There was an error in this gadget

Thursday, December 20

happy SPROUTING!

hari tu aku ada citer pasal penanaman pet grass untuk kucing2 aku ni..so kali ni aku nk citer pengalaman sepanjang bercucuk tanam, pesta menuai,pesta makan dan makanan kesihatan utk kucing aku...hurm..maklumla...blum ada baby lg..so citer pasal kucing je la ye..hahaha..

ok,,,berikut adalah cara penanaman dan percambahan dan pembesaran pet grass aku..mula2 sekali...kene la beli biji benih dia..biji dia ni biji gandum..aku ada try beli kt supermarket..tp xpenah menjadi...rupanya2 nk yg benih mahal yg import punya...haha..ok..yg aku beli kt supermarket 300g rm1.50...lebih kurang mcm tu la harga dia..yg biji benih sebenar aku beli online..rm8.50 + rm6.00 duit pos = rm14.50 untuk 100g..haaaaaaa..mahal gak la...tp xpe..yg penting pokok aku menjadi...


ok..ni biji benih dia..dah tinggal separuh.. mula2..ambik biji benih ni ikut suka hati la nk bnyk mana..pastu direndam dlm masa 8jam-12jam..yg penting jgn lebih dr 12jam..



bila dh rendam, tapis..buang air dia n biar dia kering..so dalam masa beberapa jam akan nmpk la dia punya akar ( akar kot....ntah la..) tu mula tumbuh...dalam sehari aku akan siram dengan air yg bnyk..pastu tapis bg kering balik....2 kali sehari je..



di hari ketiga...akar dia dh mula memanjang ke bawah...masuk kt celah2 penapis aku tu...so seperti biasa siram 2 kali sehari..dan toskan jugak supaya xterlalu lembap....


hari keempat...bila akar dia dah mula memanjang sangat...aku pindahkan ke dalam tray/bekas yg sesuai...biar dia rapat2 dan bertindah..supaya akar dia memaut satu sama lain..erm..sebenarnya bleh gak tanam dalam tanah...tp aku lg suka buat teknik mcm ni...



hari kelima dah bleh mula nampak rumput tu dah tumbuh skit...akar dia pun dh memaut antara satu sama lain...seperti biasa..satu hari siram dua kali lepas tu keringkan air dia...jangan biar terendam..


hari keenam...rumput dia dah semakin panjang..oppps!..lupa nk bgtau..dari hari pertama iaitu selepas rendam tu sampai la ke hari kelima..iaitu sampai rumput dia mula tumbuh...biji benih ni kene tutup dengan kain..jangan bagi kene direct sunlight...bila rumput dia dh semakin tinggi mcm ni baru bleh kene kan cahaya...


tadaaa~~dah semakin tinggi rumput n lebat...so xlama lagi kucing dh ble mkn..hehe



yg ni gambar terkini..dah hari ke 9,,,,rumput dh semakin panjang,,n bersepah tu sebab kucing aku dh mula ragut...so habis terkeluar dr bekas n bersepah2...makan rumput lg teruk dr lembu...haha....tp xsemua yg mkn pun rumput ni..2 ke 3 ekor je yg eksaited nk mkn....susah kot nk mkn agaknye..last2 aku pun terpikir la cara baru nk bg semua kucing pun makan rumput..hahaha...iaitu dengan cara2 di bawah...



aku ambik rumput potong pendek2 skit...buangkan akar dia la...dan aku campurkan n gaul dalam nasi diorang....


so..sekarang diorang punya makanan berkhasiat, ada karbohidrat, protien dan serat....hahahaha...semua pun dapat rasa rumput ni...actually rumput ni untuk pembersihan perut diorang...buang bulu2 yg diorg jilat yg termasuk dlm perut...hairballs...so bile mkn rumput ni..diorang akan muntah keluar rumput dan bulu2 diorg...


dan aku sebenarnya dh buat 2 tray rumput diorang ni...sebab nmpk mcm excited sgt nk mkn rumput...tp rupanya nk main2 je rumput tu...sengal~~...so nk xnk kene paksa diorang makan rumput yg bnyk ni...hahahaha...



Sandy la kucing paling eksaited skali nk mkn rumput ni..n dia sekor je..yg slalu mkn n sepahkan rumput2 ni...yg lain2 kene gaul dgn nasi baru mkn...skian!....ape2pun...aku seronok sgt bila kt umah ada flora dan fauna ni...hahahahah...thank u Allah!...untuk kebahagiaan ini...=)

Thursday, December 13

cerita romantic



hari tu aku ada cakap nk citer pasal satu citer romantik yg aku tgk masa odw nk ke Singapore tu...so ni la citer dia...romantic n sedey..lawak bodo skit..last2 mesti la happy ending..tp..time touching tu mmg feel gak la..huhuhu...2 kali aku layan citer ni...odw pegi dan odw balik...ada satu lagu tu..Say Goodbye..ok...mmg layan walaupun yg aku paham dia sebut Say Goodbye je..ahaha..nk dengar bleh search..'Say goodbye - angelababy'...

