There was an error in this gadget

Tuesday, November 5

Manager yang Mengantuk

enrty ni pendek je..sebab aku tgh mengantuk..manager?? aku la manager tu..hahaha..manager la sgt kan..so skrg ni officially aku dh keje secara online..harap2 aku bleh bg komitmen...ni pun br try2 nk bgn awal2..tp tgh ari dh ngantuk..aku ni dh lama xbekerja..tp bila skali dpt kerja..mcm2 kerja plak..semua nk dalam satu masa yg sama...alhamdulillah...rezeki..so aku sgt letih n mengantuk hari ni..smlm ada meeting blk lewat..mlm before tu pulun buat drawing..so hari ni tggl keje2 umah dgn keje2 yg aku manage ni la..kesimpulannya...aku sangat mengantuk lagi..baju tak basuh lg..umah xsapu..dan mcm2 lg...hohoho..skrg kene jd seorang yg multitasking... next entry aku nk citer pasal TTC..bulan lepas ada mcm2 bnd yg aku try2..hahaha...aku update klau rajin dan free la ye..k bye!

Tuesday, October 8

selipar, kasut & adik beradiknya

ini adalah entry bagi melatih diri untuk rajin semula...setelah malas yang membelenggu diri ni berlarutan dan berpanjangan...so di hari ini aku nk citer benda basic je..iaitu pasal selipar kasut dan adik beradiknya.... 

masa aku kecik2 dulu..segala pemakaian aku adalah di bawah pantauan dan ketetapan dari mak aku...aku mmg jenis pakai je..asal dapat baju baru ke kasut baru ke..xkisah..semua mak pilih..so masa aku kecik2 dulu..aku pakai kasut sarung..pakai stokin renda2...comel giler..hahaha...untuk santai2 mak aku belikan aku sandal.. masa tu mak aku ada belikan aku sandal Body Glove..warna hitam ada line kuning2..paling aku suka la masa tu..then klau selipar plak aku pakai yg jenis sarung..bukan jenis beach sandal tu..yg ada tali tgh2 jari tu...

masa skolah plak..aku lebih kepada pakai kasut Bata tapak biru..kasut strap2..merasa sekali je pakai kasut Sparx yg canggih2 tu..then bila aku darjah 6 aku dah start pakai kasut tali...North Star..family aku mmg jenis suka beli yg ada brand..ntahla..sampai skrg pun..tp brand2 tertentu yang berbaloi di beli la..start form 1...sampai la ke form 5...aku dh pakai kasut Converse g skolah..sepanjang 5 tahun tu aku ada 3 pasang je kasut skolah...ha~~ semua Converse High Cut..aku xbiasa pakai lowcut..rasa nak tercabut je...penah gak beli kasut2 lain..tapi aku xsuka..tetap nk Converse...dan masa tu aku sorang je pakai Converse g skolah...hehehe..dh la masa tu baru pindah skolah kt Johor..skolah Convent..so jadik perhatian la aku masa tu..hahahaha...adoi~~ tahun2 berikutnya baru la budak lain yg pakai..tp still 2 ke 3 org je la...


so ketiga2 kasut Converse aku tu aku bg nama...sampai la kawan2 aku semua pun xtau..saiz kasut berbeza2..yela..dari form 1sampai form 5..kaki aku pun membesar la..satu kasut aku tu aku bg nama 'Selembut Sutera' tu kasut Converse pertama aku..aku bg nama tu sebab kasut tu dh lusuh sgt..tp still aku pakai sampai ke form5..dh koyak2 berbulu2 dh...tp pakai sedap..lembut je..haha..then yg kedua aku bg nama 'Si Manja'..sbb tali kasut tu selalu tercabut..so nk perhatian je kasut tu...dan yg ketiga kalau xsilap..aku bg nama 'Mc Donald' sebab kasut tu besar sangat n buat kaki aku nmpk besar...hahaha...

akibat keselesaan memakai Converse ni..then masa aku masuk U..mak aku belikan sepasang..sbb kene bawak kasut kan utk orientasi dll....mak aku belikan Converse mcm kasut skolah..tp berwarna..warna purple...dan start dr Uitm aku mula mengumpul koleksi kasut2 Converse aku..aku ada 4 kasut high cut..2 low cut... yg low cut tu aku pakai kejap je..xsuka...

