There was an error in this gadget

Sunday, November 23

033 - Cheat Day Siri 2

Bismillahirrahmanirrahim...
Setiap kali ada kenduri kawen..aku akan anggap sebagai cheat day..hahaha..maka ni cheat day kali kedua sepanjang 33 hari ni... minggu depan ada kenduri lagi..so cheat day lagi.. semalam aku bangun siap2 dan trus pegi kenduri..pkl 12 aku dh ada kt tempat kenduri..kira makan kenduri tu la sarapan aku..

sarapan : nasi minyak
tengahari : aiskrim roti
malam : kerepek pisang

semalam lepas setel makan kenduri tu..husband aku singgah solat kat masjid besar tu trus...memandangkan kenduri kawen tu mmg buat kat perkarangan masjid tu je.. so aku yang keuzuran ni menunggu di kaki lima..lama gak menunggu dah lapar balik..haha.. so masa nak balik tu ada pakcik jual aiskrim kt tempat parking.. so aku beli la sebagai makanan tengahari aku.. padahal tak sampai sejam yang lepas aku makan nasi minyak tu...time period ni..mmg xkenyang je rasa..so pas dari tu kitorang g beli brg utk Party Kit aku.. kat sana lepak minum je..pastu petang tu aku ada makn fish ball, crab ball dlm 3 btg.. jadi malam tu dah kenyang..aku makan kerepek je la..esok...dah hari ke35..so kene timbang..ntah2 naik balik berat aku ni..sbb mkn bnyk..huhuhuh...

032 - Hari Jumaat

Bismillahirrahmanirrahim...
Jumaat lepas awal2 pagi husband aku dah kluar g sarapan..malam nak ikut aku order je...hehehe..so hari tu aku makan :

sarapan : putu mayam 3 keping
tengahari : ayam goreng crispy dan salad
malam : teh o panas cicah biskut gula dlm 10 kpg kot

dah lama nak makan putu mayam..tp putu mayam skrg rasa xsama macam dulu...tp still ok la bg melepaskan rasa teringin nak makan putu mayam tu... sejak period ni makan banyak minum pun banyak..tp bnyk minum air manis..bila bnyk minum, buang air pun banyak kali la.. tp ntah kenapa..aku selalu sembelit time diet ni.. minum teh hijau pun sembelit..huhuhu.. kene start makan buah plak ke agaknya?

Friday, November 21

031 - TomYam

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ni berdiet seperti biasa balik...aku makan :

Sarapan :telur setengah masak 2 biji
Tengahari : Ayam goreng berempah dan brokoli
Malam : Tomyam campur dan telur dadar

Hari ni hari kedua period...so paham2 je la...bila bnyk darah.. rasa letih dan rasa nak makan je... aku rasa makan xkenyang2.. makan ayam sebelum ni 2 ketul dah kenyang.. tadi makan 3 ketul baru kenyang...tu pun ada rasa lapar lg..nasib baik aku kene siapkan keje hari ni..so xdela ingat nak makan je... tapi aku banyakkan minum air...aku klau period mmg haus je..ptg td makan aiskrim plak..lepak2 makan aiskrim....syok btul diet cara aku ni kan..hahahahah...mcm2 bnd sedap aku makan..hahah.. 

030 - Turun 1.2kg

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah, akhirnya genap sebulan aku berdiet.. so turun lagi 1.2kg... maka berat terkini sudah mencecah angka 70++... berat terkini 79.4kg... walaupun sipi2 je masuk anga 70...kira ok la kan.... semangat!! truskan diet!! insyaAllah.. aku dah set target utk sampai ujung bulan 12 berat aku masuk angka 60 plak..insyaAllah.. 

So pagi tu husband aku kluar pagi2 g sarapan kat luar.. aku dah pesan xyah beli pape.. tapi dia bawak balik roti canai..sebagai hadiah diet sebulan..hahaha..aku mmg slalu dulu tiap2 pagi makan roti canai..2keping..kdg2 3 keping..huhuuhu..dah sebulan la aku xmakan roti canai maknanya kan...

