There was an error in this gadget

Wednesday, February 29

65 days - super ENGINEER

super engineer ni salah satu jenis dr floor board dr Floor Depot...material ni cantik giler n aku suka...bukan wood plank...tp iras2 dgn wood plank...n still floor board...surface dia mmg pakai ply kayu yg sebenar..harga ofkos la mahal dr floor board yg biasa... hari ni aku citer pasal floor board sbb td supplier Floor Depot dtg studio bg sample n penerangan...hohohoho...

so hari ni aku berangan2 utk pakai floor board super engineer ni klau ada rumah sendiri nnt...berangan xhabis2 aku ni...adoiyai~~pastu td tiba2 ada org call suh ambik kunci umah bsok..rupanya bsok dh Mac...sungguh cepat masa berlalu...baru ingat nk buat2 lupa booking awal...haha..umah yg akan diduduki slps kawen...masih disekitar seksyen 7..xjauh pun dr umah flat aku sewa ni...jln kaki pun bleh...ngade2 booking cpt..kononnya nk bwk brg pindah skit2..n klau ada rezki lbh..blehla beli2 brg rumah slow2...bln 3 ni dh start kene kemas brg2 n angkut skit2...nnt xdela bz sgt bile dh dekat2 nk kawen...so bln Mac ni kene byr sewa 2 umah...hope rezki bertambah la dh dekat2 nk kawen ni...amiiin~

Tuesday, February 28

66 days - letih ooiii!!

ooohoooi~~
letih bekerja...xbekerja pun letih jugak...
mari memanjakan diri sekali sekala...
mandian ala spa kononnya...wangian lavender...
aaaaaaahhhh! harum~~...

bak kata spongebob and patrick....
biar dipanggil HODOH!...
asal x dipanggil BUSUK!..

aaaaaaahhhh~~segar!

entri tidak bermotif..tp bermoral..
skian~aaaaahhhhh~~


teringin plak nk g spa btul2...hahaha

Monday, February 27

67 days - ringtone & idola kurus


hari xde bnd nk citer..just nk citer pasal lagu yg dh lama..n tibe2 baru hangat...sejak lisa surihani ngan yusry kawen...huhuhu... seperti biasa dan kebiasaannya..aku akan pasang lagu ni berulang kali..bg naik mood buat keje..dulu la..tp dh lama2 boring la dgr selalu...lgpun dulu aku penah buat ringtone alarm aku...huhu...so hari ni tetibe rasa nk bukak kt youtube...n search lagu ni...sbb aku suka tgk pompuan dlm klip ni...cantik n slim... paling aku suka tang rambut dia..=p..so pmpn ni aku jadikan inspirasi aku utk kurus n cantik la kononnya...haahahaha...memandangkan hari ni aku dh start eksesais..so nk tgk idola la dulu...hahaha...bg lebih bersemangat...

mayb lagu ni lagu dlm wedding diorg kot...ntahla..aku xtgk tv..n umah akupun bkn ada astro..aku agak je la..sbb tetiba ada komen nama lisa n yusry....so aku share la videoklip idola kurus aku ni...hahaha...lagu ni best gak klau dgr skali skala....sweeetttt gitew klau nk feel2 bercinta...hahaha...

Sunday, February 26

68 days - Ooo! Mug kau~

ok..hari ni nk citer pasal mug yg disponsor...semalam aku dh g tgk mug tu...ada 250 biji..249 biji mak aku dh bawak balik kampung n sebijik ada kt aku utk digodek2 menjadi ape xtau lg...erm..mug biasa je..bnyk di pasaran...warna putih..ada gmbr bunge 2 kuntum...nasib baik bunge satu peach satu biru..okla..masih mengikut tema jugak..walaupun xsama sgt...hehehe... so ape aku nk buat dgn mug tu??

akak yg menaja mug tu bg idea utk jd kan doorgift utk org2 tertentu..mayb utk kwn2 aku yg dtg dr jauh..or kwn2 mak n abah yg tertentu..senang citer utk VIP la...mak akupun ckp bnd yg sama...so task aku skrg utk menggodek mug tu bg nmpk mcm doorgift yg special skit dr doorgift yg lain..sah2 la special kan klau dpt mug..yg lain tu letak gule2, sumi jelly, coklat je kot..haha...ini utk budak2 la..utk org2 dewasa xde idea lg...tp bg bnd2 makanan gak la..

so dikelapangan masa yg xseberapa lapang ni akupun carik la idea..search2 la kt internet tntg bagaimana nk menggodek mug tu..n dh dpt idea..trus call mak...utk crit session...haha..mak kata ok...so pasni list kerja DIY aku tambah lg...yg dulu punya pun xberkurang...dah tambah lg...erk!!

