There was an error in this gadget

Friday, April 26

suami saya demam

dua hari lepas..laki aku dh start nk demam..tp dia push jugak diri dia utk siapkan keje2 3D dia...then semalam dh start demam teruk..mujur keje dia sempat siapkan petang tu..so malam tadi dia tido awal..dlm pukul 12 mlm...kira awal la tu..slalu dia tido lewat kadang2 stay up sampai subuh..lepas subuh baru tido..mayb sebab letih kerja kejar dateline..then dia demam...ksiannye~~..

so alkisahnya...malam td aku xbleh tdo plak..sbb aku dh biasa tdo lewat kurang2 lepas pukul 3 baru bleh tdo..tp aku duk bergolek2 je la sebelah dia yg dh tdo nyenyak tu..sambil2 main ipad, buat research2 pasal kesihatan dan main game aku pun tertido...dan masa tido tu aku bermimpi..mimpi yang meletihkan..dalam mimpi tu..aku dalam perjalanan nk ke suatu tempat untuk cari ubat penawar demam..tp sepanjang odw tu..aku ada ngan laki aku la..dia xhabis2 dgn selsema dia...so dlm mimpi tu...aku kene lalu water park..ada budak2 baling pelampung..pastu masuk dalam hutan,,kluar2 hutan jumpa sorang akak ni mintak tolong designkan bilik anak dia...siap pegi rumah contoh lg..pastu nk tunggu akak tu decide punya la lama...balik dari site lepas tu hujan lebat...lalu kt lereng2 bukit...banjir pulak tu.....bapak la susahnya perjalanan aku nk g carikan ubat demam tuk laki aku...sampai aku rasa bnyk nye rintangan..dh lambat ni nk bg laki aku mkn ubat...

dalam keresahan tu...tiba2 aku terjaga...alarm bunyi waktu subuh,,,aku trus kejut laki aku..aku tny dia.."dah pukul 6..nak makan panadol x??"......sebenarnya xla susah mana nk jaga laki masa demam ni...hahaha..dalam mimpi beria2..realitinya..bg mkn panadol je..

Thursday, April 25

entry apa2 je la


bulan April ni skali lagi aku bersedih dengan kepemergian kucing kesayangan aku yg aku bela dh 3 tahun lebih dah...akhirnya kembali kehadrat Tuhannya yang Esa..tp buat masa ni aku xbleh lg nk citer pasal kucing tu..dan kemungkinan aku akan jadik pening kepala kerana bersedih..mmg aku bersedih..tp aku cuba pertahankan..kerana aku blajar untuk redha di atas ketentuan Ilahi...

then citer lain bulan ni percubaan utk memengandungkan diri masih tidak berjaya..pg td..try UPT setelah delay period 8 hari..masih negativ..namun di hati masih terpaut rasa berangan nak memengandungkan diri ini...hahaha...berikutan itu langsung berlaku konsultasi dan runding bicara dengan teman yang sama2 berjuang utk memengandungkan diri ini...inilah usaha gigih kami...berusaha dan bertawakkal kepada Allah...tp skrg ni aku ada mengidam..mengidam bau ubat nyamuk..ahahaha..skrg ni tdo pasang ubat nyamuk~~aaah..sedapnya la..laki akupun suka...siap ingatkan lg klau aku terlupa pasang..


citer lain lg..hari ni aku start mengemas balik barang2 utk dibawa pindah..letih jugak..dan ada bnyk gak benda yang tak packing lg...klau diikutkan hati..berangan nk pindah secara serius dalam bulan 6..stakat ni apa yg ada hanya peti ais dan kerusi tamu sahaja..itupun tanpa meja..meja makan lagi la tiada..hurm...terpikir2 gak mcm mana nk sambut tetamu masa raya nnt..mungkin next year kot baru bleh datang..hahaha...hari tu sambil membeli lampu utk rumah klien..aku memborong la 4 biji kotak ni..satu RM4.90..kecik je..tp nk Ikea jugak...so beli la..tuk letak barang kecik2..skurang2nya..nnt nk letak kat almari/rak dah nmpk la kekemasannya itu...dan diharap2 kucing2 aku tidak la mencekaunya...


utk kerja2 yg aku sedang buat skrg..aku tgh buat kad kawen, banner dan penunjuk jalan utk kenduri kawen kawan skolah aku..xsangka gak dia berminat nk suh aku buatkan,,walaupun aku xde la promote2 pun..rezki Allah nk bg..dia berkenan dgn kad kawen aku..so draf dan sample kad aku dh siapkan..nnt aku citer kt blog Krafty Qist Kiss Cats aku tu.... 