Sarapan : roti canai 2 keping
Tengahari : sate daging 8 cucuk dan nasi impit skit
Malam : Ayam Crispy Mcd seketul dan fries + milo

Bleh dikatakan semalam dah macam cheat day dah...hahaha..tengahari husband aku nak makan sate..malam tu plak plannya xnak kuar nak makan biskut je..tp rumah aku blackout plak.. lama gak la..ada keje2 TNB kat area situ..so kitorg kluar la lepak McD... makan pun kongsi sebab xcucuk duit..hahahaha..sharing is caring kannnn~~~

owh..ada lagi satu berita gembira buat aku.. genap sebulan semalam aku pun period.. slalunya before ni period aku sebulan setengah atau 2 bulan skali.. mungkin juga sebab diet ni..period aku datang awal skit..lewat seminggu je dr sebulan..alhamdulillah..semoga period aku terus teratur.. senang la nak family planning kan... insyaAllah.. positifkan diri..rezki dah dekat tu...amiiiiinnnn.


029 - Duduk Rumah Je!

Bismillahirrahmanirrahim... 
Hari ni menghabiskan sisa-sisa hari di rumah je... malas nak keluar ke mana2..masing2 ada keje yang perlu diselesaikan.. so aku makan :

Sarapan : Telur setengah masak 2 biji
Tengahari : Sawi masak air +suun + telor dan ikan goreng 3 ekor
Malam : Biskut sepaket cicah air 3in1

Aku ada dapat tempahan party kit lagi.. Alhamdulillah.. so hari tu aku just setelkan graphic nya dan ready untuk di print...husband aku plak kluar g meeting.. so masak utk diri sendiri je.. aku masak sayur je la pun yg ada dalam peti tu.. bila dah selalu sangat makan sayur tu.. rasa jemu plak.. malam tu aku makan biskut dengan berseleranya..rasa rugi plak beli sepaket..patutnya beli lebih skit buat stok.. kaaannnn... 


Thursday, November 20

028 - Hari Tanpa Telur

Bismillahirrahmanirrahim..
Disebabkan semalamnya makan telur berlebihan..hari ni sebiji telur pun aku x makan..apa yang aku makan hari ni adalah :

Sarapan : Biskut Pocky dan air teh o ais
Tengahari : Popia Madu 5 ketul
Malam : Ayam Goreng seketul

Hari Isnin hari tu aku kluar g cari barang.. then nak masak mmg malas lagipun hari tu pegi tesco xde lauk yg bleh dibeli..semua dah habis..beli sayur je.. so masa kluar tu singgah beli popia madu..makan 5 ketul tu sampai ke petang bawak ke malam aku nak habiskan 5 ketul tu..kenyang dan sedap.. so malam tu husband aku dah lama x makan mamak kegemaran dia.. maka aku order ayam goreng je la seketul ratah.. dah la mamak tu kata aku makin gemuk..haish~~dia xtau aku tengah diet ni... hahahaha... nnt aku kurus nak g jumpa mamak tu lagi.. terbantut aku nk order nan cheese malam tu... hahahah... 

027 - 6 Biji Telur

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari Ahad rasa macam nak makan special skit.. so aku makan :

Sarapan : Telur setengah masak 2 biji
Tengahari : Meehon Sup + Telor goreng 2 biji
Malam : Sup dan telor Goreng 2 biji

Dah lama rasanya xmakan meehon sup..antara makanan favourite aku.. so hari tu aku jamah meehoon adala dalam 5 sudu je kot..sejemput je..tp nak bagi kenyang makan telor goreng dua biji.. malam tu ingat nk makan meehoon sup lg..sebab mmg buat lebih utk mkn mlm skali..tp ngantok sgt hari tu..aku tido awal.. pastu bangun2 rupanya husband aku habiskan dah semua..hahaha.. so ada kuah sup tu je yang tinggal.. jadinya tgh2 malam tu aku mencelur la sawi yang ada balance tu..dan makan dengan telor goreng 2 biji lagi.. hari tu je dalam sehari aku makan 6 biji telur.. whoooaa~~

Sunday, November 16

026 - Satay Sabtu

Bismillahirrahmanirrahim....
Semalam ubah selera dari makan telur setengah masak ke makan burger telur... iaitu.. daging burger diapit oleh 2 biji telur.. terus kenyang giler rasanya... semalam hari sabtu..ptg skit kitorang kluar dan semalam aku makan :

sarapan : burger ayam telur
tengahari : sate daging dan nasi impit 2 ke 3 ketul
malam : KFC Bombay dan coleslaw

sebenarnya dah lama nak makan sate...tp kedai sate tu renovation..baru2 ni dh start buka macam biasa..so semalam pekena sate..selalunya sate aku mkn 5 cucuk je..nasi impit yg makan sebatang...sbb aku mmg suka nasi impit kuah kacang..tp sebabkan diet..aku mkn sate 10 cucuk dan jamah nasi impit skit.. then malam tu kitorg g beli stok makanan kat tesco....tak tau nk makan ape utk malam..maka ke KFC la kita.. bnyk kali jugak dah aku mkn KFC sepanjang diet aku yang tak sampai sebulan lagi ni...huhuhuhuhu...