converse berwarna aku yg pertama, lepas tu aku ada converse kain denim warna coklat...cari2 gambar xjumpa plak...


penah gak ada yg strap2 mcm ni..tp warna hijau + maroon...aku xberkenan langsung..abang aku yg belikan..saiz besar plak tu...so xpakai bagi kt org..

yg macam ni pun ada...pakai kejap je..sebab saiz terkecik..masa tu clearance..abg aku belikan jugak..skrg bg anak sdara aku pakai...

aku ada gak kasut semua hitam untuk pakai masa Kesatria...dah habis Kesatria aku bg anak sdara aku jugak pakai g skolah...

dan ini adalah kasut aku yg terakhir...limited edition..pakai beberapa kali je yg ni...huhuhu..elok lg rupa dia sampai skrg..

dan maka setelah aku berkapel dengan si dia..dia pun kata kat aku..dah ada BF kene la pakai mcm pompuan skit..xmo pakai Converse sgt la..hahahaha...dia belanja aku satu sandal dgn hasil duit freelance dia dulu2...huhuhu..seingat aku kasut tu aku beli kt Topshop KLCC..sampai skrg aku simpan walaupun dh beberapa kali dah aku nk buang sebab dh buruk...kasut tu mcm ni la lebih kurang rupa dia...sandal gedik2..ngade2...


dua 2sandal kat atas ni mmg aku ada pun ssampai skrg,,yg ni aku beli sdiri..kat Zara ada clearance..sepasang RM29.90..aku letak je dlm kete buat spare..

lepas2 mula pakai sandal ladies2 skit ni..mcm2 la patern kasut yg aku dh try,,dan aku ada..antaranya mcm yg kat bawah2 ni la..

ni mmg sebijik...kasut aku hantaran tunang..mmg best kasut ni...
aku beli jenis mcm ni...untuk pakai kawen hari tu..masa resepsi la..masa nikah jenis yg xtinggi sgt..pump shoes kot..ntah..cari gambar xjumpa..

ada gak kasut mcm ni..konon nk pakai masa kawen la..warna beige..tp sbb masa try2 catwalk aku tergolek..so aku batalkan je la hasrat tu..dan tersimpan je la kasut ni..masa pindah hari tu tgk2 balik kasut ni..skali hancur dh kene cekau ngan kucing,,hampeh btul..



sandal mcm ni..mmg bnyk kali la aku penah ada..warna pun merah2 gini la...naru la gegurl skit kan...

tapi klau nk diikutkan..antara type yg aku paling suka adalah jeni mcm bawah2 ni..harga pun xde la mahal sgt..slalu beli kt uptown...tp buat basahan la..nk jln2 baru la pakai yg mcm atas2 ni...



kasut raya aku yg lalu mcm sliper atas tu..tp jenis tebal..tp putus masa kat pasar malam..sebab tergolek jugak..hahaha..aku ni beli kasut kejap je putus sbb jalan xbtul..maka disebabkan terlalu kerap putus dalm masa yg singkat aku decide utk pakai selipar jepun je..pegi mana2 pun pakai la slipar jepun ni..g IKEA ke..KLIA ke..mana2 aku g aku pakai sliper ni je...dah tawar hati rasa nk beli kasut baru...

selesa dan paling fit dengan aku..hahaha..tp warna hitam la..xde la kaler menjolok mata mcm ni...

so hari Jumaat hari tu..aku g IKEA...then laki aku tgh ada duit skit...dia kata jom beli kasut..hahahaha...aku pun cakap..xpayah la..asyik putus je..membazir..sliper pun ok dah..asalkan xberkaki ayam..dia nk jugak belikan..hehehe..so kitorg g Ikano..g Padini...mmg selalu aku beli kasut or sliper kt Vincci or Pdi..dh selesa dah utk aku...so laki aku kata try kasut pattern gini plak...xputus..hahahaha....
so hari tu aku beli la kasut flats mcm ni..corak bunga2 laki aku pilih...aku kenan yg lain dia ambik yg tu trus try2 saiz..dia trus g bayar...harga RM45...okla..xmahal sgt...so skrg ni aku tgh membiasakan diri pakai kasut mcm ni..so buat masa ni kaki aku melecet..ahahahaha...takpe la kena amalkan slalu..mana tau dh serasi bleh beli lagi..hahhahaha

skian sajalah entry merajinkan diri aku ni..walaupun xde moral xde pengisian...cukup la skadar aku dapat praktis merajinkan diri..hahaha..aku ambik masa dekat 2 jam taip entry ni sambil google2 gambar...hahaha..k bye!