Saturday, February 25

69 days - Bertukar!!~~~

sudah tiba masa...
memulakan cara hidup yg baru....
2 bln lebih je lg...
so mari...BERTUKAR!!

tukar demi kesihatan..
tukar demi kecantikan..haha
tukar demi keperibadian...
tukar demi kasih sayang...cehh~

Friday, February 24

70 days - checklist hari ke 30

untuk hari ni aku just siapkan design card hand made...lepas crit hari tu dgn mak...mak cakap CANTIK!!...ok itu dh memadai utk menaikan semangat buat kad..haha....n mak just suruh ubah jenis font...mak xsuka font ropol2...susah nk baca...so aku ubah pakai font yg biasa2 je....siapkan map...setel...g beli paper..trus g anta print td...ingat nk fototstat je...tp fotostat xkemas plak..so print je semua utk 200 kpg....so kerja2 melipat dan menampal bermula....kos utk 200 kad bawah RM 55....

cerita tntg checklist...apa yg aku dh buat...test HIV and beli kain buat kain nikah..pastu kompemkan fotografer...tu je...xbnyk progress spnjg 10 hari ni..sbb keje kt ofis tgh bnyk..lain2 cerita...ada kawan lama mak aku...sponsor mug...250 pcs klau xsilap...aku pun xtau mug tu rupa mcm mana..akak tu just call n bgtau dia dh belikan mug utk buat doorgift..hohohoh...tq kak normah!....insyaAllah...utk wedding aku ni ramai kawan2 baik mak abah sponsor..hehehe...kenduri last la katakan...ada nk bg kerepek la..sponsor kuih2.. Alhamdulillah... rezki jgn ditolak...

persiapan kt kampung..mak n abah dh buat mcm2...dgr kata dh blikan tuala lap peluh utk penanggah..hahaha..ok gak..kira satu progress la tu..dh booking homestay + free breakfast utk family laki..panggil kompang surau...pinjam khemah n kusi meja surau..booking mak andam...inilah senangnya rumah kt kampung...semua kejiranan n kenalan tolong menolong n bekerjasama....ayat pendidikan moral tahun 4..hahaha

progress aku plak...aku skg tgh sibuk mencuci2 botol...botol kaca yg jernih...nk buang label tu yg leceh..botol2 tu as deco2 atas meja makan..botol dh ckup bnyk...semua kakak ipar2 aku pun tolong simpan botol kaca...n ada gak botol yg bentuk cantik2 makcik aku bg...hehehe... Alhamdulillah...pastu aku nk isi borang kebenaran kahwin...mmg kene tulis jawi...so kene praktis menulis jawi dulu sblm isi form tu...huhuhu..

okla tu je..lain2 xingat nk citer ape...so..aku nk menyambung lipat kad...bye!

Thursday, February 23

71 days - menyusun S.T.R.A.T.E.G.I

ada macam2 strategi yg kene disusun rapi...menjelang hampir 70 hari saja lg...so kene susun btul2 cara perbelanjaan...buat masa ni xbleh nk mkn sedap2 sgt...kene saving..n diet...so minggu ni aku dh start bersenam...tp baru sehari je aku jog...hahaha..kekerapan akan diteruskan mengikut kesesuaian masa...so aku target utk turun 10 kg dlm masa 70 hari....psst...ni bkn target aku..tp target dr kawan aku...haahaha...so xtau la tercapai or x...aku just harap dpt mengecilkan pinggul n peha yg saiznya extravaganza ni...ok...strategi lain...mcm2 persiapan kt kampung dh setel...terutamanya upah makanan dll...khemah je blum setel...persiapan DIY aku mcm2 lg xsetel..mak plak order lg 100 doorgift kanak2..n kad kawen handmade nk 200 kpg....so kerja2 melipat aku bnyk lg...skrg strategi aku buat mana sempat je...pasal kad kawen plak..harga dh tetap 60sen...xdpt 40sen...klau nk 40 sen kene kawen 5 tahun lps...hahaha...so kompem je la..cuma nk setelkan ubah design kad lg...angkara idea2 baru last minute dr epul..

ditambah lg dgn keje2 ofis yg tetiba menjadi bnyk...sbb kerja2 construction satu umah client ni dh nk start..so aku kene call sana call sini..buat appointment la..detail drwing n mcm2 lg la..client tu pun membajet umah dia siap sblm bln 5..hahhh!!..bln 5 aku nk kawen la!!!..so preparation rumah client n preparation wedding aku harus bergerak seiring....strategi berikutnya..ada mcm2 benda yg nk kene bayar...tp ada sesetgh client aku plak sangkut payment...so strategi untuk membayar2 bil, sewa rumah, sewa ofis, fotografer, byr khemah dan utk membeli apa2 yg patut harus diberi perincian yg rapi agar tidak tersilap langkah...klau dibaca balik semula dr atas sampai bawah...sebenarnya strategi aku tidak disusun n berterabur...cuma tersusun pada title saje...hahahahaha...ok..aku tgh pening kepala ni~~~~ayoyoyoyoyoyo~

Wednesday, February 22

72days - bilik 13

22.02.2012
pukul 2.30 pm
Poliklinik Komuniti Shah Alam
2 borang
1 questionnaire
1355 kaunter 1
1356 kaunter 4
RM 1
bilik 13
Penolong Pegawai Perubatan
Mohd Safian bin Salleh
HIV rapid test - non reactive!
pukul 3.30 pm
aiskrim roti
aiskrim kon

Tuesday, February 21

73 days - eheM!


ok...semalam aku citer pasal fotografer...so hari ni aku akan mendedahkan identiti fotografer tersebut...eheM!

