak selesa tp x terlalu mahal kosnya.. so seminggu sebelum ke Melaka kitorang dh booking hotel melalui Trivago.

Hari Jumaat malam selepas hsbnd sy balik keje dan kitorang packing2 barang dalam pkl 10.30 mlm kitorang bertolak dr Shah Alam..singgah makan, isi minyak touch n go semua...dlm pkl 12.50 tgh mlm kitorang sampai di Melaka trus check in hotel. Saya pilih hotel La Boss yang terletak di Melaka Raya..dekat kawasan bandar...klau sesiapa yg suka bersenam tu..dr hotel bleh jalan kaki je ke banda hilir atau ke mahkota parade..jarak dalam 1km lebih je..tp nk senang naik kereta je la..so nnt xde la letih sgt nk round2 kt banda hilir tu kan...oh ya..kebanyakkan hotel kt sini ada sewakan basikal..so bleh jln2 naik basikal..takyah susah2 cari parking..

So untuk hotel kitorang spend dlm RM249.00 untuk 2 malam..jumaat malam dan sabtu malam..hotel dia selesa ada ruang yg besar..nk solat pun senang..lapang..kitorang dapat view menghadap bangunan sebelah..tp xpela..bukan nk duk dlm bilik je..nk g pusing2 satu melaka kan..hotel ni standard 3 bintang kot..tak sure..tp bg kitorang ok sgt dh la hotel ni dengan bajet kitorang..

Hotel La Boss, Melaka Raya.

Pintu masuk hotel.

Lapang kan....selesa..klau nk booking hotel pastikan korang tgk berapa saiz bilik tu..klau x..mmg muat2 jalan je..nk solat pun xde tempat..

View dari bilik kitorang menghadap bangunan hotel sebelah.

So hari Sabtu pagi bermula la siri jalan2 kitorang di Melaka..pukul 9 pg kitorang kluar dr hotel pegi sarapan..utk tempat sarapan ni pun sy dah cari sebelum ke Melaka lg..sy search tmpat2 menarik di Melaka utk sarapan, makan  seafood semua..so program dh tersusun nk pergi mana, nak makan mana, nak buat apa..supaya percutian tu padat dgn pengisian..sy mmg jenis macam tu..hsbnd sy ikutkan je.. pilihan restoran utk sarapan pun dekat je ngan hotel dlm 2km je..kitorang bersarapan di Restoran Ming Huat, Ujong Pasir. Memang restoren cina tapi ada banyak stall orang melayu kat situ..ada org jual nasi lemak, ketupat, roti canai mcm2 gak la yg ada..kebanyakkan review dr blogger2 suggest restoren ni..so tu yg kitorang try tu..

Untuk sarapan makanan RM8.00..minuman RM3.00..
Saya makan ketupat dan hsbnd mkn nasi lemak..makanan dia mmg sedap! Silalah pergi klau ke Melaka ye..hehehe

Restoren ni terletak btul2 tepi jalan kat simpang..sy ambik gmbr dr dlm kete je ye..hehehe..bahaya nk lintas jalan besar semata2 nk ambik gambar kan..kan..kan..

Lepas sarapan dalam pukul 9.40 mcm tu kitorang dah ada kat Banda Hilir...dekat je dr restoren ni 5 minit dah sampai..klau korang nk jalan2...g pagi2 org x ramai lagi..nk cari parking pun senang nak jumpa..so kitorang park kat tepi bangunan merah tu..Stadthuys.. parking berbayar RM 1 sekali masuk pastu tambah2 la ikut berapa jam korang parking..so lepas parking tu kitorang trus panjat bukit St.Paul.. A famosa tu...pergh...lepas sarapan panjat bukit memang menggigil2 kaki perut semua...hahaha...kitorang decide utk panjat bukit dulu sbb takut tengahari nnt lg panas.. 


Pintu Kubu A Famosa.

Pandangan dari atas Bukit St.Paul.