Tuesday, October 1

TTC - bulan kempat dan kelima

memandangkan bulan keempat aku xupdate ape2 mengenai TTC..maka aku sekaliguskan je la dengan yang bulan kelima..memandangkan lg beberapa hari akan masuk ke bulan kelima..so mengenai bulan keempat..iaitu mengenai angan2 aku kononnya nk ambik EPO as a supplemen tambahan tidak menjadi..memandangkan tahap ekonomi yg kurang memuaskan..tetapi time ekonomi memuaskan harga EPO yg sedang offer ketika itu telahpun tamat...so bulan keempat berTTC mana2 yang bleh di DIY je la..hahaha..harap2 anda semua paham..hahaha...di sepanjang bulan keempat dan hampir kelima ini..aku mengalami badan berangin yg teruk sangat la..sampai aku sdiri rasa bengang bile dengar bunyi angin sdiri..walaupun melepaskan angin dengan kaedah sendawa itu amat memuaskan dan melegakan..haha..no kentut2 k..kurang sopan..haha... selain dari itu..perubahan yg aku alami.aku rasa badan ni mcm panas2 je..ntah la kenapa..berhajat juga nk beli termometer konon2 nk try buat BBT la...tapi xbeli..ntahla..mood malas semua benda adalah tanda paling ketara pada bulan kempat dan berlanjutan ke bulan kelima ini.. so next hajat yg terlintas di hati..ingat nk g berurut buang angin..lgpun tempat berurut tu dekat area2 sini jugak..blehla g..insyaAllah..TTC aku ini...rasanya lebih kepada memperbetulkan mana2 yg xbtul dulu..sblm pergi mendapatkan rawatan lbh lanjut...skian, terima kasih..

erm..rasa mcm nk try homeopathy sebab baca2 kt forum mcm berkesan je kaedah tu..hurm~~dlm pertimbangan...

Thursday, September 12

hari raya yang lalu

dh lama dh habis raya...baru nk citer pasal raya..citer skit jela..just nak share gambar2 raya..ni pun copy dr family & kawan punya fb & instagram..hehe...so serba sdikit tentang raya...raya tahun ni balik Segamat dulu..malam raya sampai la ke raya ketiga...then balik Shah Alam semula utk topup makanan utk kucing2..raya kelima pagi balik ke Kuantan..beraya pastu baru balik Jengka sampai raya ketujuh...itu je la citer raya..minggu last syawal ada buat makan2 kt umah..ajak kawan2 sekelas masa UiTM dulu..itu je la gamaknya citer raya aku...hari2 yg lain aku beraya kt umah je..bersama suami, kucing dan kutu2nya...hahaha...

seperti biasa..mak & abah..org terpenting semasa hari raya dan hari2 lain pun...mak abah tema merah & pink...baju abah tu tahun2 lepas pun sama..masa kawen aku pun baju tu jugak..haha..

 gambar ni terpaksa di crop bg menyembunyikan lemak2 berlebihan...hahaha..tema kitorg warna peach...baju aku jahit sdiri guna kain backdrop pelamin kawen..haha..jimat!


 hehe...sekarang sesi bergambar bersama mak  & abah....

uzma & aufa...wakil dr abang sulung aku yg xbalik raya...diorg ni la cucu yg mak aku jaga dr baby sampai la ke besar..so diorg raya kt umah..abg aku xbalik raya sebab ada kerja..huhu...

family abg no 2....tema hijau..abg aku punya baju sama mcm abah..baju tahun2 lepas..baju isteri dan anak2 je tukar tiap2 tahun...

family abg aku no 4....baju xde tema...itam putih spiderman renda2 semua ada...