citer pasal review kawen plak...tak sangka ada ramai giler ( bagi aku dh ramai giler la tu)...org view entry review pasal baju kawen...walaupun blog aku xramai org follow..mayb keyword membuatkan ramai b2b yg search pasal baju2 kawen then terlink ke blog aku...hehehe...alhamdulillah..terimakasih la kerana membaca entry review yg panjang tu..tu review untuk yg bajet ciput je adik2 sekalian...hahaha..so next entry aku xtau nk review pasal ape plak..pasal meja makan ke,,barang kemas ke? hadiah2 kawen? or photografer...hurm..tunggulah aku rajin..skrg mood tgh kureng nk mengupdate...

Thursday, April 18

anniversary 2013!


hari ini hari khamis..hari ini 18 April 2013...hari ni aku nk update blog..sebab ape nk update?...sebab hari ni anniversary...anniversary percintaan la sgt...seperti tahun sebelum2nya..xde yg special pun yg dilakukan utk anniversary ni..xde la penting mana pun..bg kitorg la..just ingat gitu2 je..tu pun aku je la yg ingat sbb aku kan pompuan..dia laki..xambik port pun...ahahaha..so bersempena dgn hari ni..aku nk cerita mcm mana kitorg plan utk kawen..hehehe...memandangkan tahun lepas citer pasal detik2 percintaan...hahaha..boleh klik link bawah klau nk baca la..


ok....pada tahun 2010 sejurus selepas abis degree n masing2 mencari kerja..maka kitorg pun mula berpikir utk kawen..laki aku kata nk kawen umur 27...aku xkisah..lg cepat lg bagus...sbb mak aku dh push2 suh kawen...sbb bile dh abis blajar ni..dah ada keje je..dpt gaji..so bleh la kumpul duit utk kawen..kan ke kawen cepat tu lg bagus dr terus2 berhubungan tanpa ada pertalian yg sah..ni kata mak aku la..tp masa tu hidup kitorang pun terumbang-ambing lagi...dapat gaji simpan n buat shopping2....maklumlah..baru merasa duit sdiri...ish3....bila dikenang balik..klau aku xguna duit simpanan aku dulu untuk beli bnd2 xberfaedah..mesti skrg aku bleh buat kitchen cabinet utk umah kitorg..huhuhu...tp brg yg lepas jgn dikenang...kan!kan!kan!

ini adalah antara pembaziran yg telah dilakukan..main nye kejap je..last2 jadi perhiasan sehingga ke hari ini...harga basikal laki aku adalah 5 kali ganda dari harga basikal aku...hahahah...damn! pembaziran...

tamatlah tahun berfoya2 kitorang pada 2010 tu...pada tahun 2011 plak...dlm bulan 3...aku benti keje...laki aku pun sama..kitorg dpt job buat ID & 3D..so kitorang start buat freelance la masa tu secara sepenuh masa...ada sorg kawan lg yg join iaitu Alan...kitorg bahagi kerja aku handle tang planning, alan handle technical drawing & laki aku handle 3D...maka kolaborasi kitorg pada masa tu sgt la membantu kitorg untuk mencari rezki bersama2...seperti biasa..ada klien yg bayar..ada yg x bayar...tp tu semua rezki...klau ada..ada la...klau xde usaha la lagi...dlm masa yg sama..aku ngan laki aku start mengumpul duit syiling dan duit RM1.. ..then laki aku tiba2 je ajak aku tunang...dia bgtau masa birthday aku...hadiah birthday katanya...hahaha..siap tny lg...best tak hadiah tu?? hahaha..mesti la best...aku pun trus ok je la kan...terima hadiah dgn hati yg terbuka...tp masa tu dia xbg bgtau kt mak abah aku lg..sebab dlm perancangan...



selain daripada hadiah ajak kawen...aku jugak dapat hadiah g tgk pesta belon udara ni kt putrajaya 
20 3 2011..aku teringin nk g tgk..n laki aku ni xsuka tmpt2 mcm ni..tp mmg panas pun..sbb masa tu sampai2 dh tghari...kitorg jalan2 kejap je then duk bawah pokok posing2 syok sendiri...



