There was an error in this gadget

Tuesday, May 29

Ya Sudahlah~



lagu febret masa kini.....ya~~sudahlah! sbb ape aku suka lagu ni...sbb lagu ni menunjukkan karakter laki aku...bila aku buat benda2 yg xjadi or citer kisah2 dlm mimpi ke angan2 yg xtercapai akal...dia akan cakap...'dahla~'...hahaha,,,,karakter lain2 pun ada gak dlm lagu ni..but..xyah la nk citer panjang2...rahsia rumahtangga...hahaha...kla..just nk share lagu..bukan nk share citer2 merepek....ya sudahlah~~....(aku dgr lagu ni dlm slot cerekarama sabtu lepas...hehe)


Friday, May 25

revolusi wajah2 berMEKAP!

hari ni aku nk citer pasal revolusi wajah2 aku yg berlainan setelah dimekapkan dgn tebal...menurut sejarah wajah2 aku...aku mmg penah dimekapkan masa aku skolah rendah dulu...masa buat persembahan tarian ke..bercerita ke..koir ke..just cikgu pakaikan lipstick n bedak...haha...lps tu aku xpenah kene mekap dh..n aku xsuka mekap..rasa janggal dgn wajah baru...maka aku xde la mekap2 pun...even hari konvo ke..ape ke...mmg xmekap..aku lebih biasa pakai celak mekah...celak yg mak aku bg n ajar aku pakai sejak aku masuk UiTM dulu...tu pun jarang..tp makin lama aku mula pakai hari2 celak tu...celak mekah ni bagus utk membersihkan mata..n bg mata nmpk galak...ni mak aku yg ckp...

1) Bertunang

so first time mekap adalah masa tunang aku...iaitu pada 011011....aku suh kazen aku je yg mekapkan...memandangkan dia pun tgh blajar2 mekap n br nk berkecimpung dlm kursus2 mekap ni..maka aku bg dia mempraktikkan ilmu dia ke wajah aku...ok..ni hasilnya...aku letak gambar aku yg xmekap skali supaya nmpk perubahan wajah...hehe...


mak aku awal2 dh sound supaya jgn mekap tebal2...so kazen aku mengambil masa dlm setengah jam utk mekap mcm ni...stgh jam pun dh lama bg aku...sbb slalunya klau aku siap2 xsampai 5 minit pun..haha...mekap basic n natural...xde bulu mata palsu pun...just pakai maskara..hehehe

2) Akad Nikah

kali ni aku beri peluang sekali lagi kepada kazen aku utk mempraktikkan skillnya yang kini telah mempunyai sijil untuk menjadi seorang make-up artist...dan hasilnya...

kali ni xsempat nk sound..sbb semua bz...agak tergesa2 pagi tu sbb tok kadi sampai awal dari yg dijangkakan..maka aku merelakan saja ape yg kazen aku buat n tepek2 kt muka aku...mekap ni ambik masa 40 minit...n last2 bile aku tgk cermin..alamak!!! mata aku warna hijau...hohohohoh....so aku suh kazen aku tacap supaya xnmpk hijau sgt...aku nk nikah je kot...jgn over highlight sgt...bukan nk g berparti...hohoho...disebabkan tergesa2...mak n abah aku dh bising suh cepat...maka kitorg sambung mekap n tacap dlm kete...sampai2 kt surau..sambung tacap mata tu lg...sambil tggu pengantin laki sign2 borang....erm..anak sdara aku kata muka aku macam alien....hahahaha...ni semua gara2 mata hijau...sebelum tacap..kaler mata aku tu sbnrnya warna oren + merah + hijau....hahahaha...sbb nk matching dgn kaler brooch yg aku pakai tepi tudung tu...hahahah....adoi!...btul2 jadik bahan eksperimen aku ni....