abang aku no 3..xde...beraya di perantauan...cuma raya haji ni nnt...dia pulak beraya ngan mak abah..sebab mak ngan abah dah berada di perantauan jugak skrg sampaila lepas raya haji...kitorg yg lain2 beraya di umah masing2...

hari raya pertama selepas bergambar kitorg balik ke kampung belah abah...balik Pontian..mmg jadik kebiasaan bila turn semua org balik raya umah Segamat..kitorg akan pergi ke Pontian...so ni gambar lepas sesi salam2 dan bermaaf2an...sambil tunggu yang lain2 siap nk gerak ke Pontian..

uzma dan baju tema alas meja..hahaha..dh macam alas meja aku tgk baju dia tu...haha

kawan2 skolah menengah....17 tahun, 13 tahun, 18 tahun & 15 tahun...hahahaha...beso2 dah anak sdara aku...

ni masa tunggu makcik aku bukak pintu rumah...budak2 ni tau bergambo je...abah turut jadi mangsa...haha...aku...mmg sukarela..haha

hari raya pertama pun habis...balik dari Pontian dh malam..sampai Segamat dekat pukul satu pagi....so next citer pasal beraya di rumah keluarga Jengka pulak..pagi2..raya kelima kitorang gerak dari Shah Alam trus ke Kuantan...sebab family nk beraya kat umah pakcik makcik kat sana...tahun ni kitorang beraya adik beradik je...arwah mak & abah mertua aku...telah dijemput Ilahi...walau mcm mana pun..hubungan kekeluargaan xputus..kt Kuantan g raya umah Mak Ngah dan Ayah chik..iaitu adik2 arwah abah...so ni gambar masa lepas beraya..meriah jugak...

gambar keluarga bersama Mak ngah & pak ngah...keluarga sana anak sdara kecik2 je...dan xramai mcm keluarga aku...

ini pula di rumah Ayah Chik & mak Chik...gambar dengan sepupu sepapat semua ada..

dari Kuantan pun kitorang balik lewat sampai dalam pukul 12mlm kt Jengka..then kt Jengka ada ramai sdara mara datang umah...so masak2 beramai...bila malam aku layan anak2 sdara main mercun plak...so itu je la citer raya di kampung aku...

dan pada 1 Sep aku buat makan2 untuk kawan2 sekelas....Alhmdulillah..ramai gak yg datang...aku masak2 ape yg aku reti dan ada gak diorg2 yg bawak makanan...event start dari pukul 2ptg sampaila diorg semua balik...first skali yg dtg Alan...then Alin n family...lepas tu Mek Nab & Nisa, Nurul, Ferol, Shafiq & wife..Afiq & Yati sekeluarga, Safura dan Lia Ayie...riuh rumah jadiknya,,,maklumlah..ni first time ajak kawan2 dtg umah..ape2pun..TQ sudi datang..insyaAllah..lain kali bleh buat lagi..seronok plak kawan2 dtg...=)

 copy dr IG Leeya
copy dr IG Leeya
 copy dr FB Afiq

dah besor2 semuanya...TQ korang semua...sian alin balik awal~~klau xbleh join skali....hehe...

skian..tuje la citer raya aku...Mohon Maaf Zahir dan Batin...

Thursday, August 29

terbaca dan berfikir

hari ni aku nk share artikel..seabgai pesanan utk diri aku dan untuk sesape je la...tergerak hati nk baca..ada salah sorg kawan FB yg post..then bila aku baca..aku rasa..bnd ni patut aku share dan save sebagai peringatan klau aku lupa..maklumlah..aku ni lalai orgnya..so sesiapa free..jemputla membaca..moga2 mendapat hidayah dan petunjuk untuk jadik yg lebih baik..insyaAllah...

Nasihat buat isteri wanita pejuang agama. Baca dan Fahamilah kerana wanita pernah mendapat salam dari Allah sendiri yakni Khadijah RA. 


Khadijah sangat kaya tapi dia mencintai Allah dan Rasul yakni suaminya sendiri sehingga ketika hendak pejamkan mata dari dunia tiada apa yang tinggal melainkan baju yang bertampal. kata Syeikh Tariq Jamil rah tidak kurang dari 200 tampal.

