There was an error in this gadget

Friday, December 30

Tentang MUTHU

skrg ni ramai org duk bercerita pasal cerita 'Tentang Dhia'...hal ini membuatkan aku teringat nk tulis cerita 'Tentang Muthu'...hahahaha..Muthu ni best fren aku ngan epul...(Muthu=best fren..Epul=boyfren...sila jgn keliru..haha)...kitorang kenal dh dekat 3 tahun..tp akhirnya jarak memisahkan kitorg.....sob~~sob~~...Muthu telah pulang ke Madras pd 25Disember yg lepas..kontrak kerja dia dh habis...mula2 dia mcm nk rahsia2 dr kitorang yg dia dh nk balik India..tp last2 kantoi..muka Muthu agak sedey..dan muka aku pun...dan muka epul pun sama...hohoho..xdela sampai nangis2..tp sayu tu ada la..='(

berbalik kepada cerita 'Tentang Muthu' ni...Muthu ni sebenarnya salah sorg pekerja kedai Khulafa Bistro sek 7..port kitorg makan tiap2 hari..and dia la 'dayang senandung' yg selalu serve kitorg..drpd kenal gitu2 je...sampai la jadik kawan baik...senang citer..family kitorg pun kenal dia..dan klau makan kt Khulafa tu mmg akan cari dia utk serve kitorg..kdg2 bos Khulafa tu sdiri panggil Muthu utk serve kitorg..wah!!....senang citer kitorg mmg dpt service VIP la..ehem!

bg aku..Muthu ni salah sorg kawan yg memang dianggap kawan...walaupun bukan beragama Islam..bkn org Malaysia..tp dia mmg sorg kawan yg best..kawan yg susah nk cari..sbb kdg2 dia buat bnd yg lebih baik dr org yg kita anggap bestfren..so kepulangan Muthu ke kampung halamannya membuatkan kami rasa kehilangan...so sejak dpt tau dia dh nk balik n sampai skrg ni dh dekat 2minggu kitorg xpegi makan kt Khulafa..huhuhu..sedey plak...='(...

pengajaran cite 'Tentang Muthu'....berkawan jgn memilih..kdg2 kawan yg xseberapa tu..lebih bernilai dr kawan yg sempurna...sempurna pada luaran tapi tandus di hati...dan berbuat baiklah sesama manusia..walaupun berlainan agama selagi mereka tidak menindas kita dan agama kita...sekian!..


aku ada citer kt mak pasal Muthu..n mak aku kata bg la hadiah yg best2 skit..so kitorg bg Muthu hadiah special dr Malaysia...hehehe...jersi Harimau Malaya (bkn yg ori..bajet cukup utk yg gred A je..huhu) dgn harapan agar Muthu sentiasa mengingati Malaysia..cececeh...n epul kata Muthu nmpk sedey sgt time dia bagi hadiah ni...(nasib baik aku xikut pegi hantar..klau x mau aku nangis kt Khulafa tu...hahaha)erm..ucapan kat atas tu aku pun konpius btul ke x grammar aku..."being ke be"..lidah aku pun dh terbelit dek slalu bercakap dgn si Muthu ni...haha....

Thursday, December 8

Yeyen My Hero


ini yeyen,
seekor kucing nyaris dilanggar,
dikutip dibela dikasih disayang,
dari 3 bulan hingga 3 tahun,
dari shah alam hingga ke segamat,
dari si manja hingga si hero,
akhirnya hilang membawa diri,
mungkin telah dipanggil kembali..


PitaPata Cat tickers

- love yeyen -

Thursday, October 20

..ailebiulebiu..


ailebiulebiu....rasa ailebiulebiu tiap2ari..makin lama makin ailebiulebiu...excitednye rasa nk tunggu hari ailebiulebiu..bleh ailebiulebiu slalu..so kene keje kuat..bleh kawen cepat!! yeah..ailebiulebiu B!....hahahaha..ni namanya post gatal2..hahahaha...ailebiulebiu...moon!moon! i love u!! giler~~

Monday, October 3

4 dalam 1.....SYUKUR!!

permulaan oktober yg penuh dgn keceriaan dan kegembiraan....semoga kebahagian berterusan sehingga ke akhirnya...syukur!...oktober pilihan tepat!!...sempena anniversary perkahwinan ke-42 mak and abah tercinta 03 oktober 1969....besday abah B 05 oktober 1951...my 'e' day bersama satu2nya B di hati 01 oktober 2011......plus dgn kenduri kesyukuran beji sekeluarga ke Prague for 3 years and akikah my little nephew aliff fathii...syukur semuanya selamat! syukur diberi kesempatan utk terus mengecapi kebahagian bersama semua yg disayangi!!! blink!blink!blink!!... syukur! alhamdulillah~bangunkan kami dari kelalaian agar dpt trus bersyukur~~!