citer romantic kedua..haha...ok..malu sebenarnya nk citer..tp aku rasa mcm romantik gak laki aku ni..haha...terharu plak aku..rasa bertambah sayang n tetiba rasa xnk buat dia marah lagi..haahaha..ok..semalam kwn2 aku dok citer pasal asid folik...elok untuk org yg plan nk pregnant..mcm aku..haha...ok..lia kawan seangkatan yg punya plan yg sama ngan aku dh beli semalam..dia story kt aku pg td..aku br citer kt laki aku td nk beli mlm ni..so mlm td..lps mkn g cari pharmacy..tp before g pharmacy aku ada beli kek (semua sebab alin citer pasal kek besday anak dia)....teringin plak nk mkn kek..kedai kek ngan farmasi dekat je..so naik kete aku trus bukak kek..nk jamah before g beli asid folik...sampai je dpn farmasi baru je sempat kek masuk mulut..so nk om nom nom lg...tiba2 laki aku kata...meh dia yg g beli..ape nama benda tu? aku terpaku tanpa sempat meng om nom nom..hahaha..trus cakap asid folic..masa dia g beli tu..aku rasa teromantik plak sorang2...hahaha...slalunya mesti aku yg g beli sdiri..so trus rasa bertambah sayang dan rasa nk usaha untuk dapatkan baby sungguh2 sbb asid folik tu laki aku yg belikan...hahahah...sekotak trus dia beli...ok..tu je...bg aku benda tu sgt romantik..hahahahha...sengal..ok bye!..nk g potong2 buah dan buat air panas untuk supper...kene layan suami btul2..suami aku sweet orangnya...hahahaha...

Wednesday, December 12

Pening ke Penang

agak bizi skit minggu ni..banyak keje..banyak benda nk kemas dan banyak rasa nk rehat..semua sebab 2 minggu berturut2 jalan jauh..dan pagi tadi terpaksa g klinik gak..sbb rasa mcm nk demam urat pulak..ni tgh sakit tekak n pening2..ok....topik kali ni adalah 'pening di Penang'...dh mcm 'Sayang di Sayang' plak...ok mari mulakan cerita....

pagi Sabtu lepas..awal2 pagi dh prepare2 barang nk ke Perak n Penang g wedding kawan...diorg ni kawan yg rapat..so jauh pun aku pergi gak la...so dlm pukul 9.30 pagi dh gerak dr Shah Alam....jalan kejap jem kejap x..tu pun sebab ada eksiden...dalam perjalanan aku pun tdo...haha..kejap2 la...bukan tidur sepanjang perjalanan...sampai Perak rumah Ana...dh pukul 1.15ptg...dh lewat dr masa yg ditargetkan...

pintu gerbang kat Kuala Kangsar..aku ambik gambar ni pun bagi menyegarkan mata..klau x mesti aku dh tertido balik..hahaha..aku rasa last g Kuala kangsar masa aku drjah 4 rasanya..

sampai2 kt Kuala Kangsar tu...nk cari plak area rumah dia masuk blah dalam lg...tp xlah susah nk cari..laki aku dh google map dh awal2 pagi td...cuma sedikit konpius sebab ada dua kenduri yg sama dan berdekatan...nasib baik xsalah pegi kenduri dan nasib baik aku ingat lagi yg ana ada citer rumah dia bumbung kuning...ahahahaha...masa kt umah ana tu..kenduri pun dh nk abis...xsangka awal btul event dia...dia kata start awal pg sebab skali ngan majlis tunang adik dia...event dia habis jam 3 ptg...okla..nasib baik ada makanan lg.. so di sini aku share la sedikit gmbr g wedding ana dan suaminya ilias...


ni rumah Ana...tanda yg ada hanya bumbung kuning.

seperti biasa..mesti la kene bergambar dengan pengantin kan~

ok..ni gambar lawan perut sape buncit...hahaha...walaupun dh pakai girdle..tetap xleh cover...hahaha

Ana dan Ilias...semoga diberkati Allah dan selamat menjalani bahtera perkahwinan....amin..

setengah jam lebih kat umah ana...kitorg pun gerak ke Penang plak...jalan nk ke Penang klau nk ikutkan dlm sejam setengah je..tp ada eksiden..so jem teruk n sampai lambat...sepanjang perjalanan dari KL ke Penang rasanya ada 4 eksiden yg kitorg jumpa...sampai Penang dh pukul 4ptg..majlis hazwah sampai pukul 5 je..pastu kitorang sesat pusing2 kat area Bandar Perda...2 ke 3 kali gak  la pusing2 kt situ sampai la pukul 5...aku dh malas la nk g..sebab mcm dah xsempat..laki aku nk cari gak..last2 kitorang decide last cari..skali btul jumpa...rupa2nya..aku salah bg info kat laki aku...jadik dia google kat tempat yg salah...sbb tu sesat...hahaha...kene marah? hahah..sudah pasti.....jalan jauh kot..mesti letih..sesat plak tu...adeh~~

sampai kt wedding Hazwah dalam pukul 5.15 ptg..aku rasa kitorang la tetamu akhir dia...nasib baik rezki kitorang sempat jumpa hazwah..dan masa tu pun ramai lagi sedara mara dia yang ad...jumpa hazwah jap..posing2 bergambar and dia dh ready nk g shoot outdoor....Alhamdulillah...yang penting dapat jumpa..

event hazwah...rasanya buat kat area restoren mak dia ni...

bergambar bersama pengantin..