sbnrnya dh lama aku dok tgk2 keje2 team ni...aku start kenal diorg masa aku join Karnival Pengantin kt SACC tahun 2010...dipendekkan cerita...masa aku tgh jaga2 booth tmpt aku bekerja tu...aku nmpk la ada 2 3 org berkeliaran bergilir2 mengelilingi ruang pameran tu...diorg ada bawak bod yg tulis "FOLLOW ME"...klau xsilap la...tp aku xdpt la nk follow..huhu...so di saat booth aku xde ramai sgt org..aku pun pegilah cari booth diorg...ooooo....rupe2nye diorg ni team fotografer...tgk nama booth...MINISTRY OF MOMENT..so first impression aku....profesional! mahal! grand! dan segala2 yg gah2 la keluar dlm kepala aku...nak2 bila ada gmbr artis2 kawen...Umie Aida...haishhh~~aku tgk dr jauh je la..sbb org ramai..n akupun xterpikir lg nk kawen masa tu...

xterpikir nk kawen...tp berangan tu pasti ada~~hahaha...so balik dr SACC malam tu..aku pun trus search nama team ni kt facebook...n LIKE..so aku pun klik la satu2 gmbr org kawen yg diorg ambik...wah~~~cantik2!..aku suka cara diorg ambik angle....sgt suka...especially klau gmbr2 yg candid...diorg edit gambar pun x over sgt..so bg aku diorg ni btul2 talented fotografer..n ada character pada gmbr2 yg diorg ambik..

dipendekkan cerita lagi...gmbr ni adalah gmbr yg paling aku suka...suka xterkata..so korg tgk n describe sdiri la..ni taste aku...taste lain2..maybe ada yg xsuka...tp bg aku...aku sgt appreciate art work ni....

lain plak dgn tunang aku...dia paling suka gmbr ni...gmbr dr 'reflection'....2 in 1...nmpk mcm ntahape2 je...tp ni lah yg dinamakan ART!!

memandangkan MOM ni mempunyai kriteria yg kitorg suka..kitorg pun try la booking masa MOM buat year end sale...maka awal bulan Januari hari tu...kitorg pegi studio MOM dkt velodrom tu...utk keterangan lanjut by Mr.Apas..

citer pny citer...belek pny belek...pergh!! material yg diorg pakai utk cover album tu mmg terbaik!!kulit!! tp tu utk pakej yg up lg la...huhuhu...kitorg ambik pakej basic je...tp cover album still ok n yg pentingnya memenuhi kriteria kitorg...simple n nmpk kemas...so akhirnya...smlm kitorg pun buat keputusan utk confirm ambik diorg sebagai fotografer rasmi kitorg kelak...hehehe...

akhir kata....hope gmbr kawen kitorg nnt seperti yg dijangkakan...kitorg xpandai bergambar..maka kitorg serahkan tugas ini kepada yg pakar...pakar yg TALENTED! MATURED! and GIFTED!...=)...skian!

Monday, February 20

74 days - setel satu-satu setel

ok....last friday...fotografer yg aku penah g survey dulu ada call...tny kompem ke x ambik service dia...so...td sesampai di shah alam...aku discuss2 n kompem kitorg ambik fotografer tu utk 5 Mei nnt...majlis resepsi...majlis nikah xpayah kot...pakai sape2 je yg ada kamera...abg aku or kawan2 terdekat..sbb majlis nikah pun xjemput ramai org..maybe adik beradik, sdara mara yg berdekatan n jiran2 je...majlis nikah dh kompem buat kt surau Tmn Yayasan...lps asar...Jumaat,4 Mei...kitorg ambik fotografer dr KL...ada gak 2 3 tmpt lain yg kitorg mntk quotation...harga pun semua lbh kurang...skill n profesional je lain2...kitorg agak beruntung gak sbb dpt harga pakej masa offer..hehehe..amat sesuailah utk kitorg yg menjaga bajet ni...hahaha...kitorg dh book dr ujung tahun lps...so lain2 ada caj tmbahan..sbb diorg claim mileage..standard la pergi luar daerah..so kitorg harap fotografer ni dpt la ambik gambar yg terbaik...sbb kitorg ni dua2 xreti n xbiasa bergambar berdua2an..spnjg bercintan2 pun bleh dikira brape je gmbr berdua2an..tu pun nmpk pelik....hohoohohho...so minggu ni or minggu dpn kene bayar deposit..

sblm balik dr Segamat td...aku singgah jap kt Jakel..tgk2 ape2 yg bleh dibeli..biasalah..harga kt kampung lg murah skit...tp xbnyk pilihan...n seperti biasa aku sefamily mmg pelanggan tetap Jakel...so td ingat nk cari satin n chiffon...utk majlis resepsi...last2 jumpa kain linen utk buat samping n kain baju kurung aku..ni utk hari nikah...tu je pun yg cukup...sbb xplan n beli..n xde bawak duit lebih...kain tu tadi warna cream ada corak2 petak2..mmg menepati kriteria aku design mcm tu...so kain utk buat baju nikah n baju melayu tunang aku serta kain utk majlis resepsi aku beli kt sini je la...utk baju tunang aku masa resepsi..maybe sewa or beli dh siap je..so hari ni dh setel 2 bnd...alhamdulillah!