Kawasan di Gereja St.Paul 

Katanya ni penutup kubur yang dialih dari lantai ke dinding..
ntahla..xtau sejarah..tau nak bergambar je...hahahah

Bahagian dalam di Gereja St.Paul 

Lepas dr panjat bukit tu kitorang trus masuk kat bawah dataran pahlawan tu...hsbnd nk g toilet...so sambil2 tu sy round2 la dlm mall tu...pastu kitorang g heritage gallery kt situ...klau zaman dulu org jual2 tepi perkarangan Banda Hilir tu je...masa jual2 kt situ lg syok...skrg dia pindahkan dalam mall..so kitorang lalu je..xde apa nk beli pun...kt situ selain barang kraftangan dan cenderahati...belacan, gula melaka, cencaluk pun ada jual kt situ...Lepas dr tu kitorang trus ke Muzium Istana Kesultanan Melaka... masuk muzium ni RM3.00 seorang utk dewasa. Tak ramai orang lagi dalam tu..so bnyk gak la kitorang posing tanpa segan silu...hahahaha...

Muzium Istana Kesultanan Melaka.

Diorama Hang Tuah ngan Hang Jebat berlawan atas dulang..

Ni plak Hang Epul ...hahahaha

Ada bnyk muzium kat situ...kitorang pilih dua tiga muzium je untuk masuk..ada muzium yg berbayar dan muzium yg masuk percuma...so muzium seterusnya kitorang g muzium setem..muzium ni berbayar juga RM3.00 seorang.. dalam muzium ni citer pasal setem dan pejabat pos dan semua yg berkaitan dengan setem, posmen dan pejabat pos.. sy beli setem RM5.00 kat kedai cenderahati dalam muzium setem..lama jugak dok pilih n cari setem yg melambangkan Melaka..akhirnya jumpa juga..

Jemput masuk..

Koleksi setem dan sampul surat hari pertama dulu2...

Peti Surat dulu dan sekarang..

Lepas dr muzium setem...hsbnd sy nk masuk Muzium Senibina...Muzium Senibina ni masuk Percuma...ada tangga curam giler..klau bawak budak2 kena hati2 la skit..sbb dia bangunan lama kebanyakan tangga mmg curam.. kt dalam muzium ni bnyak replika bangunan bersejarah, bangunan ikonik kt negeri2 di Malaysia...cantik btul bangunan dan senibina zaman dulu klau nk compare dengan sekarang..klau korang belajar mengenai senibina korang g la masuk Muzium ni..

Replika Stesen Keretapi Kuala Lumpur..

Replika Rumah Baba Nyonya Melaka

Replika Menara Condong Teluk Intan

Ok...dah penat jalan2 masuk muzium kitorang g ke bahagian bangunan merah2 tu..g rehat minum Cendol Jam Besar. Cendol ni pun adalah benda yg korang kene pegi rasa klau g ke Melaka....memang sedap..xmanis sgt...sy makan cendol biasa...hsbnd mkn cendol special ada aiskrim...kat sini tempat redup berangin..rasa nak tambah berkali2 je cendol tu...tp ramai org dh tunggu...so klau mkn cendol kt sini..pas makan kene trus bangun...jangan nk lepak lama2..ramai org nk rasa cendol tu jugak..

Belakang tu ada Hard Rock Hotel..cantik..
nnt ada duit terlajak lebih bleh la bermalam kt situ plak..hahaha..

Jam Besar

Mai pilih...mai pilih!!

Dah puas minum cendol..sy pegi kt bangunan merah tu...tepi tu ada jual souvenir jugak...harga souvenir kt sini standard je..1 Rm4.. 3 Rm10.. so sy beli keychain dan magnet utk koleksi sendiri..sambil saya belek2 souvenir hsbnd sy jln2 ambik gmbr kat situ.. pastu kitorang masuk dalam muzium bangunan merah tu..muzium ni masuk berbayar RM5.00 seorang...dalam tu banyak citer sejarah Melaka..pasal kota A famosa, Puteri Hang Li Po, pasal barang dagangan, orang portugis, belanda dan macam2 lagi la..kitorang masuk kejap je dalam ni sebab hari macam dh nak hujan...kaki pun dah lenguh berjalan...dalam pukul 1.30 ptg tamat la sesi jalan2 kitorang..kitorang balik hotel untuk rehat dan solat..sampai2 je hotel hujan panas pun turun...