Ya Allah, Allah, Allah, begitu sekali tapi bila Rasulullah menangis melihatnya kerana pengorbanannya yang tidak terkira, jawabnya, saya belum korban lagi,sekiranya boleh gunakanlah tulang-tulang saya untuk jihad dan perjuangan agama. Ketika itu Allah sampaikan salam padanya.

Seluruh diri dan harta untuk hidupkan Islam dan bantu perjuangan agama tapi masih manis mulutnya menyebabkan Allah sayang padanya.

Wahai isteri bantulah suami dalam perjuangan agama. Galakkan suami dan didik anak-anak untuk berjuang untuk agama. Pesanlah pada anakmu, Wahai anakku, Islam ini lebih mahal dari nyawa kamu dan ibu kamu. Perjuangkanlah Islam ini. Sediakan wanita-wanita lain untuk perjuangan ini. Korbankan perasaan kamu untuk bawa manusia dekat dengan Allah.


Senyuman isteri dikala kesusahan dan penderitaan datang, dan suami berjuang untuk agama sangat menggembirakan Allah dan menguatkan kaki suami untuk berjuang dengan kehendak Allah.

Orang dulu jika mereka pergi berjuang, mungkin mereka tidak pulang. Maafkanlah dan gembiralah jika suami balik lambat masjid kerana dakwah atau menuntut ilmu.

Jangan bermasam muka yer. Kerana seorang suami sangat gembira bila melihat isteri gembira dan tersenyum. Jadilah seperti Siti Hajar yang dtinggalkan belasan tahun di padang pasir tanpa sumber kehidupan menyembunyikan air matanya dari suaminya. Ketika suaminya pulang setelah 4 tahun, dia layan suaminya dengan baik dan tiada satu pun rungutan. Sorokkan tangisan dan air mata di bawah kaki unta.
Suami kamu mungkin tidak faham kesusahan kamu, tapi Allah sedang nilai setiap kesusahan kamu. Setiap peluh, tangisan, letih, sakit badan, sakit kepala semuanya telah diberi pahala yang sangat besar.

Wahai isteri, suami sentiasa ingin kamu mendapat apa yang kamu nak. Hiduplah sederhana dan rendahkan pandangan dari perhiasan dunia. Walaupun hanya menyebut sesuatu yang dimiliki orang lain yang suami kamu tidak mampu sudah cukup membuat suami kamu sibuk dunia untuk memenuhkan apa yang kamu nak sehingga mengabaikan agama.

Maafkanlah kekurangan mereka kerana dunia ini bukan tempat tinggal kita.Syurga tempat tinggal kita yang sebenarnya.

Jagalah solat awal waktu. Walau apapun terjadi. Siapkan suami dan anak lelaki ke masjid.

Jagalah aurat kerana Allah. Jaga aurat bukan kerana kita baik. Tapi ia perintah Allah. Apalah makna cantik jika kita dibenci oleh Allah. Biarlah dunia ini nak kata apapun, janji Allah sayang kita.
Anak ialah harta paling berharga. Didik mereka dengan iman dan sediakan mereka jadi Daie. Hidupkan rumah dengan amalan dakwah dan bacaan hadis. Nikmat sangat bila rumah setiap hari wujud suasana ilmu. Lebih nikmat dari segalanya. Rasa macam dalam syurga walaupun mungkin rumah pondok buruk dan tiada aircond dan kipas seperti rumah Nabi saw.


Janganlah korbankan anak kita dengan beri sepenuhnya pada orang lain. Anak itulah asbab dunia ini akan berubah. Dunia ini akan datang pada Islam. Kebaikan dan jutaan hidayat melalui mereka. Mereka akan pegang panji Islam di dunia dan di akhirat dengan ribuan orang dibelakang mereka. Janganlah pertaruhkan anak kita kepada orang lain. Berilah masa didik mereka. Terbaik jadilah suri rumah sepenuh masa jika berpeluang.

Takpelah dunia ini kita kurang sikit. Syurga semakin dekat. Dunia ini sekejap sahaja.

Layanlah suami dengan baik. Tawan hati mereka supaya suami gembira supaya suami boleh beri tumpuan speenuhnya kepada dakwah dan menghidupkan agama.