Sunday, February 19

75 days - belian 4B

'B'utk Bunga
hari ni odw balik dr JB kitorg singgah jap kat Ayer Hitam...kakak ipar aku kata nk beli bunga murah kt sini....so mak ajak abah singgah beli bunga utk buat hantaran....seperti penah diciterkan dulu...mak nk konsep hantaran kali ni pakai bunga yg besar2...so mak telah pilih bunga lily...n aku just pilih kaler n aksesorinye je..theme kaler aku pilih earth color...sbb masa tunang dh mcm2 kaler..so bunga lily tu warna cream,coklat,kuning2 skit...harga bunga semua separuh harga...maybe nk clearkan stok...so total bunga yg kitorg beli RM 27...harga selepas less 50%...cukup utk 7 dulang..n ada xtra lg bunga tu...bleh pakai utk bnd lain nnt...

'B' utk Biji
biji ni aksesori yg aku beli utk di mix n matchkan dgn bunga lily tu...aku pilih 2 kaler...merah ke oren2an....bg striking skit...n satu lg warna coklat ke pepel2 skit...akupun xtau knape..aku suke btul jenis yg berbiji2...ke berbuah2...aku just panggil biji2 je...masa tunang pun ada biji2 ni...untuk bunga telo khatam quran pun ada biji2 ni gak...so total biji2 yg aku beli...ada 6 tangkai...n less 50% gak...so total RM12...

'B' utk Bakul
lps membayar bunga2 tu td...masa nk keluar dr kedai tu...baru perasan yg ada jual brg2 lama kt luar...so aku pun belilah 7 buah bakul kecik2 as a based utk hantaran aku nnt..so bunga2 n biji2 tu td..aku akan ikat kt bakul tu nnt...senang citer...skali beli je....harga satu bakul RM 2...total RM 14...pastu aku terjumpa satu bakul besar yg dh buruk n dh patah2...aku beli gak...pandai2 la nnt aku hias...yg tu utk aku hias kt bilik pengantin nnt...harga RM 2 gak...ehehehe...

'B' utk Balang
utk konsep hantaran kali ni..aku nk pakai balang kaca..xmo pakai kotak2...tp masa kt kedai tu xdela plak balang kaca yg memenuhi kriteria aku....ada satu yg cantik...tp xde penutup plak...utk hantaran kali ni bnyk bg makanan...so kene cari balang yg bertutup n kedap udara...so misi mencari balang xselesai lg...



last skali....'B' utk Berbaloi....so total brg2 yg aku beli kt kedai tu dekat2 RM100...aku ada beli 2 biji gabus bulat utk buat pomander nk letak kt tangga...manik2 utk gantung2 kt bilik...n satu fence utk deco2 kt laman luar umah aku nnt...fence tu pun dh buruk n ada yg patah..so dpt beli harga murah gak...hehehe...berjimat cermatlah selagi boleh...hahahaah...

Saturday, February 18

76 days - pesta merayap


entri kali ni aku nk share gambar je...gambar2 kami sekeluarga merayap...hahahaha...

di waktu pagi.....bersarapan di KONG KONG....dah lama xsarapan tepi laut...best plak...lps sarapan..jln2 kt jeti n tgk orang bwk naik hasil tangkapan...kat situ gak aku jumpa sekor kucing yg kaki dia panjang sebelah...so agak menyukarkan die utk berjalan...sebagai seorg pencinta kucing...aku masukkan skali gmbr kucing tersebut....meow!







di waktu tghari....ke PESTA LAYANG2...tp malangnya...masa tu angin xmenentu sbb hari nk ujan...so xde gmbr layang2 terbang..cume ada gambar belon je..so...bleh dikatakan kitorg pergi ke pesta belon dan pesta payung...hahahahaha



di waktu petang....window shopping di JOHOR PREMIUM OUTLET....kt sini jual barang2 yg branded2 mcm Coach, CK, Salvatore Ferrogamo, Zegna, Fossil, Charles & Keith...n ada gak kedai2 biasa mcm Padini, Cotton On, Levis, Adidas,Nike...semua pun first time pegi..so kitorg xde beli pape...tgk2 je..n aku first time mkn CREPE....nama komersil nya la....atau nama kebiasaannya...apam balik garing...hahaha..ada mcm2 rasa...sedap gak!





di waktu malam....makan2 di tgh2 JB..kedai ni jual western food n tomyam2....harga chiken chop rm 5 je....murah giler n sedap n berbaloi....tp kene tunggu lama giler sbb ramai giler org yg mkn kt sini....so mmg giler lama menunggu...dengan design kedai ni yg warnanye merah n itam....aku rasa boleh giler kalu duk lama2 kt kedai tu....so disaat aku separuh giler tggu makanan yg lama tu..aku pun mereka motto utk kedai ni...." xbuang duit....tp buang masa"....



sekian saje citer utk hari ni....penat berjalan sepanjang hari...tp sronok jln2 dgn family ramai2...n anak2 sdara yg xreti duk diam....=)

Friday, February 17

77 days - HB di JB


xde nk citer ape..cuma hari ni balik ke segamat...sampai dlm pkl 12.30 tghari...lps tu rehat2 jap g JB plak lepas asar...mlm sampai sana n celebrate besday anak sdara pertama aku...uzma...17 februari...umur 17 tahun....n gedik 17 kali ganda dr aku...hahaha...so celebrate besday skali dgn abah...kek di sponsor oleh mak uzma...kakak ipar aku yg pertama...kak am..so...xde ape nk citer sgt...n uzma ni bakal menjadi pengapit aku kelak...hahaha...okla kot...cadangan dr mak untuk jadikan uzma pengapit....xtinggi...xgemok...xdela over exposed dr aku nnt...hahahaha...dgn ini...memperkenalkan....AQRA UZMA bt ARSHATA....