3) Majlis Resepsi

lepas shoot outdoor aku trus g kedai mak andam blkg umah aku je utk mekap majlis resepsi...mak andam tu pun pelik kenapa aku mekap mata hijau...hahahah....aku just ckp..kita kene beri peluang kpd org lain utk asah bakat...hahahha....ok...mak andam ni antara mak andam yg terkenal gak la kt Segamat ni...nama kedai andaman dia...GALERI ANDAMAN HANIE...hasil kerja tgn mak andam tu seperti berikut....

mekap utk pengantin mengambil masa 1 jam...pergh! lama btul..mujur aku dimekap secara baring...relax skit..xde la sakit pinggang or badan ni...so bleh terlelap2 jap...secara total..muka aku jadik lain trus masa first2 tgk...aku kurang puas hati sbb kene pakai bulu mata palsu...aku dh ckp xnak...pakaikan maskara je...but then mak andam tu still letak gak...aku malas nk bising2 memandangkan masa limited....erm...hukum memakai bulu mata palsu adalah sama dgn pakai rambut palsu...huhuhuhu....tp dah petang2 masa nk g shoot outdoor...aku cabut je bulu mata tu trus...

4) Majlis Bertandang

utk kat rumah sebelah lelaki...mak andam n pakaian ke ape semua diuruskan oleh kakak ipar aku...so aku ikut je...utk kt blah lelaki ni..pakaian n style standard mcm pengantin2 yg selalu kita tgk tu...tp kali ni muka aku mmg total lain....maybe sbb cara mekap n cara pakai tudung...tp ok gak..dpt rasa style lain2 dlm wedding aku....ok..mak andam ni muda lg...baru 3 tahun berkecimpung dlm kerja2 mengandam...dan hasilnya....

aku mekap start pukul 1015 pagi...sampai 1200 tgh hari...lama btul....dekat 2 jam...kali ni mmg dpt rasa betapa tebalnya mekap aku..family aku semua ketawa...laki aku buat muka pelik sbb mekap mmg lain sgt...kali ni pun mekap baring...lega~~erm..xpuas ati gak sbb kene pakai bulu mata palsu yg panjang giler...mula2 aku dh sound akak tu..aku ckp aku kuat berpeluh n nnt bulu mata tu tanggal..so xyah la..pakaikan aku maskara je....akak tu kata ok..aku ingat xpakai la..skali dia lekatkan gak bulu mata tu...siap kata gam dia mahal...kompem xcabut...argh~~~!! adoi...lagi skali aku melakukan kesilapan...huhuhu...tp gam tu mmg kuat giler...time nk cabut mmg susah...lama gak aku ambik masa nk cabut bulu mata tu...huhuhuhu

maka sekian la citer aku dan wajah2 mekap aku...kesimpulannya....tanpa mekap lagi bagus dan elok...laki aku pun xsuka aku bermekap2 ni dari dulu dampai skrg....dia kata klau nk mekap2 lg pasni mekap mcm masa tunang....tu je dh cukup...xyah tebal2 sgt...muka pun xpelik....hahahaha...

Monday, May 21

~weekend of love~


Biodata Pn Qistina Ali - umur 26 tahun - asal Johor - makanan kegemaran Bijirin / Emping Jagung - minuman kegemaran - Susu Rendah Lemak Tinggi Kalsium


Biodata En Saiful Said - umur 26 tahun - asal Pahang - makanan kegemaran Nasi Lemak Rendang Ayam - minuman kegemaran Jus Jambu Batu Merah

........... Hehehe.....xde nk citer ape...just share pic terkini setelah bergelar suami isteri...kelihatan lebih matured...hahahaa....barangkali dh ready utk jadik ibu dan bapa pula....hahahaha.... pasal makanan kegemaran tu pun mcm xde kaitan ngan gambar...tu cuma makanan yg kitorg makan masa brekpes tadi...hahaha...Erm!.. weekend yg x dirancang di Putrajaya....Petang sabtu hingga pagi ahad....walaupun kejap....tp sgt menyeronokkan...sesungguhnya janji Allah itu benar....kawen ni seronok....jiwa tenang...rezki bertambah....dan mcm2 lg rahmat yg Allah beri...alhamdulillah...syukur!..kerana diberi kesempatan menikmati hidup berkeluarga....:).......

p/s: rasa syok plak update blog lps kawen...kebarangkalian menjadi blogger tegar adalah tinggi...hahaha...bnyk bnd nk citer n nk share ni....hehehe...=p

Saturday, May 19

cilok gambar! haha!!


semalam dah update ngan fotografer...die kata diorg tgh buat layout...nnt dh siap baru tunjuk n revise semula..mana2 nk tukar ke ape ke...aiyooo!...fotografer....aku dh xsabo nk tgk gambor ni...so aku cilok gambar kt fb salah sorg fotografer tersebut...hahahaha....ni gambar instagram...jadikla kan...pengubat rasa excited....hahahah....-pic credit to : FB alif haidar.....tengkiu!!