Saturday, November 15

025 - Turun 1.9kg

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah...yeay!!  turun lagi 1.9kg.. so berat terkini adalah 80.6kg... ada lagi beberapa hari untuk genap sebulan aku berdiet..agak2 dapat tak aku turunkan lg beberapa kilo or gram utk capai target bulan pertama aku..iaitu masuk ke angka 70++ plak... insyaAllah... so semalam adalah hari ke 25.. apa yg aku mkn adalah :

sarapan : telur setengah masak 2 biji
tengahari : petola masak air + su'un + telor dan ikan goreng
malam : air teh bunga dan sate ikan sebungkus

semalam patutnya aku nk g tesco sebab stok makanan dah habis..tp husband aku malas plak nk g tesco..so dia ajak jalan KL..so malam tu singgah shell beli sate ikan tu je la..buat makan malam..sbb klau kluar mmg aku xtau nk mkn ape.. so malam ni baru nk g tesco beli stok...walaupun berat aku xde la turun bnyk pun lagi.. tp semangat plak rasanya..hehehe... husband aku pun support..siap kata..bagus la aku kali ni diet btul2..hahaha..sbb sebelum nk berpuluh kali nk diet..tp kelaut dan karam trus..hahaha... semoga usaha kali ni memberikan hasil..insyaAllah... tp ig xcapai target juga iaitu 56kg dlm 100 hari ni..mayb aku akan pertimbangkan utk tambah tempoh diet lg..aku harap dapat BMI yg normal..dan maintain je...huhuhu

Friday, November 14

024 - Bertelur Lagi

Bismillahirrahmanirrahim...
Semalam hari ketiga aku makan telur 2 biji berturut2..stok telur pun tggl 3 biji je..sayur2 aku pun nk habis..so semalam aku makan :

sarapan : telor setengah masak 2 biji
tengahari : ayam bakar dan sayur jagung goreng
malam : chicken maryland

hari ni aku timbang dan alhamdulillah ada penurunan lagi... yeay!! aku rasa berkesan gak kot kat aku amalkan makan telur 2 biji ni masa sarapan... skrg aku kurang minum air masak balik.. rasa kelat je plak dah..hahaha.. nasib aku dh start minum air green tea..so kira ada backup la utk diet aku ni... 

semalam kononnya nk la buat eksesais untuk kecikkan punggung dan peha..yela..bg aku tu part yg paling over skali besarnya.. so aku try buat senaman squat... aku ikut squat challenge.. yg hari pertama je dh 50 kali... so semalam rasa nak tercabut lutut aku..huhuhuhu..ye la dah lama xeksesais kan.. then malam nak tdo pun xlena sbb lenguh giler..disebabkan xbleh tdo..aku pun research la pasal squat ni..jumpa pun yg challenge utk beginner pny.. so ptg nnt insyaAllah start ikut squat challenge utk beginner tu.. katanya seminggu bleh nampak efek.. moga2 squat ni pun berkesan utk aku.. hehehehe

023 - Pisang Cheese Oreo

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari Rabu lepas aku rasa aku makan banyak sangat...tapi xkenyang jugak..hahahah...ape yg aku makan adalah :

sarapan : hotdog 3btg + telor 2biji, salad dan tomato ceri
tengahari : ayam goreng berempah dan brokoli + tomato
malam : pisang cheese oreo

hahahaha...gara2 tgk wanita hari ini hari tu..ada plak org masak pisang cheese ni..sebelum ni xteringin pun nk mkn...tp tetiba rasa nak try plak..dkt area umah aku ni ada satu..takdela dekat sgt..sambil2 g beli brg aku singgah la tapau sekotak... sedap gak mula2..lama2 muak..huhuhuhu... sekotak tu Rm8... aku beli cheese + oreo... skali makan rasa macam mkn donut..so kesimpulannya sedap gak la..bleh beli lg nanti...xbleh selalu..tgh diet kan..hahahahha... yg aku try ni pisang cheese jakarta.. nama brand product dia.. sila la try!