so masa tu kitorg berusaha bersungguh2 la utk mengumpul duit syiling dan duit singgit tu..sbb duit tu yg akan dipakai utk preparation tunang...maklumla..keje sendiri..xbleh nak harap duit dr klien sgt..takut nnt plan2 xjadi...then dalam bulan april baru la kitorg bgtau kt mak bapak masing2 pasal hajat di hati ingin memetik bunga di taman...ahahaha...diorg semua ok n lg seronok la dgr kitorang nk tunang...so kitorang tetapkan tarikh dalam bulan 10...1hb 10 2011...hari sabtu...okla kan...lebih kurang 7 bulan utk buat preparation...walaupun klau diikutkan...tahun 2010 kitorg punya pendapatan dlm keadaan terumbang ambing..tp suka membazir...then 2011 keje sendiri plak..keadaan kitorg bukan terumbang ambing lagi..dah level2 kambing mkn rumput pg..makan rumput ptg..hahaha...tp kitorg mengubah mentaliti kitorg..mungkin bila kita niat utk buat bnd baik..Allah akan tolong permudahkan hidup kitorg..dan Alhamdulillah..kitorang berjaya kumpul duit untuk tunang RM3000 lebih skit...berbekas2 duit tabungan kitorang..siap Alan pun tolong kirakan skali..huhuhu...


kolaborasi 3 serangkai...hahah..ni gambar masa wedding Alin..


maka bertunang la kitorg pada tarikh yg tersebut di atas..1 10 2011...sebelum bertunang tu kitorg dh plan utk tentukan tarikh kahwin gak....so tinggal bgtau kt family je la...masa majlis tunang tu..duit mas kahwin dan duit hantaran mak aku yg tetapkan...queen la katakan..haha..tp abah n abg2 aku proceed....aku xkisah la beberapa yg penting dapat jadik isteri epul~~~auuuuww~ hahaha..dan Alhamdulillah..keluarga epul terima dengan terkejut dan senang hati dan macam xpercaya pun ada...hahaha...sampai 2 ke 3 kali lepas dr majlis tunang tu tny btul ke harga hantaran dan mas kahwin tu....haha...harga2 tu mak aku tentukan berdasarkan perkara2 yg tertentu...











malu plak~~ish~~

so tarikh masa tu kitorg ambik dalam bulan May 2012...tujuh bulan jugak dr tarikh tunang..iaitu tarikh bertungkus lumus untuk mencari rezeki dan buat persiapan...kenduri blah laki..buat untuk 2 pengantin..epul n abg dia..so abg epul dh pilih tarikh kawin dlm pertengahan bulan April..so kitorg decide utk blah laki ambik sebulan selepas abg epul punya kenduri blah pompuan..so keputusannya..kt umah aku 5 5 2012..blah laki 13 5 2012...

persiapan utk kawen penuh dgn pancaroba..hahaha..xdela..biasa2 je..so dengan budget perkahwinan yg tiada..aku plan utk DIY je segala apa yg aku reti n mampu buat utk wedding aku....aku bnyk spend masa kt umah buat bunga telur la..handbouqet la dan macam2 lg la...rasanya2 aku kuar duit xsampai RM500 pun utk deko2 dan brg2 yg aku DIY..pakai yg recycle je dan beli brg2 tambahan skit...family aku mmg suka la aku DIY bnd2 ni..terutamanya bapak aku...sbb family aku xsuka membazir utk buat preparation kawen...sbb bnd2 tu semua mcm pakai buang je..diorg lebih spend kt makanan & doorgift utk tetamu...

laki aku plak sibuk la cari job2 3D...masa tu mmg buat 3D je..sbb Alan dh fly ke London..so xcukup geng nk buat keje2 design ni...masa tu..dapat je payment..kitorg trus beli brg2...bnd pertama yg kitorg setelkan...baju kawen n kad kawen....then dpt payment lg...tu pun 2bulan sebelum kawen baru dpt...kitorg guna buat beli brg2 hantaran plak..berikutnya cukupkan duit hantaran dan beli brg kemas utk batal air sembahyang...



sahabat selamanya~~insyaAllah...=')

maka berlangsunglah majlis pernikahan dan majlis undangan kitorg di bulan May 2012...dan Alhamdulillah...dh hampir2 setahun kitorg berumah tangga...dan salah satu tujuan kitorg mempercepatkan utk kawen..(walaupun cepat setahun je...tp cepat la tu kan..hahah...)...adalah untuk mencari rezki yg berkat...dan janji Allah tu memang benar...walaupun kitorang tidak la kaya raya bersenang lenang melancong kesana kemari...honeymoon pun takde..melainkan ada org sponsor...haahha...tp kitorg happy dan saling rasa melengkapi..ditambah pula dgn kucing2 yg bnyk ini...Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana memberi kebahagiaan ini....=')...semoga Allah memberkati hidup kitorg sekeluarga dan mengurniakan ahli baru dalam keluarga ini..amiinnnn...