Thursday, February 16

78 days - kisah mak dan dolly2nya

gambar ni xde kene mengena dgn tajuk...tajuk gambar ni
'mak dan LAI CHEE KANG nya'

ok...ceritanya berbunyi begini..mak sgt eksaited bila dapat membeli kertas dolly...mak sgt suka bile dulu aku penah tunjukkan kt mak contoh2 brg2 doorgift n deco2 yg pakai kertas dolly tu..oleh itu..skrg ni ape2 yg aku buat mak akan suruh aku letak kertas dolly tu...n baru2 ni mak ada idea..mak suh buat kad kawen handmade dlm 100 kpg utk bg kt jiran2, org2 yg berdekatan, geng surau dan lain2...so hari ni aku mendesign satu kad kawen yg basic je n aku akan lekatkan kertas dolly tu kat kad tu...ni kad yg biasa2 je..fotostat atas ketas warna je...satu a4 bleh dpt 2 kpg kad..haha....kedekut btul...walaupun kad fotostat je..itam putih..tp kenela buat kemas2 n bg nmpk cantik skit..design dh siap..tp map xsiap lg...bsok nk print n tunjuk kt mak utk crit session....

Wednesday, February 15

79 days - gemuk sudah sangat2

kisah disebalik biasan cermin

pada pandangan mata org ramai - seorang makcik dari kampung mana ntah...bertudung hitam berbaju kurung pepel berbunga kuning...tp berkasut crocs..dr rupa fizikal mungkin makcik itu telah beranak 5...dan sgt prihatin menjaga dan memimpin 2 orang anaknya semasa berjalan2 di IKEA..

pada pandangan mata sendiri - ya Allah...gemuknya la aku...mmg dh mcm makcik2 dh...pimpin anak sdara plak tu...adoi...mcm bibik pn ada...ni baru badan org yg akan berkahwin pada bln 5...klau kahwin dan dah ada anak 5 ntah mcm mana la rupanya..abang aku ni pun satu...time2 aku pakai selekeh..baju kurung lusuh..selendang ropol2 plak..time tu la dia nk ajak aku g IKEA...

haissshhhh~~


inilah anak2 makcik tu...n juga merangkap anak2 sdara aku yg dr JB..
aqra rahee & aliff fathii

Tuesday, February 14

80 days- sudah 20 hari berlalu

tinggal lagi 80 hari...kejap je masa berlalu...dan sepanjang 20 hari ni jugak aku komited utk menulis blog stiap hari...hahahaha...kan bagus klau aku bleh komited utk bersenam..kurus skit...berat mmg xnaik2 sgt...dan berat mmg xturun2 langsung...mmg kene bersenam jugak jawapannya...berat aku skrg bleh dikira sebagai obesiti klau menurut BMI...hahahaha...so malas nk citer pasal berat..aku nk citer pasal checklist...

buat masa ni yg dh disetelkan dkt kampung adalah:
1) upah tukang masak n ape2 yg berkaitan dgn makanan - DONE!
2) booking homestay utk belah pihak lelaki - DONE!
3) bgtau geng2 Yasiin mak utk dtg masa khatam - DONE!
4) bgtau geng2 surau abah utk dtg masa nikah - DONE!
5) booking khemah,kusi,meja - DONE!

semua telah diuruskan oleh mak n abah

utk sebelah pihak lelaki :
1) baju bertandang telah dibooking...xtau rupa mcm mana sbb td kak long dh tny ukuran badan utk di ubahsuai oleh mak andam...nak buat surprise2 agaknya! hahaha..

manakala yg diuruskan sendiri :
1) tny upah jahit baju,sulam dan mtr kain - DONE!
(tggl beli kain je..3minggu siap)
2) pilih material utk buat baju n design baju - DONE!
3) survey kasut tumit tinggi gilerrrr - DONE!
(mayb beli kt Zara je..kedai yg aku suka pegi n klau sale mmg murah...so td dh g tgk n dh ada yg berkenan..tp tggi gilerrr...vogue skit n bleh men'cover' kegemukan...hahahaha)
3) tny print kad,jenis kertas dan harga - DONE!
(tp blum tau exact harga dia..bajet tetap rm0.40...tp design ada ubah skit)
4) appointment dgn klinik - DONE! (22 februari ni, 2.30 ptg)

skit je?? hahaha...skit dan belum mengeluarkan apa2 modal...hahaha...

so Jumaat ni aku akan balik Johor...utk pegi tgk Pesta Layang2..yg xde kene mengena dgn hal2 perkahwinan...so klau aku xupdate blog maknenye aku kt kampung..n maybe aku just akan update tajuk2 je sepanjang 3 hari tersebut...

