There was an error in this gadget

Friday, August 17

cara2 menge'kad' raya

haaaaa....hari ni aku nak share cara2 membuat kad raya...kad raya utk di upload kt fb...kad maya...hehehe...so..kad raya aku ni konsep dia...'feeling2 rumah baru di hari raya'.....hahahha...so bahan2 yg diperlukan...semuanya hanya di hujung jari anda...cari kat internet je....so pilih la barang2 apa yg korg nak utk rumah korg..untuk kad raya aku ni..aku pilih je gambar yg nampak umah ala2 style boutique...mix and match..

ok...tips memilih gambar...pilih gambar yg seketul je...pastu background dia putih...so nnt senang nak crop...tips lagi...cari gambar kt website2 jual furniture..contoh IKEA punya page...hehe...maka kat bawah ni antara gambar yg aku select la...dan aku dh crop siap2...=p

kemudian setting la..besar mana korang nk buat kad maya tu..aku buat ni saiz memanjang..sbb aku nk jadikan cover kt timeline fb aku sepanjang hari raya ni....so aku susun gambar2 tadi jadi macam ni...tips untuk susun gambar....pastikan ada guide line...supaya korg punya furniture nampak tersusun..and propotion... klau nk senang susun..cari gambar yg pandangan hadapan...klau dpt gmbr yg serong ni susah la skit...
dah siap susun...cari la gambar utk buat wall dan floor....klau umah nk pakai cat je..korg just buat kotak je..tp utk aku..aku pilih brick wall...bg nampak ada texture n full skit scene yg aku buat ni...utk floor memang susah nak adjust..so jgn la nk susah2 nk pilih material...pilih cement render je...hahaha..bila pilih floor yg berpattern mcm tiles..klau xreti adjust nmpk gambar tu distort...


tadaaaaaa.....yang ni yang dah siap susun dan letak wall..baru la nampak macam dalam umah skit kan...hahaha.....tp masih kurang menarik....so untuk enhance kan lagi gambar ni...kita tambah plak effect lighting....


tambah la effect lighting tu kat mana2 tempat yg ada lampu...so utk gambar ni..aku highlight kan dekat pokok...kat floor lamp...cahaya tu terpancar ke kerusi n kene skit biasan kat almari buku..haaaa...konon2 la....


ok.....done!....tambah la ape2 aksesori lain...n nk tukar ke mana2 yg x sesuai...aku tukar meja konsol tu n aku tambah basikal ..beg baju..konon2 brg2 nak bawak balik raya...n balik raya naik basikal....?? hahahah...ape2 je la...bg nmpk full n balance  skit...


dah siap semua...kita edit keseluruan gambar....balance kan color..brightness and contrast...dan lain2...so inilah hasil terakhirnya...................SELAMAT HARI RAYA!!!


sekian...cara2 membuat scene interior rumah semasa hari raya....aku buat benda2 ni semua pakai software CANVAS X...aku pny pc xde install photoshop...n aku pun xreti sgt guna photoshop....tp bagi sesiapa yg reti buat 3D...buat je la 3D...ini cuma hasil kerja bagi designer kurang mahir seperti aku...hahaha...ok..bye!! hati2 di jalan raya!!


14 tahun

14 August 1998 - 14 August 2012

14 tahun yg lepas....14 tahun yg ditanggung sendiri
14 tahun penuh dgn kesilapan..14 tahun yg dirugikan begitu saja

semoga lepas 14 tahun ini menjadi lebih baik..
memperbaiki kesilapan dan menghargai masa sepenuhnya..
mula memperbaiki diri kerana tahun yg mendatang xtentu berapa jumlahnya....

apa yg 14 tahun....?? hehehe...rahsia~~

Wednesday, August 8

cerita sepanjang ini

dah lama rasanya x update blog ni...hari tu terputus bekalan internet selama seminggu sebab lambat bayo..hahaa..pastu tiap2 weekend...3 minggu berturut2 balik kampung..segamat & jengka...so minggu yg lepas ni baru free skit...so g bayo bil...n beriadah bersama suami di hujung minggu di Shah Alam je...

seminggu sebelum puasa hari tu..balik jengka...g ambik album kawen...haahhahaaha..ok nk ketawa dulu..sbb gmbr aku kat sana klakar2...sbb muka pun pelik giler mekap mcm tu..hahaha..album kawen kat sana kakak ipar aku sponsor...sticky album je dan ada satu frame....okla...rezki kawen...dapat free!....untuk album kawen kat segamat...blum siap lg...diorg terskip dgn album2 lain...so InsyaAllah weekend ni bleh g ambik...

cerita lain...puasa pertama balik Segamat...berbuka kat sana...xramai yg ada..just mak abah n family abg aku no 2...raya tahun ni kat Jengka..so celebrate la puasa kat Segamat...huhuhuhu....tahun ni mak and abah aku pun beraya dkt rumah abg aku no 1..kt JB...tahun  ni turn adik beradik aku balik umah mertua masing2...

hari ketiga berpuasa...dapat berita bapak mertua aku masuk spital...sbb semput...tp xde la teruk sgt...sakit org2 tua...so weekend kemudiannya balik berpuasa kat Jengka sambil menziarah...tp aku xpuasa time tu...hahaha...hari ahad...bapak mertua aku kluar hospital n teringin nk makan whipped potato KFC...n aku yg kene beli kan plak...so dgn selamba aku pun oder snack plate satu set..hahaha...time tu baru pukul 2...hahaha...balik umah makan bersama ngan bapak mertua aku...hahahahaha...inilah yg dinamakan REZKI RAMADHAN..=p

lepas tu...minggu berikutnya...tetiba aku dapat panggilan kerja...??aku pun dah xingat bila aku apply..tahun lepas rasanya...so Isnin lepas g jumpa org tu..nak kata interbiu xmacam interbiu...so skrg ni kene update resume baru...n submit lagi sekali...diorg nak tgk yg latest...ada rezki dapat keje situ..adala..klau xde..jadik surirumah pun dah ok sangat...sbb aku mmg xminat sgt nk keje2..ni..anti sosial la katakan...hahahaha...ape2pun rezki Allah yg tentukan...klau mmg dah untuk aku..aku pergi je la nnt..tp tempat keje tu jauh bg aku..kt Damansara tu...huhuhu....

pasal keje2 freelance / bisnes sendiri dari Mosas & Partners ni...skrg ni aku tgh uruskan buat homestay utk sorg lawyer ni...KAK PAH...umah dia kat Sentul...apartment kecik je..so last week dah dapat budget dr Kak Pah...so skrg dah start g cari2 barang untuk projek tu...g beli perabot..beli carpet..deko2 la...paip air lampu semua nk kene beli...so raya kali ni ada feel2 shopping sakan la..ahahaha...walaupun bukan utk diri sdiri....so weekend ni sambung cari barang lg..klau bleh nk siapkan dlm pertengahan raya...so if rezki aku dapat keje...dah xdela bz sangat nnt....

lain2 cerita...malam ni dh start 10 malam terakhir...sama2 la kita memperbanyakkan ibadat..mudah2an dipertemukan dgn malam Lailatul Qadar..InsyaAllah...dan hari ni aku dah start minum minuman kesihatan resipi rahsia dari laki aku...hahaha..klau berkesan...nnt aku citer pasal resipi rahsia tu...hhahahaha....ok...sekian...tu je kot citer sepanjang ini....kla...aku nk g buat kuih onde-onde utk berbuka puasa hari ni...hehehe....harap2 menjadi...hahaha..bye!