happy family ^_~


Sunday, April 14

APRIL punya cerita

dah lama x update blog....bulan april belum ada entry lg...citer baru xde la ape sgt....lately ni bz..bnyk keje...balik kampung dan mcm2 lg la..pasal kucing...kucing aku Gupa yg aku dh bela sejak dr 2010 plak sakit..dia adalah ibu semua kucing2 aku..aku masih berharap Allah panjangkan umur dia dan sembuhkan penyakit dia...tough jugak aku rasa tahun ni...bukan senang nk tahan perasaan sedey...lepas sekor..sekor yg sakit..tp mungkin ini yg terbaik utk diorang dan utk aku jugak...ini pembelajaran dan ujian dr Allah..aku kene redha dan terima apa yg berlaku dan akan berlaku...

Gupa masa bawak g klinik...time ni doktor xdapat detect sakit ape..sbb dia macam ok..tp Selasa lepas dia dh xnk mkn..bwk g klinik dok kata kene kuning..huhuhu..='(

citer lain...lately ni slalu pening2 kepala..aku bnyk sgt pikir pasal kucing2..pasal keje2 yg bnyk..pasal nk bahagikan masa utk kemas2 barang nak bawak pindah dan jugak pasal game Candy Crush yg pening aku nk pikir macam mana nk menang level2 dia..hahaha....pasal keje...Alhamdulillah..ada org mintak kitorang renovate rumah dia..bukan la major works pun...just keje repair2, buat kitchen kabinet dan mengecat..so hampir setiap hari gak la ulang alik ke Klang...

antara barang yg aku kemas..kotak brg2 bunga aku..dh setahun terperap dlm tong ijau tu..main sumbat je..last guna brg2 ni pun utk kawen..bile kemas btul2..muat masuk tong kecik...bnyk giler barang2 n riben aku rupenye...xtau nk buat ape buat masa ni..tunggu anak sdara aku kawen kot..hahaha

minggu lepas ada balik kampung...abah mertua aku sakit masuk hospital..so g melawat jap...sakit macam2..dan slalu kuar masuk wad...lgpun hari tu besday laki aku..so hadiah besday dia adalah jumpa abah dia...lepas dari balik jengka trus balik segamat...dah lama gak x balik segamat...sebab slalu balik ke Jengka je..tu pun sebab abah slalu kuar masuk wad..bila kita balik melawat terubat la skit hati dia...=).... balik dari kampung start bz balik dgn kerja2 kat sini...rezeki Allah nk bagi...


dah lama xpos gambar sdiri..hahaha..ni masa lepak kt Segamat..dah lama xmkn mushroom soup ngan garlic bread...sedap btul rasa..nk tambah order lg laki aku xbagi..sbb kat umah dh mkn bnyk..haha..xsedar diri btul aku ni..hahaha...xpuas2 menggemukkan diri...


citer terkini...semalam aku dapat anak sdara baru..anak Lie..abg ipar aku yg kawen saing hari tu...rezeki dia sampai dulu...baby boy..comel, putih, gebu....geram tgk...jeles pun ada gak..hahaha....time mengundi nnt baru la dapat balik jumpa baby baru...hadiah dah bagi awal...sbb dh tau bz xsempat balik...so citer pasal hadiah...aku tempah Diapers Cake...tempah dari kawan..so sape2 yg nk tempah nnt aku bleh bg contact dia...bg aku sangat berbaloi...aku tgk pun rasa sayang nk bagi...hahahaha...


Lie & Aja baby boy...nama blum tau lg..lahir semalam 13/04/13 pukul 9.30mlm..kt hospital Temerloh...yg tepi tu plak..tu la diapers cake yg aku tempah tu...suka sgt!!..

last skali..dalam kepeningan memikirkan kesihatan kucing aku dan kebizian dengan kerja2 mengemas brg utk pindah..aku selalu berharap agar Allah kurniakan aku zuriat plak lepas ni..aminnn~~~semoga abah mertua aku pun jumpa ubat yg sesuai untuk penyakitnya...dan kesihatan beliau pulih dan semoga anak Lie membesar menjadi anak yg soleh....amiiinnn~~ 

*tunggu AcuQist datang tgk baby ye masa mengundi nnt..dan masa mengundi adalah anniversary aku yg pertama jugak...waaaah...celebrate besar2an seluruh Malaysia..hahaha...semoga Allah beri kemenangan pada pihak yg benar masa pilihanraya nnt...