Wednesday, November 12

022 - Akhirnya Siap!


Bismillahirrahmanirrahim...
semalam bangun pagi aku scroll2 timeline FB aku..maka aku terjumpa satu info yang mengatakan klau makan telor 2 biji untuk sarapan akan dapat membantu mengurangkan berat 65% lebih cepat.. macam tu la info dia..aku pun xberapa nak ingat ayat sebenar dia..maka aku pun bersarapan la telur setengah masak 2 biji pagi semalam..hahahha..semangat nk turun 65% lebih cepat!

sarapan : telur setengah masak 2 biji
tengahari : kerepek pisang
malam : KFC set yang baru tu

so semalam aku menyiapkan keje dan akhirnya siap juga...tengahari aku xsempat nk masak ape2 sebab nk setelkan keje utk aku pos semalam juga...so just jamah dan makan kerepek pisang je buat alas perut.. tp minum air masak banyak masa tengahari tu.. tp tetap pada paras 2.4 liter je semalam.. so malam tu lepas maghrib aku kluar g makan KFC sebagai reward di atas keje penat..lagipun aku xde pilihan lain klau nk makan kt luar..mesti aku pilih KFC.. bercerita mengenai KFC..ayam baru yg ada emping jagung tu sedap wooooo!!! ikut tekak aku la..tak rugi aku try semalam,,, tp set dia xde coleslaw..so kene beli asing..


dan..malam semalam aku g beli teh hijau ni..kawan aku yg dah kurus tu kata elok minum teh hijau ni..so aku try la pagi tadi minum teh hijau ni tambah madu sesudu..dan efek dia..trus pening nak termuntah..tp ku tahan jua..mayb tekak aku terkejut agaknya pagi td..hahahaha... dan dah selamat aku mem'buang' 2 kali...pas mem'buang' tu baru hilang skit rasa pening tu... erm..angin kot~~.. so insyaAllah pasni aku akan try minum teh ni tiap2 pagi..selama 25 hari..sebab sekotak tu ada 25 uncang je..harga Rm4.99..

021 - WTE

Bismillahirrahmanirrahim...
 Hari Isnin lepas aku xtau nak makan ape..lagipun masih bnyk kerja nak saipkan..so WTE?? what to eat?? hahaha... jadinya ape yg aku makan adalah..

sarapan : oreo 3 keping
tengahari : kopok lekor
malam : telur goreng 2 biji

nampak tak betapa aku xtau nak makan ape..nak masak malas sebab pikir nak siapkan keje je...aku ada dua tempahan yang aku kene siapkan dan hantar pada hari keesokkannya..maka makan benda yg paling mudah je la.. air masak aku minum dalam 2.4liter jugak..

Monday, November 10

020 - Turun 700g

Bismillahirrahmanirrahim...
hahahahaha..macam kelakar pulak turun 700g..hahaha..beberapa hari ni memang makan ntahape2 je..tp xkisahlah asalkan ada penurunan kan.. maybe lepas siap keje2 aku ni..bleh la diet btul2... 2 ke 3 hari ni aku minum air masak statik 2.4liter je..xcukup lg 3 liter..agak2 sempat tak aku capai target angka 7+.+ dalam masa sebulan ni...tinggal lagi 10 hari je genap sebulan.. huhuhu... ok la..semalam aku makan :

sarapan : ayamas crispy dan salad serta tomato ceri
tengahari ; nugget mcd dan air milo
malam : aiskrim goreng seketul

semalam semua makan berat je aku rasa...minum air milo yg large plak tu..huhuhuh..dah lama xmakan mcd sejak2 boikot tu...ni pun sebab husband aku teringin nak makan ayam kt mcd..so aku layan je la..lgpun aku mmg suka fast food..huhuhuhu..not good for our healthy...tapi yg not good tu la yg sedap kan~~~