Monday, February 13

81 days - pink + purple



sweet sgt kan kaler tu..nmpk girlish2 skit...hahahaha..... adoiyai~~sbnrnya tu lah theme colour baru yg telah diubah..iaitu theme kaler belah pihak lelaki...before ni theme colour light brown + black....nmpk elegant skit...tp last2 family pihak lelaki proceed dgn pilihan hati mereka light pink + purple....hohoho..mayb tu kaler paling mudah nk jumpa n senang nk sesuaikan dgn tema khemah ke doorgift ke...xkisah la kan...kitorg ikut je..so utk sblah lelaki..baju kitorg sewa je..supaya seragam dan sepattern dgn pasangan pengantin lg sorg...iaitu abg kpd tunang aku...diorg buat kenduri sambut menantu skali...senang..jimat kos dan jimat masa...so dlm beberapa minggu lg kitorg akan balik jengka utk g try baju..family sana dh siap tempahkan butik pengantin skali...so xyah nk survey2...hohoho...maka skrg bajet utk tempah baju tinggal 2 je..maybe satu beli yg dh siap n satu je yg tempah..sbrg perubahan akan dimaklumkan....hehehe ;)

Sunday, February 12

82 days-12022012



12022012.....xde pe pun yg menarik utk tarikh hari ni..cuma pada tiap2 tahun sepanjang hidup aku..pada tarikh 12 february ni merupakan tarikh besday abah aku yg tercinta...tahun 2012 ni abah dh umur 68 tahun dah...abah lahir pada 12 february 1944..huhuhu...semoga abah dipanjangkan usia...dan sentiasa dibawah lindungan Allah....semoga diberi kesihatan yang baik...agar mudah menjalani kehidupannya sebagai seorang khalifah dan seorang muslim...seperti yg dulu2 pun..aku akan celebrate sama2 if aku ada dkt kampung...n if xde aku just wish je la thru mesej ke ape...so aku pun menghantar lah ucapan besday kepada abah dkt facebook...aku ni jenis xreti n susah nk luahkan perasaan sayang aku kt org lain secara lisan...terutamanya abah,mak,abg2 aku...even kt bf aku dulu pun jarang aku luahkan sampai la skrg pun...perasaan sayang ni semua terbuku di hati aku...aku xsanggup nk cakap..sbb aku akan rasa sebak sangat...okla..skrg ni pun dh sebak...so utk pertama kalinya sepanjang hidup aku...aku wish besday kat abah..n last skali wish tu aku tulis I Love U ABAH! dan akupun menangis~~~semoga aku diberi kesempatan untuk berbakti n membalas jasa ABAH & MAK yg xterhingga banyaknya~~amin ya rabbal alamin =')

tambahan : sempena besday abah hari ni..kucing aku pun beranak tgh mlm tadi..iaitu Sazzy..ada 3 ekor anak dia....so Gupa dh dpt cucu baru...hehe..=p...semoga rezki aku bertambah dengan adanya kucing2 baru ni..so total semua yg ada...9 ekor...meow!!

Saturday, February 11

83 days - 3 rumah seminggu

bukan pasal kenduri kawen ke open house ke
jamuan hari raya ke ape...
tp 3 rumah seminggu task untuk kerja kali ni...
2 rumah free...1 rumah berbayar...
2 rumah ahli keluarga...1 rumah client..
2 nk urgent...1 lg xberapa nk urgent...
tp tetap dlm minggu yg sama..
so letih bekerja di hujung minggu...
esok sambung letih balik....k tu je...
zzzzzzzzzZZZzzzZ~~

Friday, February 10

84 days - Alas Meja cum Cadar

semalam aku pegi PKNS jalan2 jap lepas lunch....ada la satu kedai ni dr dulu aku tringin nk masuk sbb dia ada jual cadar yg aku minat...maka dari dulu lg aku penah la berhasrat utk pakai cadar mcm tu time kawen...cadar tu basic je...kain cotton...ada corak bunga2...english2 style mcm tu...disebabkan aku dh nk kawen...aku pun masuk la kedai tu n tny harga...harga dia ok la..bwh rm200...aku ingat cadar tu produk tempatan..makcik2 jahit...rupanya import dr china..dia just ada 2 sarung bantal dan satu alas cadar..bed cover xde rasanya..

pastu ptg td lps balik keje aku singgah SACC plak...aku nk cari balang kaca kt KK Home Deco tu...tp xde plak mcm yg aku nk...n sebelah KK tu ada satu kedai jual cadar n alas meja n mcm2 lg la..nama kedai tu klau xsilap ROYAL COTTON...akupun masuk la..cadar yg sama dgn kedai smlm tp kt SACC mahal lbih rm 70...tp aku terjumpa satu alas meja yg aku sgt2 la berkenan...alas meja utk set 6 org...harga rm180...so aku pun tny kt akak tu bleh x aku buat cadar pengantin alas meja tu...hahaha...akak tu tersengih je..tp dia siap try alaskan katil display dgn alas meja tu...mmg cantik wooo!..n aku sgt2 suka....tp ape2pun kene pikir balik btul2 nk beli alas meja jadikan cadar or beli cadar bunga2 tu...or beli dua2...hahahaha...