Janganlah habiskan air mata di depan tv, untuk dunia. Tapi gunakanlah air mata untuk Redha Allah. Untuk umat. Untuk umat selamat dari neraka.

Wahai isteri solehah, kamulah harta paling bernilai. Seluruh dunia ini tidak boleh ganti tempat kamu. Untuk isteri seperti kamu. Tiada ucapan melainkan pasti hanya Redha Allah dan Syurga Firdaus tempat kamu insyaAllah.

Artikal ditulis oleh - EBIT LEW
Di copy oleh  - AKU

Monday, August 19

TTC - bulan ketiga

dah bulan ketiga dah.....so citer untuk bulan ketiga ni..masih sama..masih berdua..blum berdua setengah..hahaha..ok..untuk kali ni period delay dekat sebulan..dan alhamdulillah dapatla aku puasa penuh tahun ni..hehehe...maybe sbb aku masa bulan puasa kurang minum air masak..minum air manis2 je...tu yg period aku terganggu balik...then bila raya makan macam2 plak...bila abis beraya duk umah je..aku pun start minum air masak semula...dan period la aku keesokan harinya...mmg berkesan petua bg period aku ni...hahahaha..so untuk bulan ketiga ni..aku nk try ambik supplemen semula..untuk btulkan period iaitu EPO...tp blum beli lagi..maybe aku akan try EPO dan asid folik sekali lagi...InsyaAllah..

k la..ni entry pendek je..nk update citer pasal raya plak..SELAMAT HARI RAYA minggu kedua!

Thursday, July 11

TTC - bulan kedua

Alhamdulillah...selamat berpuasa..setel sudah aktiviti memindah dan memunggah barang..so hari ni aku nk citer pasal TTC untuk bulan kedua ni...buat masa ni aku menunggu waktu..sama ada aku period or delay..berdasarkan kalendar period yg aku download..tarikh period aku akan jatuh pada 15hb ni..buat masa ni..just wait n see je la..mudah2an ada rezki... amiiin~~

ok..so dalam tempoh sebulan ni..aku just minum susu dutch lady tu je..seperti biasa..minum setiap hari..aku kurangkan minum teh,,tp sejak puasa ni dh start minum balik plak...adeh...kurangkan makan nasi..tp bulan puasa dh start makan nasi jugak...adoi~~....yg lain2nya..aku ada try minum air buah zuriat...rezki aku..hari tu abg aku g umrah..so dapatla kirim...

buah ni bapak la kerasnya...nk kopek sampai dapat biji dia tu punya la menggigil2 tangan aku nk potong..siap ada bantuan dr hammer lg..aku guna pisau dapo je..takde parang..mungkin klau ada parang senang skit kot...so bila dh dapat n jumpa buah dia...ambik la biji tu yg direbus sampai kuar air warna merah2 skit..mcm air teh...sambil minum tu berdoa la supaya dgn ikhtiar kali ni Allah permudahkan dan memberi rezki zuriat...


keras giler..gigih aku mengikis mula2 tu...

dah kikis..ditakuk2 keliling..baru bleh nk kopek trus...then baru jumpa tempurung dia...biji dia duduk dalam tu haaa~~

 ni time nk pecahkan tempurung dia...pun keras giler...lg keras dr kulit dia..yg ni mmg kene ketuk guna hammer...haha
keluar la sebiji....ulangi langkah yg sama untuk biji yg kedua...

tadaaaa...alhamdulillah...berjaya!!..

buah ni klau kt malaysia..mahal org jual..so klau ada sdara mara ke ahli kluarga yg g Mekah..kirimla...dia kene dapatkan 2 biji buah ni...rebus kedua2nya...sbb buah ni jugak dikenali sebagai buah Adam & Hawa...so kene ada 2 biji...

rasanya xde ape nk citer sgt...semoga Allah memakbulkan hajat kami dan meredhai kami...seronok tgk kawan2 yg baru bersalin dan baru mengandung...xsabar plak rasanya nk rasa mcm diorg...mudah2an murah rezki...Amin....