ok ni nak citer skit..aku pakai losyen mustajab ni gak.. yg merah tu mmg panas..aku dh beli lama dah yg tu..so tinggal skit je.. yg biru tu aku dapat free..diorg ada buat offer..yg biru tu bg sejuk je..xpanas pun..so aku sapu selalunya pas mandi.. malam sebelum tido tu kadang2 je..sbb kadang2 aku dah terlelap awal so just pegang je losyen tu sampai pagi..hahaha.. so utk yg merah tu aku sapu kt peha, punggung ngan lengan...tempat paling hardcore kt badan aku ni..area2 tu la..utk perut aku guna yg biru..risau juga nk sapu kat perut..walaupun aku ni xnk pikir sangat pasal pregnant ke ape..tp mesti terpikir jugak..tu pun aku sapu bahagian perut atas dari pusat je..dan aku sapu untuk bawah dagu..klau baca label blkg dia..yg biru tu mmg dia suggest sapu bawah dagu..sedap je..sejuk.. efek guna losyen ni..bagi aku senang nk mem'buang' sbb aku ni jenis susah nk mem'buang'..so bila sapu tu akan ter'buang' la jugak sekali sehari..hehehehe.. 

hari ni aku kene siapkan keje aku..insyaAllah..pasni bleh diet dgn menu yg lebih sesuai utk diet..insyaAllah...dan bleh la aku eksesais ke kemas umah ke kan..skrg mmg buat keje tempahan aku tu je..lain2 memang xbuat..hahaha..

019 - Ngedate

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari Sabtu lepas aku kluar lagi..g cari barang.. g KL..so bangun2 siap2 trus kluar..so aku makan sarapan masa ondeway tu je la.

sarapan : twisties dan air lipton green tea
tengahari ; yong tau foo
malam : sawi masak air + su'un + telor dan ikan sepat kering

sampai2 je KL setel cari barang...husband aku tny nk lepak mana tengahari..aku ajak la g midvalley...dah dekat setahun kot kitorang x g situ..dah lama xjalan2..asyik duk umah je.. lagipun hari tu singgah jap pun sbb teringin nak makan yong tau foo..bapak mahal giler harga dia sekarang.. semangkuk yg xseberapa tu harga sampai rm18...tp ye la makan kt shopping mall kot...klau kuantiti yang aku ambik tu..kt pasar malam selalunya rm6 je..hahaha.. xpe la skali skala kan.. so utk makan malam, aku masak la lauk2 yg ada kt umah ni..

018 - Busy Sikit

Bismillahirrahmanirrahim...
Lately ni aku bz..jadi xdapat la nak memasak sangat..masak pun utk husband aku je..huhu..aku makan beli je..so ape yg aku makan hari jumaat adalah :

sarapan : biskut 2 keping dan air laici sekotak
tengahari : goreng pisang, kepok lekor dan air asam boi
malam : kacang buncis goreng 

aku ada keje yg nak kene siapkan dan plan nk pos pada hari selasa..keje remeh jadi perlukan masa dan komitmen untuk buat..klau x nnt bila xde mood nak buat keje..terbengkalai la keje2 aku tu.. so just kirim kt husband aku beli ape2 je..klau kirim kat dia mmg dapat la air manis2 ni..hahaha.. dia xminat sgt mkn luar..so aku masakkan lauk2 utk dia je..lauk kacang buncis goreng tu pun..just jamah lauk yang dia xhabiskan.. xtau nak makan ape..sbb pikir nak siapkan keje je..

Friday, November 7

017 - Letih

Bismillahirrahmanirrahim..
semalam petang dari lepas asar sampai la ke lepas isyak aku kluar mencari barang kraf aku..xjumpa2 jugak...banyak dah tempat aku pegi tapi xde..huhuhuhu.. skrg ni dah start cepat letih..klau tido lama giler walaupun tido awal..bangun lambat juga.. tp aku anggap ni eksesais la..jalan sana jalan sini..kaaaannn... so semalam ape yg aku makan adalah :

sarapan : sosej roll serta salad dan tomato ceri
tengahari : popia madu
malam : chicken chop

semalam sebab letih..makan banyak yang berat2.. tapi memang mengenyangkan la.. air masak still minum skit je..dlm 1.2 liter..sbb kluar semalam memang minum air manis je..huhuhuhu.. hari ni pun rasa nak makan popia lagi..sedap plak... lgpun memang favourite aku..hehehehe...