Monday, September 12

yangDULUyangKINI



Manusia menjalin hubungan dan cita
Ditentu oleh Maha Esa Yang Maha Kuasa
Yang mencipta detik indah antara kita
Hati sedih hilang gembira jika tiada di pagi raya
Bilal melaungkan takbir
Langsung janji aku mungkir
Diriku tak hadir
Pabila syawal menjelang hari yang dahulu tenang
Kini semakin menghilang
Harus ku tabahkan hati
Hadapi next Aidilfitri

by : Bittersweet

Tuesday, August 16

tension2 Ramadhan

teneneng teng..teneneng teng...
teteneng teteneng teteneng teng!
teneneng teng..teneneng teng...
teteneng teteneng teteneng teng!
tet~tet..teneet~tet..teneet~tet..teneet~~

xtau nk ckp ape..
melepaskan tensen di kala kekenyangan..

"coconut" ost for tension2 Ramadhan
dendangan hp nokia yg basic2 je...



Friday, July 22

pulanglah Lorna ku sayang~



jalan jalan xjumpa jalan,
3 minggu xpulang-pulang,
xkan pergi berbulan-bulan,
jgnla trus kau menghilang..

klau ayam berkokok pagi,
orang kampung pergi memburu,
andai kau telahpun pergi,
berjumpa lagi di alam baru..

walaupun kau seekor kucing,
tp penawar dikala runsing,
jgn biar trus melayang,
pulanglah pulang Lorna ku sayang~~

turut menyusul Aluca~~
meoow~~~(T_T)

Saturday, July 2

Fasha Vanilla


hari2 yg berlalu kulalaikan usahaku...
hari2 yg mendatang masih belum pasti hasilnya...
hari2 yg terang kugelapkan dgn hawa nafsu..
bila hari kian mendung..baru aku terbangkit..
dan kini..
hari2 yg gelap kulangkahi dgn suluhan akal yg masih waras..
dlm perjalanan yg masih jauh...
mampukah tenaga akal yg waras terus menyuluh??...
pandulah akalku kejalan itu sehingga saat terang kembali menyinar..
berikan aku waktu agar sempat tuk menyinari hari2 mereka yg sentiasa berdoa utkku..

Saturday, June 18

tentu2nya ditentukanNya

Daisypath Wedding tickers
Salam Sejahtera! Para Ibu Bapa tertentu, Tuan-tuan tertentu, Puan-puan tertentu serta keluarga2 tertentu dijemput utk hadir ke majlis yg gilang gemilang sempena meraikan majlis tertentu pada tarikh yg telah ditentukan dan tempat yg tentunya terletak di selatan Malaysia....kehadiran anda semua adalah wajib bg menentukan berlangsungnya majlis gilang gemilang ini dgn lancar..tanpa kehadiran anda semua..sudah tentu majlis ini tidak dapat dilangsungkan..semoga semuanya selamat dan semuanya adalah dr ketentuanNya...Selamat Wajib Datang kepada semua yg tentunya dijemput!!!

Tuesday, April 26

Sia2 vs Ia2


selamat pg semua!! tgh ari ni amat ceria berbanding pg td yg hampir suram...mulakan hari anda dgn snyuman..ya..jgn lupa pesan doktor kecil lifebuoy...jaga kesihatan!! ya..anda semua hampir terhibur!! tahniah!! cantik hasil kerja murid2 sekalian...cikgu suka!! tepuk2!! papapapappapapa!!..ya...tahniah skali lagi...nnt besar bleh jd org berguna!....time rehat mkn mknn berkhasiat ya!! tido kene cukup!! hidup mesti berdikari..ingat semua!! nak pesan lg..nak pesan lg..jgn berlaku zalim...buat bnd baik2...ingat pesan nabi..sebelum tido buat 4 perkara..ingat!! simpan dlm hati...hati mana? hati di hati..berhati2!..malang tidak berbau...jgn takut!! go!go!go!...truskan!! jgn menyerah..menyerah itu sia2 je..truskan berusaha..berusaha ber ia2...selamat semuanya selamat!! kerna Dia selalu ada~