Muzium apa ntah nama dia xingat plak..

Courtyard dalam muzium tu..

Jom balik rehat!...
kitorang parking kete kat sini la..klau dtg awal mmg senang dpt parking..

Dah rehat..dah solat lepas asar kitorang siap2 mandi semua untuk sesi jln2 petang hari...pukul 5 kitorang kluar dr hotel menuju ke Klebang...perut pun dah lapar sbb tak makan tghari...dan lgpun hsbnd sy nk sgt try Coconut Shake..perjalanan dr hotel ke Klebang pun xjauh sgt...dalam 5km camtu...tp ptg tu jalan jem so sampai2 kt Klebang Original Coconut Shake  dlm pkl 5.30 mcm tu..hari pun dh mendung nak hujan..tp x hujan lagi... so kitorang decide utk makan kt situ je trus...utk restoran dia masuk kedalam skit...ada tempat parking semua siap kt situ.. tp kitorang taktau kitorang parking tepi jalan...tp klau korang nk bungkus je..bleh beli kt tepi jalan..org beratur memang panjang giler.. so kat situ kitorang makan nasi lemak bungkus sorang 3 bungkus dan cococut shake sorang satu..sy memang xminat..first time minum...hsbnd mmg suka...tp dia kata rasa coconut shake tu biasa2 je sedap dia..dlm pkl 6.20ptg kitorang dh gerak balik sbb dh start hujan..lgpun parking jauh kt tepi jalan so kene cepat..hehehe..

Restoren Coconut Shake yg top skali kt Klebang ni..

Segelas Rm2.40 je..nasi lemak sebungkus RM1.40

Haaaa...ramai kan...kat blah luar pun ramai...siap ada RELA jaga lg..

Naik je kereta hujan dah lebat dah...ingat nk g Muzium Samudera..tp hujan xbest plak..nk jalan2 pun xbleh.. jalan pun jem..so kitorang g jalan2 naik kete je..kitorang ke Masjid Selat Melaka..masjid terapung...tp turun kejap je..untuk ambik gambar..balik dr situ jalan jem sampai la ke Maghrib... kitorang decide utk pegi makan malam trus kt Umbai walaupun perut kenyang lg makan nasi lemak td...sebabkan jalan jem...perjalanan nk ke umbai dekat 45minit jugak..samapi2 Umbai dalam pukul 8.10mlm..

Masjid Selat Melaka waktu senja.

Kat Umbai ni kedai paling top kedai Parameswara...org memang ramai..kebanyakkan yg nk dtg situ diorang akan booking meja dulu..kitorang tak tau...so xde tempat kosong..kitorang makan kt gerai2 lain je.. ada banyak gerai kat situ..memandangkan kitorang ni bukan kaki seafood..so kitorang makan ala kadar je.. tp rasa dia sedap jugak...total makan seafood kat Umbai tu RM46.80.. udang2 dia besar giler..sotong semua besar dan segar2...

Medan Ikan bakar di Umbai.

Udang 6 ekor masak pedas.

Sotong Goreng Tepung 1 ekor.

Sotong Bakar 1 ekor.

Balik dari Umbai dlm pkl 9.00 mlm mcm tu..kitorang trus ke bandar balik...program malam ni naik bot...org kata naik bot malam2 best..malam lagi jem kat bandar melaka ni..kitorang pusing 2 kali baru dapat parking dekat area Menara Taming Sari.. dari menara nak ke tempat bot xjauh pun..bleh jalan kaki..tp hsbnd ajak naik beca..sbb dia kata dh bnyk kali org pelawa naik beca..sbnrnya bukan xnk naik..tp kitorang ni gemuk..hahahahaha...ksian kt org tu nk kayuh nnt berat..then kitorang naik kt abg beca yg muda lg...tenaga kuat skit..siap ckp lg kitorang gemuk xpe ke?? dia kata ok..hahahahaha... naik beca pusing2 bandar hilir caj dia RM25..klau nk trus ke tempat bot caj dia RM15..so kitorang pilih pusing2 skali RM25..mmg bersusah payah abg tu kayuh..huhuhuh...last masa turun tu kitorang bg dia RM30...extra caj sbb kitorang sedar kitorang gemuk..hahahahaha