Wednesday, May 16

gambar kawen! yeay!!

berkenduri kendara di Segamat sudah....di Jengka pun sudah...tp gambar kawen xdpt2 lg dr fotografer....huhuhuh...aku eksaited ni..hahaha....walaupun bermuka pelik dgn mekap.....dan extra pelik lg bile kene mekap kt jengka....giler tebal...nnt pasni aku citer revolusi wajah2 mekap aku....hahahaha.....erm...citer pasal gambar kawen aku...bsok nk kene update ngan fotografer tu balik...yela...klau bleh nk la siap cepat..erm! mak abah aku.. n abg aku nk sgt tgk..lgpun abg aku ada kt Malaysia ni sampai ujung bulan ni je...lps tu diorg balik Prague...tahun dpn baru balik semula...huhuhuhu....so disebabkan perasaan eksaited ni...maka aku DIY gambar kawen aku sendiri...tu pun sbb tadi aku ada terjumpa gambar2 ni time2 mengemas...dan hasilnya......tadaaaaaaa!!!!

maka ini lah dia 'gambar kawen' DIY aku.....bahan2....frame letak cek hantaran hari tu....
GAMBAR berukuran passport + kad KAWEN = GAMBAR KAWEN!!!!....selamat mencuba!!

Friday, May 11

Ditanggung HALAL!