Saturday, June 22

Review 4 - Photographer dan Album2nya

Ok...update jap la review kali ni...letih mengemas sorg2..huhuhu...ok...mlm ni aku nk citer pasal fotografer yg bertuah yg dapat menjadi fotografer rasmi majlis kawen aku dulu....haha..untuk majlis  nikah dan resepsi di rumah aku...aku ambik Ministry of Moment....hurm...xcaya?? percayalah....ni adalah budget terbesar yg aku blanjakan untuk wedding aku...sebab yg lain aku bnyk DIY...so untuk fotografer ni ambik la yg best skit...supaya wedding aku yg ala kadar tu nmpk la grand skit..haha...ok...aku booking MOM masa diorg buat YES (year end sale)..harga RM1000 utk 1 event...aku ambik untuk 1 event je...untuk resepsi je... harga untuk RM1000 tu include : 


1 fotografer
1 custom hardcover album
6 jam tempoh bergambar
(termasuk dengan outdoor)
& unlimited gambar 
(gambar2 yg diorg ambik diorg masukkan dalam cd)

then bila dah dapat harga pakej tu..kitorang br la g ke studio diorang yg terletak kat KL...then belek2 album dan tgk pakej lain dan servis lain yg ada...balik umah kitorang pun ada la tny seorang kawan yg baru berjinak2 dgn bidang fotografi ni..kot2 harga dia murah lg..dapat jimat skit...tp harga dia sama je ngan MOM...so kitorg decide untuk pilih MOM je...baru la standard2 artis..hahaha...kitorang mmg xde survey2 tempat lain pun..sbb laki aku jenis xsuka nk survey..nk trus proceed..buang masa katanya..then awal bulan 2 tu aku call la MOM untuk booking date..ape yg aku upgrade dari pakej tu..
pakej RM1000
+ seorang fotografer RM400
+ 2 jam extra RM300
& kos transportation diorg RM280
(RM 0.70 per/km)

so total kira la sendiri.....hahaha...sbb tu aku kata ni adalah bajet terbesar yg aku keluarkan utk wedding aku...ok...aku tambah seorang lg fotografer supaya bnyk lg gambar dan moment yg diorg akan capture..klau sorg nnt dpt satu angle je..so tambah la 2 org...tp rezki aku..diorang datang berempat...3 dari MOM seorang tu amatur baru nk blaja bergambar...so total gambar yg aku dpt adalah dr ketiga2 fotografer MOM tu..rezki..byr utk 2 org dapat untuk 3 org...

then asal2nya aku ambik untuk satu event je sebab klau tak aku nikah hari jumaat dan resepsi sabtu..tp last minit tukar sebab hari jumaat dh ramai org nikah..then buat hari sabtu pagi nikah terus sambung resepsi..so aku diskas la ngan diorg bleh x klau aku nk tambah jam je..sebab aku nikah pukul 10pg..pukul 11pg dh start majlis resepsi plak..then diorg ok..so aku tambah 2 jam start dr pukul 9 pagi...( if aku ambik lg pakej..maka tambah RM1000 walaupun majlis nikah aku  xsampai 6 jam) so diorang ok..alhamdulillah..rezki lagi dapat la dua2 event tu by MOM...if tak ingat masa nikah nk suh abg aku je ambik gambar biasa2..asal ada kenangan...tp rezeki Allah nk bg...so hasilnya...

album dalam kotak... 
 cover depan..material pvc yg macam kulit tu
first page..jenis kad yg keras tu.. 
ni antara gambar masa nikah..
dan ini sesi outdoor selepas resepsi

so dua2 event gambar dalam satu album je...tp untuk yg cd aku dekat 4 keping cd..total gambar yg dicaptured 3000 lebih...bnyk giler...tak tertengok...album ni 20 pages je..so dalam ni ada la lebih kurang 100 kpg gambar je yg dimuatkan...