Beca waktu malam...meriah kemain..ni bukan beca kitorang naik..
beca kitorang naik tema Frozen..ada Anna dan Elsa..hahaha..

Sambil beratur tunggu bot..huhuhu..lama beb! 
waktu malam gmbr xbnyk sgt sbb gmbr jd x cantik..huhuhu...
dlm bot lg la xdpt nk bergambar..segan duk dekat sgt ngan org lain..huhuhu

masa nak naik bot tu...orang ramai jugak...beratur panjang...kitorang beratur je dh dekat 40minit...dari 10.15mlm sampai pkl 11.00 mlm baru dpt naik...masa beratur tu ada la org buat busking persembahan mcm2 la..so xde la boring sangat..tp penat jugak la berdiri lama... harga tiket nak naik bot tu sorang RM15.90..dpt air kotak dan biskut sorang satu...dh include dlm pakej.. naik bot tu lama jugak...sangat berbaloi dengan harga dia...dekat sejam jugak perjalanan pergi dan balik naik bot tu...perjalanan tu nampak la jonker walk, lukisan mural wall art tu...lalu kampung morten dan patah balik semula..masa turun dr bot tu...diorang jual gmbr kitorang yg diorg ambik masa kat pagar nak masuk tu..mahal jugak...satu set RM50..ada dua gambar dalam frame..dan 1 keychain...tp kitorang tinggal RM20 je..hahahaha...tu pun sebenarnya ingat nk pegi jalan2 kt Jonker Street...last hsbnd sy kawtim ngan budak tu...kitorang beli gambar saja 2 keping dgn harga RM20..trus la licin duit kitorang malam tu nak beli air pun xdapat..hahaha...ATM dah tutup..jauh plak tu..lgpun masa tu dah pukul 12.00 tgh malam.. so kitorang trus balik hotel...mandi..solat dan tido xsedar diri...letih btul dari pg sampai ke mlm brjalan je...kaki dah melecet2 dh pun...

Pagi Ahad..kitorang kluar dr hotel pukul 9 pagi jugak.. hari ni program pendek je sebab pukul 12.00 tgh hari dh kene check out...so kluar g sarapan dulu...plan nak sarapan kedai sama je..tp ramai org plak..so kitorang sarapan kat Kedai Nasi Lemak Ujong Pasir...dekat je ngan Ming Huat tu...Kedai ni pun btul2 tepi simpang..jumpa kedai ni dulu br jumpa Ming Huat..so kat situ saya manak roti canai 2 keping dan hsbnd mkn nasi lemak.. 

Kedai Nasi Lemak Ujong Pasir.

Total semua ni baru RM8.80..

Lepas sarapan aktivitinya adalah naik Menara Taming Sari... pegi pagi orang x ramai..tp kitorang naik lmbat skit sbb nk cari kupon parking kete..sbb semalam dah kene saman...tak tau plak kene ada kupon parking..huhhuh...so lepas jmp kupon parking trus pegi beli tiket naik menara tu RM15 seorang..dapat air mineral dan bahulu...masa tu blum pkl 10.00 pg..org tak ramai lg..so beli tiket trus naik...naik menara tu kejap je dalam 15 minit macam tu...dah naik dia pusing2 untuk tengok view sekeliling...seronok juga naik ni.. hihihihihi.. kat sini pun ada jual gambar RM50 tu jugak..tp kitorang xbeli sbb dia xbg beli gambar je..kene beli satu set jugak..so abaikan je la...haahhaha...lepas tu kitorang lepak jap kt area menara tu...sbb hsbnd nk try air coconut shake kt situ..xpuas hati yg semalam pny katanya...so lepak2 la sambil makan buah..dan kitorang tapau Putu Bambu World sepaket RM3.50..sebab bajet ada lebih lagi...hihihihihi 


Menara Taming Sari.