ni la susah bile survey2...mcm2 berkenan..rambang mata pun ada....=p

Thursday, February 9

85 days - G.E.L.A.B.A.H

hari ni aku menggelabah ntah kenapa2 ntah..td isi borang HIV boleh salah tulis nama plak...patutnya MOHD aku tulis MOHAMAD...mcm baru semalam kenal...adoyai! lps tu mlm td masa nk balik dr studio...baru je gerak skit...aku pegi langgar divider plak...sangkut kete kat tgh2 divider tu..tepi je dgn tmpt aku parking...ngeng btul!!...aku mmg xbiasa bwk kete malam..maklumla...org rabun...divider jln yg besar pun aku xnmpk...syukur n terima kasih..ada org2 yg prihatin tolong...maybe jadik mcm ni sbb baru baik demam so otak slow lagi...maka utk mengaktifkan otak ni...aku pun pegila melakukan senaman sental!!!cuci bilik air...



bercerita tentang lain...sabtu ni aku nk pegi cek HIV...kt klinik kesihatan shah alam ni je kot..dekat n yg pentingnya kene klinik kerajaan...akupun xpasti kene buat appointment ke x..tp try je la pegi sabtu ni...borang2 dh ada...borang utk tunang aku dh ada lama...sbb hari tu dia ada balik Jengka before raya cina...yg borang aku plak...aku kirim kat abah je n pass kan kat abg aku yg balik kampung hari tu...so baru dpt ari selasa hari tu..borang yg dr Johor ni rupenye tulis jawi...n utk borang HIV siap bg sampul surat lg...nmpk lebih proper...manakala borang Pahang biasa je...mcm isi borang2 biasa...so aku xpasti la aku nk kene tulis jawi ke tulis rumi...klau membaca jawi...insyaAllah masih lancar..cuma nk mengeja jawi ni yg susah skit...rasanya isi rumi pun bleh kot..=P

Wednesday, February 8

86 days - demam terus!



hari ni demam terus angkara selsema semalam..otak tidak berfungsi dengan baik...xterpikir nk buat ape...beristirehat saja...mlm ni nk revised balik design kad...ada bnd nk tambah n nak diterangkan..dh malas nk pk design lain...proceed trus dgn satu design je..lps tu nk kene complete kan dgn map...map xsiap lg...huhu..aku bajet kad ni sekeping rm 0.40...haha..bajet kaw2 pny!...ada ke kad rm0.40 skrg ni?? esok lusa dh siap nk g kedai printing tny harga plak...yg gambar2 aku letak ni adalah design2 kad yg aku minat dan aku angan2kan...ada ribbon n lace....aku mmg minat bnd2 lace ni..tp mahal kot klau buat bnd pakai lace...so kad yg aku design ni simple je...xsama langsung mcm gmbr2 ni...bak kata mak aku...kad aku tu mcm org malas je....hahahaha...nnt aku akan try lekat ribbon kt kad tu bg nmpk cantik n xmalas..hahahaha..xmampu nk ber'lace'...ada ribbon pun dh ok...hehe...so ape2pun ujung bulan or awal bulan dpn kene print..kasi setel satu2...

Tuesday, February 7

87 days - hachoomism!

hari ni aku selsema dgn teruknya...dr mlm semalam membawa ke mlm ni....skrg baru ok skit lps mkn Zyrtex..dipendekkan cerita..aku beristirehat je di rumah...pg td abg aku dtg hantar brg2 yg mak aku kirim dr kampung...so aku dgn rakusnya menggeledah brg2 tersebut..terutamanya dolly paper yg aku kirim...dolly paper tu ada 2 saiz..satu besar satu kecik..tp yg kecik tu still lg besar utk kotak door gift yg aku buat...aku pun menggodek2 la mcm mana nk lekat dolly paper tu bg nmpk sesuai skit..sbb saiz dia xseperti yg aku jangkakan...tp bak kata org..kita yg buat dia..bkn dia yg buat kita..so setel masalah...n skrg dh nk siap lekat dolly paper tu....alhamdulillah~~setel satu bnd...


..yg dh siap utk dihantar pulang ke kampung...nk tgk progress...??..klik link bwh ni...hehehe

http://qistinavibrantart.blogspot.com/2012/02/kawin-kawin-siri-2-door-gift-utk-kids.html

Monday, February 6

88 days- survey menyurvey

td kitorg ke KL dgn harapan utk bertny mengenai tempahan baju di tailor LAT's Collection..iaitu pakcik kpd tunang aku...tp kedai beliau tutup pd hari ni...maka kitorg pun pegilah menyurvey kain utk dibuat baju...mula aku pegi ke SEMUA HOUSE di mana tempat tu selalu sgt org sebut2kan...so td first time aku pegi situ...n xde ape2 yg menarik...akupun xtau apa yg ada kt situ yg org selalu sgt dok bercerita...ke aku salah masuk kedai..?? maka kitorg pegila ke JAKEL dkt area2 situ...

semasa di JAKEL...kitorg pun tlh berkenan dgn sejenis kain ni...kain ni mmg top zaman dulu2...sbb mak aku slalu citer pasal kain SB Line...kain tu mmg sedap dipakai la...jenis cotton..kitorg plan nk buat baju nikah..harga RM25 semeter...tp bleh ditawar lg..lps tu akak promoter tu promote plak kain SB Line Songket...pergh!! gile..mmg cantik...tp harga dia cantik sgt la plak..n melampaui batas2 bajet aku...sepasang laki n pmpn..RM450...pun blh ditawar lg...seterusnya utk jenis kain lain...kitorg ingat nk pakai kain chiffon...harga RM35 semeter..n satu lagi kain satin...RM28 semeter...so rasa2 bajet mcm dh berlebih2...tu xmasuk upah jahit lg...n sulam2..adoyai!..... kitorg plan nk buat baju sendiri je...xnk sewa2..nk buat baju yg bleh pakai bile2..sbb baju2 tu secara tidak langsung akan menjadi baju raya utk tahun ni..hehehe...jimat kan? haha...tp ape2pun bergantung kepada bajet..maybe ada yg beli n ada yg sewa....