Hazwah & Ajir....selamat berbahgia....Barakallah!

aku dan hazwah..ok..sgt xbleh blah gmbr ni..sbb tu aku xupload kt fb..rasanya aku kene minum 18 tin sd2...ahahahah..

lepas g wedding hazwah...kitorang trus nak cari hotel nk tdo..aku plan tdo kt butterworth je..sbb area tu bnyk otel kosong..tp laki aku nk masuk pulau...so kitorang gerak masuk pulau ikut jambatan...hehehe...dah 6 tahun dh aku rasa aku xg penang...


sampai je penang kitorang mula mencari hala tuju...tp tetibe laki aku kata nk call sorang senior kitorang ni..yg dah duduk sana terus...nk ajak lepak2...Alhamdulillah diorang free and malam tu kitorang g makan char kuew tiaw kat Liverpool...nama restoren tu Liverpool...


interior restoren tu...warna merah merimaskan aku..tp kuay tiaw sedap xpe...=)

ini la dia char kuew tiaw..udang dia banyak woo..

dan ini la senior yg kitorang jumpa...abg faiz..


dan kak nasrah.....bersama anak2nya...

iaitu aqeef dan afeef.....kembar yg baik xnakal sgt..suke layan diorang ni...

lepas makan kitorg gerak cari hotel..baru nk carik hotel sampai ke pukul 12 tgh mlm...huuuhuu...alamatnya...semua pun fully booked..last2 kitorg dgn muka xmalu terima tawaran tdo kat umah abg faiz ngan kak nasrah ni...ahahahha...pengajaran dari citer ni..sila booked hotel sebelum anda pergi bersiar2...

so pagi esoknya..kitorang sarapan kt umah diorang n pastu kuar sama2...kitorg g bukit bendera n diorg g site..ada keje skit...so sampai kat bukit bendera..kitorang pun cari la parking..ni first time la kitorg g bukit bendera...org ramai giler..so mmg xnaik la kan..jalan2 ambik gambar je..

aku beli magnet je..magnet baju kebaya..rm10 satu..tp cantik..xpela..bukan selalu dtg pun...hehe

ni plak org yg beratur nk naik Bukit Bendera...ramai giler!




last2 balik beli buah je...hahaha...

lepas dari bukit bendera kitorang pun round2 georgetown....pusing2 carik hotel yg kitorg penah stay dulu...hotel yg berpenghuni lain...hahahaha...paham2 je la...bnyk kenangan kt hotel ni..sebab tu aku nk gak g cari hotel ni...hahaha..so klau korg g penang ..jgn la tdo kat hotel ni ye..melainkan korg berjiwa kental...so kat bawah ni aku share la serba sedikit gmbr...pasal hotel tu..dulu aku xingat pun tingkat g yg penuh misteri tu...haha..tp baru2 ni alin cakap tingkat 4...so sila tgk gmbr terakhir..ada dua yg sama..tp ada perbezaan...maybe kebetulan...tp meremangkan aku gak la..dan bersangka baik sahajala...hahaha..masa aku turun nk g ambik gambar ni..aku sorang 2 je..laki aku cari tempat parking...tapi trus terang kaki ni berat je..tp try buat2 bodo je...kan hari siang...hahaha...








sila cari perbezaan..hahaha...aku pun baru perasan sebenarnya...pastu aku citer kt laki aku..dan dia tgk pastu zoom dekat2..sengal~...tp aku ok je..buat2 relax..(walaupun meremang gak sebenarnya...hahaha)




lepas dari situ kitorang pun trus gerak balik...untuk balik kitorang naik feri...hehe...merasa la naik jambatan dan feri...feri ni last aku naik masa aku kecik dulu...time dulu ada tempat duduk kt tingkat atas...mcm dlm citer mami jarum tu...tp skrg atas ngan bawah...dua2 jadik tempat letak kete...







aku ngan laki aku mmg suka ambik gambar awan..nnt aku akan buat satu entry tuk gmbr2 awan..awan2 sepanjang perjalanan kitorg kat sini semua cantik2...Subhanallah..indah ciptaan Allah..



dan ini gambar last yg kitorg sempat captured sebelum kamera kitorang jatuh ditiup angin dan trus rosak....huhuhuuhuh..tamatla jasa kamera kitorang tu..dh dekat 5 tahun dh kamera tu..akhirnya rosak jua...
so skian sajalah entry kali ni..semoga rezeki kami bertambah murah bleh jalan2 bleh beli kamera baru..sbb cita2 terbaru kitorg adalah untuk menjadi jurnalis..hahaha...