016 - Karbohidrat

Bismillahirrahmanirrahim...
Erm..lately ni rasa xberapa nak sihat..sakit kat perut la..pening la..so aku decide utk start ambik karbo skit2...tp bukan nasi, mee dan seangkatannya..aku try mkn biskut..

sarapan : biskut tiger + air lipton
tengahari : ayam goreng berempah dan brokoli
malam : jagung rebus

bila start makan karbo ni rasa ok la skit..ada energy.. ayam nasib baik aku x jemu makan lagi...paling favourite skrg ayam goreng berempah.. n malam hari tu ada pasar malam..so plan sebenarnya nk makan yong tau foo...tp bila pikir2 balik..xpe la makan jagung je setongkol..tu pun dah kira makan berat..maybe next week makan yong tau foo plak..teringin lama dah..huhuhuh... air masak aku just minum 1.5liter je..dah xlalu dah..bleh minum waktu pagi bangun tido je...dah tengahari and petang tu xmampu dah nak minum air masak..huhuhu..kene slow2 tingkatkan prestasi minum air masak ni balik..

oh ye..aku stop eksesais..tp aku tukar dgn mengemas rumah lebih skit.. mayb sebab eksesais tu aku sakit kat bahagian perut belah kiri...huhuhuh...so dh dua hari aku mengemas..bagus jugak..kemas skit umah aku ni..=p

Wednesday, November 5

015 - Naik 1.4kg

Bismillahirrahmanirrahim..
Seperti yg telah diwar2kan..berat aku naik 1.4kg dalam masa 2 hari..sbb makan kenduri dan makan aiskrim..hahah..so semalam dengan rasa hampa aku start eksesais zumba skit2..dlm 20 minit mcm tu.. so semalam apa yg aku mkn adalah :

sarapan : telur rebus 3 biji dan timun
tengahari : sawi masak air + telor + su'un dan ikan goreng
malam : anggur

sebenarnya aku dh xlalu dah asyik mkn benda sama je..especially telor...rasa loya dan nk termuntah..jemu sgt gamaknya... huhuhuh... aku xikut diet atkins.. so jgn kecam aku k..aku ikut diet atkins skit + diet kevin zahri dan diet aku sdiri..hahaha.. diet cacamarba namanya...aku just kontrol makan dan kurangkan makan... so hari ni eksesais lg..semalam dpt minum 2.4liter je air masak...ape2pun aku harap ada penurunan hari yg ke 20 nnt.. insyaAllah.. turun skit2 pun xpe..yg penting turun... aku target utk bulan pertama ni..aku dapat masuk ke angka 70++ ... ada lagi 2 minggu utk genap sebulan..huhu..chayok!!

Tuesday, November 4

014 - 10 Muharram

Bismillahirrahmanirrahim...
Semalam aku berpuas sempena 10 Muharram..mudah2an amal ibadat puasa kitorg diterima insyaAllah... so semalam aku makan :

sahur  : daging masak merah serta salad dan tomato
buka : kfc snack plate..roti xmkn
malam : anggur 10 biji

sahur aku just panaskan lauk yg mak aku bg..pastu buka xde bnd nak masak..makan KFC je la...pas makan KFC trus g beli stok makanan kat tesco.. rezki aku lagi..banyak sayur yg ada offer...so semalam puasa memang rasa haus sgt..agaknya dah terbiasa minum air bnyk kot..semalam dari sahur sampai malam baru 1.5liter je aku minum air masak.. hari ni insyaAllah start minum 3 liter balik.. 

hari ni dah hari ke15.. aku timbang pagi td,,mmg berat aku naik balik..hampeh!..ni semua sebab cheat day dan pemakanan yg xbtul..huhuhu..nk turun kemain susah lg..nk naik senang je...huhuhu..bertabahlah.. tempoh diet masih panjang...

013 - Cheat Day

Bismillahirrahmanirrahim...
Hari ahad seperti yang pernah diperkatakan adalah hari cheat day.. sbb aku ada 2 kenduri kawen hari tu.. so dari pagi aku xambik sarapan..sbb makan trus kat umah org kawen..so kira sarapan kt umah org kawen la..

sarapan ; nasi minyak, ayam amsak merah dan papadam
tengahari : aiskrim goreng 2 ketul
malam : ayam goreng crispy ayamas serta salad dan tomato

ok.. hari ahad..kat umah org kawen ada aiskrim...mmg aku makan aiskrim la..tekak ni rasa nak yang manis je..memandangkan cheat day mmg aku balun la aiskrim tu... kenduri umah kedua aku just minum air dan makan kerepek bawang je..bnyk gak aku makan kerepek tu..then petang tu pas balik umah.. aku makan aiskrim goreng yg aku buat sendiri..sedap weh!!!.. mula2 ingat nk mkn seketul je..tp sebab sedap aku makan 2 ketul.. then malam tu makan ayam goreng crispy yg bertepung.. makan banyak giler..semua org yg aku jmp kat kenduri terkejut tgk aku gemuk mcm tong aiskrim..hahah...lantak la..baru start diet ok!..so hari ahad hari tu.. air masak aku minum 1.2 liter je..huuuhuuu..air manis je selebihnya..tgh malam tu plak aku makan tembikai semangkuk...pastu sampai mimpi ngeri sebab makan tembikai... hahahaha..banyak kan aku makan..!!