Alhamdulillah.....syukur!terima kasih ya Allah...kerana telah menyempurnakan segala2 nya....terima kasih kerana tlh memakbulkan doa2 aku....Allah Maha Besar....hanya Dia yg tau apa yg terbaik utk hambanya....aku yg bernama QISTINA BINTI ALI.....telah selamat diijabkabulkan dgn MOHD SAIFUL BIN MOHAMMAD SAID...dgn mas kahwennya yg tersebut secara tunai...hehehe...majlis nikah pukul 10 pagi...tp tok kadi dtg awal...so aku xsempat nk mekap secara proper...n sambung mekap dlm kete...hahaha...adoiyai..nape la dtg cpt sgt....tp xpela...mekap xpenting...tok kadi dh sampai lg penting...sign borang itu ini...sesi ijab qabul pun bermula...ada sesi testing2 dulu...masa tu baru la rasa berdebar....rasa mcm biar betul aku nk dh nk kawen ni....??...alhamdulillah...dgn skali lafaz...aku sah sebagai seorg isteri kepada seorg suami...rasa nk luruh jantung ni...happy ada..sebak ada...mcm2 ada....air mata mula bergenang...tp tidak berlinang...control~~~... hehehe..cool kan?!...hahah...sang suami pun pegi menunaikan solat sunat...dan aku bersalam2an dgn ahli keluarga...kemudian...sesi batal air sembahyang...dan serah mas kahwen...sesi salam2...sesi salam2 lg sekali utk fotografer plak...kemudian..bacaan lafaz taklik...kali ni aku sebak lg sekali...tp still bleh kontrol...n last...xbleh kontrol bile baca warkah dr anakanda utk ibunda......huwaaaaaaa!!!.....xbleh tahan...sedey sgt wey.........tersedu2....brg siapa yg mendengar juga akan merasa kesyahduan itu...betapa berdosanya dan naifnya si anak terhadap ibu dan bapanya...ooooooh...air mata berlinangan dan menghakis mekap2 di pipi....huuuuu...ok dah!...citer lain plak...lps tamat sesi nikah..sesi bergambor bersama ahli keluarga...agak tergesa2 gak...sbb org dh call mak kata kt umah org dh ramai dtg....majlis resepsi start pkl 11 pg...nikah pkl 10 pg...so mmg rush skit masa tu...then semua ahli keluarga dh balik..kitorg pun sempat la jap sesi photoshoot outdoor n indoor jap dgn fotografer..dlm pkl 12 suku...kitorg balik umah n ambik baju trus gerak g kedai mak andm...nk mekap utk resepsi plak....oooh...!aku dh letih dh rasa...mlm td tdo dkt pukul 3 sbb g pasang penunjuk jalan dgn abg aku....hoho...masa mekap kt kedai mak andam tu...dimekap secara berbaring....ada ekon...n aku sempat terlelap...hahaha...adoi bikin malu je...tp aura kt bilik mekap tu sgt la selesa....aku mmg dh letih sgt lgpun...dh berapa hari tido lewat..maklumla...DIY wedding...semua kene buat sendiri...huhuhu...so ada la gak 2 ke 3 kali aku ditepuk oleh mak andam supaya xtertido...hahaha...adoiyai!....mekap lama giler...dkt sejam...siap2 abg aku dtg ambik...pengantin laki siap kejap je...yg pempuan siap bapak la lamanya...masa siap2 tu amk andam tu pakai kan aku crown n veil..bile aku tgk kt cermin...alamak!....xnk!!! Aku xsuka crowded2 sgt...so seperti biasa...bukak balik semua bnd2 alah tu n back to basic...hehehe..so dgn menaiki kete abg aku...trus ke rumah...dkt je...keluarga pengantin laki dh sampai dh....so sampai2 kompang dipalu oleh geng2 surau abah...berbaju hijau putih...kitorg pun terus ke meja makan beradap....aku xde sanding2..so trus makan...tp nk makanpun xlalu...sbb aku xde rasa nk mkn...senang citer perut dh masuk angin..semalaman xmakan btul...sbb bz sgt...pas makan sesi bergambar bersama keluarga...pastu g jumpa kawan2 bergambar lagi...pastu kenal2 sedara mara....bergambar lg.....jumpa kawan2 lg...bergambar lagi..dan trus sampai ke ptg...org dh xramai...sesi bergambar bersama ahli keluarga sendiri...sweet moment!...semua ahli keluarga aku ada..kecuali kakak ipar aku yg ketiga takde...sbb dia kt oversea xdapat cuti nk balik...just abg aku n anak dia je yg balik...huhuh...so lps bergambor g sesi outdoor...time ni aku dh tanggalkan dh bulu mata palsu...rimas..n lgpun aku ni kuat berpeluh..so mcm nk tanggal je bulu mata tu...so tanggal je la trus...sesi outdoor dr pkl 6 sampai pkl 630...pastu lepak minum jap...n pulang ke rumah.....rehat jap...mlm sesi bukak hadiah pulak...ok...anak sdara aku paling sibuk skali...huhuh...alhamdulillah...murah rezki..hadiah pun banyak...n pelbagai...xde yg sama....sebelum tu aku makan ayam uncle bob yg ditinggalkan...ada gak beberapa keping utk aku...klau xkempunan xdpt mkn ayam uncle bob....dan last skali...berakhirlah hari sebagai raja sehari....dan tersangatlah penat!.....masa utk merehatkan badan dan tido....baring je toleh kanan...n aku sgt xpercaya bile 'EPS' yg dulu kawan baik aku kini menjadi suami yg sah dan halal bagi aku.....alhamdulillah...subhanallah...Terima Kasih Ya Allah!

Friday, May 4

Less than 24 hours - ayok!...xtau~~!!