Thursday, April 14

Kisah Si Kuning-kuning


Pusing-pusing macam gasing,
Makin pusing makin runsing,
Runsing pening mahu kuning,
Kuning menang tak bertanding.

Riang-riang kuning ku paut,
Makin di paut makin tersangkut,
Jangan pening takut semput,
Ada rezeki tumbuhlah rumput.

Wednesday, March 16

44 x 3 = Bismillahirahmanirrahim~


ha....ting tang ting tang!!alexander!! hari ni resepi terbaru aku nk ajar korg semua....tadaaaa..Best Day Special!! mula2 sediakan seekor sotong bakar berempah dan semangkuk nasi putih...kemudian gaulkan dgn secawan air sirap longan..ha..jgn manis2 sgt...kang toilet ko bersemut plak!!hahaha..ting tang ting tang!! lepas tu..ko potong kek plak..kek cmpur2 semua jenis yg ko suka la ko hambat...cokolat ke..blueberry ke..tiramisu ke apa ke lantak ko la...ada aku kesah! hahaha..ting tang ting tang!! dh siap step pertama...tadaaa!! step kedua plak...ko pegi la carik mana2 kedai yg paling ok..jgn membazir nk grand2 konon...ko ambik mee goreng dh cukup bancuh dgn sirap laici..telo mata jgn lupa..utk penyedap rasa...haaaa..gaul semua!!gaul!! step ketiga... peram la sampai 4 jam..pastu ko tambah plak air gas berkarbonat..pilih kaler yg pekat2..pekat itam legam likat mcm mamak ambik oder tu...hahaha..ting tang ting tang!!....ALHAMDULILLAH~~~siap smua bahan dan ramuan utk resepi Best Day Special ni!!! haaa...ko cubela....bsok ko tggu la ape yg jadik...haaaa..ting tang ting tang!!! sebelum tu ko jgn lupe plak oiiii....sblm segala apa2 sekalipun...mulakan dgn BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM!

Saturday, March 12

Melankolik Simfonik Panik!!


aaaahh!! pandang sana pandang sini..komen! komplen! disiplin mana?? kata org sana kata org sini..poyo! fuyyo! aku kt mana?? dengar sana cakap sini..ngumpat! puji! sampai mana?? ok cukup!!..muhasabah diri tu perlu..maha usaha paling penting..ingat yg terutama..sedar2la..klau stakat nk tunjuk hebat..melankolik! simfonik! panik!...panik je kot yg aku btul2 paham..panik la beradap spnjg kedatangan yg free..semuga di masa mendatang aku free dalam panik...amin~mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim~

Friday, January 21

memontah...ntah hape2~~


kertas dan clay tu xsama...mcm mana nk brkawan klau memilih bulu..nak kawan..buat cara brkawan..nak lawan biar smpi penamat..bukan ape..ckp xbuat2!! komplen cukup kuat! ampu mmg hebat! hurm~~mengeluh je...xbaik mengeluh...blaja bersyukur...syukur kt diri..syukur apa ada...lama2 nnt ok la tu...kuat! hebat! cepat! berkatttttt.....

Wednesday, January 12

Sang Super itu Anakku


lebam itu biasa, luar biasa bila sampai berdarah...peluh2 memang xhenti menujah, bau2 mengharum ke angkasa...tp biasalah tu....jgn luarbiasakan benda yang biasa...klau dh xbleh terbang tu...xpyh la nk terbang...mengayuh pun bleh sampai...jgn bg alasan..buat bukan nk mintak balasan...tp buat nk bg perasan...perasan la sk8 ape yg aku buat...jgn sampai perasaan aku bosan..risau nnt kau pengsan bila aku buat2 xperasan...erm~~aku ni biasa2 je..xde yg luarbiasa..tp tolongla aku utk jadi super buat mak bapak aku...