mengenai fotografer...fotografer diorg sangat la best..friendly and happening...abis semua gambar makcik pakcik aku,,sdara mara yg aku xkenal semua ada dalam cd tu..so pasal fotografer aku sgt la berpuas hati...cuma album dpt lmbt dr tarikh yg dijangka iaitu dekat 3bulan jugakla...sebab diorg terskip dgn gambar2 org kawen masa cuti skolah...katanya lah kan...aku kawen 3minggu sblm cuti skolah...tp xpela..dh komplen dh pun dulu..hahaha

so untuk gambar semasa majlis bertandang dekat Jengka...disponsor oleh kakak ipar aku..fotografer tu kawan dia...dan fotografer dah tua skit...dan merupakan wartawan suratkahabar Perdana...so gambar kawen kitorang adala masuk paper utk segmen..Pengantin Minggu ini..ahhahaha..adoi..klakar giler...ok..untuk album kat sini..gambar dia xbanyak..sebab fotografer sorang..dan kene ambik gambar utk 2 pengantin..fotografer tu ok..tp sebab dia dh berumur skit...segan2 la skit kitorang nk posing sakai2..semua posing adalah gaya yg diarahkan oleh fotografer tersebut...ala2 zaman dulu....tp bila tgk2 balik..ok gak...merasa bergambar style dulu..albumnya cepat siap..dapat album ni dulu dr album MOM...hasilnya...tadaaaa..

cover album..jenis yg imagewrap tu..siap ada grafik2 lg..
dan dapat satu beg kain warna itam  yg besar  
siap buatkan grafik mcm ni lg..haha.. 
dan ini antara posing2 yg diarahkan oleh fotografer tu...
aku suka posing yg ada tanjak tu...

so untuk album majlis bertandang...apa yg aku dapat adalah..

1 sticky album
1 gambar yg diframekan
1 kpg cd
+ dapat masuk suratkhabar Perdana..hehe

tadaa....hahahaha..wedding of the year la katakan..pic ni pun kawan yg terjumpa..keluar 3 minggu lepas majlis...kene tag kt fb..haha..malu giler..tp pastu trus cari suratkhabar ni..kenangan wooo!

so pasal harga aku xtau sebab org sponsor...hehe..rezeki org kawen la katakan...gambar2 dalam album ni termasuk dgn gambar dari kenduri doa selamat malam sebelum majlis dan gambar semasa majlis berlangsung....takde sesi outdoor...tp ada sesi yg bergambar macam2 gaya...gaya kene menyanyi la..gaya cedok air dalam balang..bnyk bnd yg klakar aku rasa..tp style org lama..kitorg layankan je...so secara keseluruhannya...memuaskan..dah la siap cepat..pastu susunan gambar dan cara dia susun pun kemas je..xberserabut...dan dapat satu frame saiz A3 lebih kurang..

so album yg last ni aku buat sdiri..aku beli kupon kt Groupon...memandangkan bnyk gambar2 yg lg best yg xdimasukkan dalam album..gambar MOM yg sgt bnyk tu..dicampur dgn gambar bertandang,,,gambar majlis khatam quran aku..dan gambar2 dr kamera abg aku...susunan aku susun sdiri..gigihla memilih dan menyusun...harga RM72 klau xsilap sekali dgn delivery...52 pages..cover jenis imagewrap..dan dalam printed kertas nipis..aku masukkan skali gambar masa tunang..sebab pages dia bnyk xtau nk letak gambar ape dah..haha

ni cover...bahagian depan..muka laki aku.. 
blah blkg baru muka aku...ceit! gamabr ni dia yg pilih buat cover..yg blah dalam xinvolve satu pun..tau2 cover muka dia dulu..haha..takpela..suami diutamakan..hahaha 
 aku asing per event mcm ni...so ada 5 event dlm ni..
tunang,khatam,nikah,resepsi & bertandang
gambar masa khatam..2 page ni je..xbnyk.. 
gambar masa nikah..majlis resepsi lupa nk ambik gambar plak..
dan gambar untuk majlis bertandang

so secara keseluruhannya...buat sdiri lg puas hati...boleh pilih mana nk besarkan..mana nk kecikkan..nk buat grafik ikut suka sendiri je...gambar semua aku xedit...sbb gambar2 sedia ada dah ok..maklumlah..fotografer yg bertauliah yg ambik..so nk buat album ni..senang...dh siap send file utk print..dlm masa 6 hari dah sampai depan umah...

so klau sesiapa nk tgk album bleh la dtg umah raya nnt..sbb xde org nk tgk album aku ni selain dr family aku...hahahhahha...okla..tu je...skian~ lepas ni nk review pasal hadiah kawen...review last la tu kot..mcm dh xtau je nk citer ape lg..hahaha...