Hari jumaat sudah tiba...ooooh...aku dh ilang arah tuju...xtau nk pikir ape dh...hari ni bgn pagi kemas sampah2 bawah pokok mangga dpn umah....abg aku menjalankan sesi menebang dahan pokok mangga yg mengganggu operasi pemasangan khemah...manakala aku sibuk bercucuk tanam menanam pokok keladi di dalam botol...sesi bermesra alam ini diteruskan hingga masuk waktu zohor...n ditamatkan serta merta sbb abg aku nk g smayang jumaat....lps jumat...sambung buat keje dlm rumah...aku siapkan tag utk atas meja...aku dh xtau nk buat ape dh...bunga telur dh siap isi telur mlm td...hantaran pun dh siap 100%... Dan seperti biasa hari ni aku buntu...dah ting tong!....ptg pkl 5 stgh mcm tu...aku g cari fresh flower bersama Amy...(iaitu pembantu setia dlm menjalankan majlis ini).... g cari fresh flower n daun pandan utk buat bunga rampai...mlm ni khatam quran....balik dr mencari fresh flower....mak andam tgh setting meja makan beradap.....pergh!...mmg mengikut design yg aku lukis...actually ni kali ketiga aku ubah design...dr yg simple..ke yg sarat n back to basic...aku design backdrop yg basic je...xmo crowded sgt..nnt overshadow..maklumla...baju pengantin aku sgt simple..dan tidak blink2...n hasil bacdrop tu sgt la memuaskan hati...alhamdulillah....sambil org tgh sibuk2 duk setting...aku pun ajak bala2 tentera(anak sdara) yg dh sampai kt umah ni tolong aku menggubah centrepiece utk semua meja...erm...menggubah la sgt kan....tp gubahan aku bleh dibuat oleh kanak2 dr umur 5 ke 9 tahun...hahaha...hasilnya juga memuaskan....dh last2 mcm ni...semuanya mesti memuaskan...dh xde masa nk ubah2...hahaha...so br nk siap2 nk g mandi...mak andam dtg lg skali pakaikan inai...ok..jam dh pkl 7stgh mlm...aku xsiap2 lg...nk tggu inai kering...n majlis khatam berlangsung lps isyak....oooooo...tidak!...puuuuh!puuuh!puuuh!....tiup inai bg kering cepat....ape2pun....mlm ni last aku membujang...bsok tido dh ada org teman...hehehehe...dan alhamdulillah...Allah maha besar...

Thursday, May 3

1 day - khemah dh pasang

Pg2 lg mak aku dh kejut aku..suh teman abah aku g ambik abg aku yg br sampai dr sabah kt KLIA....rasa malas nk pegi...tp pegi la jap...ksian plak kt abah jalan sorg2... Mak xdpt nk ikut...sbb mak dan geng2 rewang nk prepare yg lain2... Rebus telor dan sebagainya.....odw dlm kete aku buat keje2 DIY aku...masa terluang jgn diabaikan...so lps je ambik abg aku...trus gerak balik ke Segamat semula...singgah mkn kt Rembau...n pukul 2 dh sampai umah...sampai2 je umah...aku pun trus buat keje2 aku yg xsiap lg....ptg....org2 surau dh dtg pasang khemah...tgk khemah dh rasa berdebor dh...hohoho....risau plak rasa...hahaha..mcm xcaya je yg khemah tu utk kawen aku....hohoho.....so hari ni siap pasang 5 khemah...dr ptg sampai ke mlm....n bsok tambah lg 2 khemah...hohoho........

Wednesday, May 2

2 days - setelkan pelamin

Hari ni keje menjahit kain backdrop n buat deko2 utk pelamin....siapkan pelamin segera...nnt ptg nk g kedai mak andam nk g pinjam bunga n kompemkan kaler utk meja makan...aku ambik tempahan untuk meja makan je..yg lain2 aku buat sdiri...jimat!...hehehe..harap2 berseri la pelamin aku ni..hehhe..hari ni dh hari rabu oi!oi!oi!.....bsok last sesi mendeko n mengemas....hari jumaat dh super buzy!

Tuesday, May 1

3 days - doorgift

Hari ni bergotong royong dgn semua kawan2 mak n anak jiran packing brg2 doorgift...dr pg sampai ptg...umah dh penuh dgn kotak2 doorgift...selagi xsiap...selagi tu berkecah umah...hohohoh...mlm plak aku stop packing doorgift...aku kemas bilik tidur...susun bantal...buat deko2 skit...gubah2 bunga...hahaha...tp seperti biasa aku xreti gubah bunga..pakai letak je...random style!...hahaha...okla...bsok aku nk siapkan hantaran plak...kejap je tu..just iron alas dulang..n susun2 barang je...