so meh aku share skit gmbr kenduri kawen..asyik gmbr makanan je kan...


kenduri kawen ni kira kenduri anak kawan mak and abah..kira dari aku kecik sampai besar ni dah pindah jauh dari diorg pun..hubungan ti still rapat..dah macam sedara.. so pengantin perempuan tu la anaknya.. bila tgk kat gmbr ni..aku dah gemok macam kakak ngan adik je bile compare dengan mak..haha..adoi... anak mithali..nak gemuk sama2 mcm mak..hahaha... tp lbh kurang sama tinggi ngan abah.. memang anak mithali..hahahah.. kla..gmbr pengantin xbnyk pun..gmbr kitorg je..so pasni..hujung bulan ni ada lg satu kenduri kawen..adoiiiii!!! makan banyak lg...huhuhu.. 

012 - Sedapnya Kuih!

Bismillahirrahmanirrahim...
ok hari sabtu pun masih tak berkesempatan nak g beli stok makanan.. so ape ada je la kat dalam peti tu.. 

sarapan : anggur 10 biji
tengahari : green tea lipton , goreng pisang dan karipap 4pcs
malam : ayam masak asam pedas

hari sabtu hari tu aku bz nak setelkan keje aku.. g print nak potong gunting dan macam2 lg la.. so hari sabtu aku skip minum air masak 2 waktu..so aku just minum 1.8 liter je.. pnyla banyak keje sampai malas nak bangun refill air dalam botol.. then petang tu kitorg kluar nk cari makanan..sbb dah lapar sgt..tp aku teringin plak nak makan kuih..dah beberapa hari dah teringin nak makan kuih.. so aku beli karipap dan goreng pisang... ya Allah! sedapnya la... dah la aku ni mmg hantu goreng pisang..hari tu beli sikit je untuk jamah2..sbbnya aku slalu beli goreng pisang makan sorang je dah dekat rm4..haha..hari tu beli rm2 je.. karipap tu pun sedap..makan kongsi ngan my husband..dia makan seketul je..

malam tu aku panaskan lauk asam pedas ayam yang mak aku bagi..selalunya makan ngan nasi memang sedap la..tp malam tu aku ratah lauk je..pun memang sgt sedap..mak masak la katakan... so 2 ke 3 hari ni mmg diet aku kelaut..

011 - Stok Habis

Bismillahirrahmanirrahim...
Ok.. hari ni baru berkesempatan nak update blog untuk hari Jumaat hingga ke hari Isnin.. bnyk hari dah skip..ni gara2 my husband yg bz dgn submission dia..so xdapat la aku nk guna pc ni kan... so bercerita mengenai hari ke-11 iaitu hari jumaat.. ok... stok makanan aku dah habis..ayam ke sayur ke..kebanyakkannya mmg dah habis..so xtau nak makan ape.. so pg tu ada hal kitorg kluar..so aku just makan ape ada je la..

sarapan : keropok lekor dan fishball
tengahari : sumi jelly
malam : anggur 7 biji

ok.. sebenarnya..masa makan sarapan tu rasa kenyang sgt dah..so tghari aku bukak peti ais jmp sumi jelly ntah bila punya ntah..so makan tu jela..sbb mlm tu mak aku dtg dan bawak makanan..so xmo la makan banyak sgt kononnya..tp mak aku ajak jmp kat kedai makan..alamak!!! dan suh habiskan nasi dia..waaaaa...akhirnya aku makan juga nasi malam tu dlm 7 sudu kot... tp aku xde la ambik gmbr.. so tgh malam tu aku just mkn anggur je..aku xmo mak aku tau aku on diet..nnt klau tak kurus nanti mak ketawakan..hahaha..nnt mak aku kata aku hangat2 tahi ayam je..hahaha ... so hari jumaat tu aku minum air masak 3 liter jugak.. air masak mmg bleh bg kenyang..so silalah minum..