kemudian kitorg ke IKEA plak...survey benda2 yg bleh buat deko2 kt DIY mini pelamin utk nikah....n ape2 deko2 yg sesuai utk benda lain mcm utk hantaran dll...pelamin utk sanding xde...sbb kitorg tak bersanding..so xyah nk pikir survey wedding planner sgt...lgpun pelamin nikah pun bleh gak buat duduk2 utk bergambar..hehehe...kitorg klau bleh semua pun nk simple je...xnk serabut2 kepala nk pikir...sdgkan yg sesimple skrg ni pun dh serabut..ni plak klau mcm2...huhu..so kt Ikea td ada gak la barang2 yg berkenan..tp hari ni window shopping je...kene kira balik bajet btul2..n kene select bnd2 n design yg berbaloi....sekian!

Sunday, February 5

89 days - cari rezki di hujung minggu

angka dh bertukar dr 9 ke 8...maka kene lebih serius berusaha mencari rezki..hari ni aku menyediakan apa2 yg patut utk jmp client mlm ni..kt IKEA katanya...so layout plan siap...3D siap...quotation pun siap...so skrg blehla la bersiap2 utk berjumpa client di hujung minggu..semoga bertambah rezeki..dpt la beli mcm2 skit utk preparation kawen aku nnt..hehehehe...bsok start FREE!!!

Saturday, February 4

90 days - hari ni hari emo



hari ni aku emo...emo dgn orang yg aku xberapa nk kenal..tp aku still menghormati diorang dgn beramah mesra bile bersua muka..nama pun org Islam..kenalah menjaga silaturrahim...maka..di hari ni aku ingat nk post la perasaan emo ni...tp bila tgk cerekarama ni...xjadik plak....Alhamdulillah mungkin ini perantara utk aku tidak terpengaruh dgn nafsu marah aku ni...so..xpela...biarlah org2 tu..mungkin diorang rasa diorang buat tu btul...so moral of the story...jgn ingat semua org ikhlas and baik walaupun dia bertudung labuh dan sgt berbudi bahasa di depan kita..ape2pun...aku bersyukur kerana masih diberi hati yg terbuka utk memaafkan org2 spt ni..dan menerima teguran dr pintu belakang..kata hati positif...mungkin ada btulnya...tp berpada2 la...

.

Friday, February 3

91 days - check list FEBRUARY

seminggu sudah masa berlalu,,kejap je dah burn 9 hari...hari ni submit design..n skrg dh free skit..bleh mulakan semula kerja2 pembikinan brg2 kawen...so skrg tgh repair gown utk flower girl...ada 2 yg kene repair...will update kt blog bila siap nnt...this weekend plan nk pegi cari kain utk buat baju n anta trus kt tailor...maybe hari ahad br pegi jakel or kedai2 kain yg lain..next week InsyaAllah pegi HIV test..klau free...tgh bulan balik kampung n pegi anta apa2 borang yg patut..ujung bulan ni pegi print kad n tag..next month dh bleh start anta invitation... checklist utk next month..xpikir lg...hope semua task bulan ni run smoothly..

Thursday, February 2

92 days - tiredzzzzzz~


when you feel like quitting;
think about why you started..

Wednesday, February 1

93 days - macam2 hachoom!!

7:00 pg - pulang ke rumah dr studio
8:00 pg - pengembaraan tido bermula
12:00 tghari - meow!meow!meow!!! alarm bunyi tanda kucing2 sudah lapar..meooow!!!
12.15 tghari - siang n sediakan makanan utk kucing sambil....hachoooom!!..ok..selsema dtg balik..
1:00 ptg - bersiap2 utk melawat baby Aryan bersama Hazwah
2:30 ptg - singgah Anakku SACC beli gift utk baby Aryan
3:30 ptg - Hazwah tercicir tiket parking..cari2 jap..
4:00 ptg - sampai rumah Alin...Puchong Intan..bla..bla..bla...
5:30 ptg - bla..bla..bla...dh nk balik baby Aryan baru mencelikkan mata
6.00 ptg - odw balik ke rumah..nyaris eksiden dkt trafficlight...Alhamdulillah..nyaris2 je..
6.10 ptg - panggilan ke studio semula..adeh..baru ingat nk rehat2 kt umah
6.15 ptg - di studio buat keje skit..semangat bekerja belum ada..
7.00 mlm - makan kt kedai bawah studio sambil tgk Aqasha..semangat kerja sudah ada..hahaha
8.00 mlm - briefing task baru utk mlm ni
8.30 mlm - mengemas tmpt utk 2 org manpower baru
9.00 mlm - start mendesign food court n revised design semalam
11.15 mlm - design food court siap!
11.30 mlm - mengupdate blog utk hari ni..=)