Pandangan Muzium Samudera dari atas.

Program seterusnya nak g Muzium Samudera...muzium kapal tu...tp ramai dah org beratur...so kitorang cancel pegi situ...sbb takut lambat plak check out nnt.. so kitorang g ke Muzium Kastam kat tepi muzium kapal tu..dekat dengan tempat bot semalam..masuk muzium ni percuma..mak pesan suh masuk muzium ni..sbb ada gambar arwah atuk saya...atuk saya dulu seorang pegawai kastam..so masuk dlm tu cari2 gambar jumpa la gambar atuk saya tu..mujur sy ingat lg..sbb mak ada tunjuk gambar tu dulu..dlm 20 minit juga dalam muzium...ada bnyk gambar2 pegawai kastam serata negeri dan ada juga di pamerkan barang2 rampasan kastam...setel tu kitorang kluar utk trus balik ke hotel untuk check out.. ngam2 pkl 12.00 tghari kitorang check out..

Muzium Kastam

Nampak tak? Ni la arwah atuk saya..hehehe

Beli souvenir kapal comel plak..Rm6 je..

So dah nak balik dah...odw nak balik tu kitorang singgah di Kampung Morten...cantik comel2 rumah kampung kat sini...ingat nk pegi Villa Sentosa tapi tutup plak hari tu..so posing2 je la kat laman Villa Sentosa tu sesuka hati kitorang...

Gmbr kitorang yg paling ok skali..sbb tu yg ni je saya masukkan...
lain semua gmbr bersepah..sorg pejam mata la apa la...hahaha

Ni Villa Sentosa..tp xbukak..

Ni xtau rumah sape...tp cantik kan...kan..kan..

Setel semua aktiviti percutian kat Melaka..dari Kampung Morten kitorang ke UTC...dekat je ngan Kampung Morten tu....untuk bayar saman parking semalam...bayar trus senang...xnak bawak balik hutang..huhuhu...dapat diskaun bayar RM10 je drpd RM30...jimat duit RM20...alhamdulillah..trus gerak balik menghala ke highway kitorang singgah makan tghari n solat kat Ayer Keroh..pukul 6.15ptg Alhamdulillah selamat sampai ke Shah Alam...odw balik tu highway jem dan bertembung dengan eksiden...so sampai lambat skit...takpela..biar lambat asal selamat..

Souvenir.. kapal Rm6, Magnet 2 + keychai RM10...setem RM5..

So rumusan bajet percutian ke Melaka adalah seperti berikut :

Hotel 2 Malam = RM249.00
Sarapan Restoren Ming Huat = RM11.00
Tiket Masuk Muzium (RM3+RM3+RM5)x2 = RM22.00
Cendol Jam Besar = RM8.00
Coconut Shake Klebang + Nasi Lemak = RM13.20
Seafood Umbai = RM46.80
Beca = RM30.00
Bot RM15.90x2 = RM31.80
Gambar Bot = RM20.00
Sarapan Kedai Nasi Lemak = RM8.80
Menara Taming Sari RM15.00x2 = RM30.00
Putu Bambu World = RM3.50
Souvenir Magnet, Keychain, Setem, Kapal = RM21.00

Total RM495.10..

YEAY!! Alhamdulillah x over budget.. bleh plan untuk percutian seterusnya bulan Mei 2016 utk anniversary...insyaAllah.. 

Note : Erm..beli kupon parking dan bayar saman tu xtermasuk dalam budget tau..hahahahha..utk lain org lain la bajet nya...ni sekadar bajet semasa di Melaka sahaja.. tol, minyak, touch n go semua x termasuk dalam bajet..

sekian. terima kasih kerana membaca =)
panjang ni..penat taip n penat tunggu gambar loading..hahaha